Ο εισηγητής του αναθεωρητικού τουρκικού οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, μέσα από το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πριν στεγνώσει το μελάνι των θετικών για τον Ερντογάν αποτελεσμάτων του α' γύρου των εκλογών στην Τουρκία, αναλαμβάνει να αναλύσει την στάση της Ελλάδας σε αυτήν την συγκυρία μέσα από τρεις ερωτήσεις και απαντήσεις.
Εν αρχή, αναφέρεται στο «τι είδους αλλαγές αναμένει η Ελλάδα από την Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου».
«Θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει ποτέ, από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, παρόλο που η χώρα κυβερνάται από κυβερνήσεις διαφορετικών ιδεολογιών.», επισημαίνει ο Γιαιτζί και εξηγεί ότι «ως εκ τούτου, μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα περιμένει κάποια αποδοχή των προηγούμενων αιτημάτων της όσον αφορά το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη νήσο Κύπρο, και η Τουρκική Δημοκρατία να αποδεχθεί την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πέραν των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο.», μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στα κύρια προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρει ως βασικό αυτό της «Μεγάλης Ιδέας». Παραδέχεται ότι «παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπλακεί σε πολέμους ή δεν έχει ηττηθεί σε πολέμους από την Τουρκία, η Ελλάδα έχει επεκτείνει την επικράτειά της αποκτώντας γη από την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έκτη φορά από την ίδρυση της Ελλάδας.».
Και τονίζει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία δεν έχει πλέον γη να δώσει στην Ελλάδα για έβδομη φορά, ούτε έχει ούτε μια σταγόνα εδαφικού νερού.».
Αποδίδει λοιπόν στην Ελλάδα την ευθύνη για την προβληματική σχέση καθώς «η Τουρκική Δημοκρατία δεν έχει καμία απαίτηση από την Ελλάδα, παρά μόνο να περιμένει την τήρηση των συμφωνιών που έχουν γίνει στο παρελθόν.»
«Η Τουρκική Δημοκρατία αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, καθώς στοχεύει στην εγκαθίδρυση και διατήρηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στην ειρήνη και τη φιλία στο πλαίσιο της γειτονίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
«Επιπλέον, η οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο Πέλαγος θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού και της χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη τις κύριες περιοχές και τα μήκη των ακτογραμμών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.», αναφέρει.
Η «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας είναι μια θαλάσσια περιοχή που βασίζεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στοχεύει στην επίτευξη φιλίας, ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας με βάση την ισότητα και την αξιοποίηση, στο πλαίσιο των συμφωνιών και του εθιμικού δικαίου που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, που περιλαμβάνει το δίκαιο, τη διπλωματία, την ενέργεια, την ασφάλεια, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την αλιεία, το γιώτινγκ και όλες τις άλλες περιοχές
Τέλος, στο ερώτημα αν θα αλλάξει η Τουρκία την πολιτική της για τη Γαλάζια Πατρίδα, αναφέρει ότι πρόκειται για «μια εθνική δέσμευση για τα θαλάσσια ύδατα της χώρας που υπερβαίνει όλες τις ιδεολογίες και τα πολιτικά κόμματα», υπονοώντας ότι πρόκειται να παραμείνει αμετάβλητη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου