Αλεξιπτωτιστής με τη σημαία του Ισραήλ στην άσκηση Ωρίωνας 2023 Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Την ώρα που η σημαία του Ισραήλ κυμάτιζε -μαζί με άλλες εννέα- στα σώματα αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης που έλαβαν μέρος στην άσκηση «Ωρίωνας 2023», ο Ιώβ Γκάλαντ, υπουργός άμυνας του συμμαχικού κράτους της Μέσης Ανατολής περνούσε την πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στου Παπάγου.
Και όπως σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου, η κίνηση αυτή από το Τελ Αβίβ έχει τεράστια γεωστρατηγική αξία στην παρούσα στιγμή καθώς ο Ισραηλινός υπουργός την Παρασκευή αναμένεται να βρεθεί και στην Κύπρο.
Το διπλό αυτό ταξίδι για τον ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης Νετανιάχου που βρίσκεται δίπλα στον Ελληνισμό έχει την δική του σημασία για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου και το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας.
Το Τελ Αβίβ δια στόματος του κ. Γκάλαντ δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, για τον αιώνιο εχθρό του το Ιράν. Και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Κύπρο. Με άλλα λόγια κάνει κοινωνό των θεμάτων ασφαλείας που απασχολούν το Ισραήλ, δυο Ευρωπαϊκά κράτη, με ότι σημαίνει αυτό για τις συζητήσεις που μπορούν να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες στα Συμβούλια που έχουν να κάνουν με τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ.
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ειπώθηκαν από τον Ισραηλινό υπουργό: «Η συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών Ισραήλ κι Ελλάδας έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, με τη σύλληψη, τον τελευταίο μήνα, των δύο τρομοκρατών που κατευθυνόμενοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης είχαν σκοπό να επιτεθούν σε ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα. Αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση επίθεσης που αποτράπηκε. Στην ουσία, το Ιράν έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία τρομοκρατίας, υπό την εντολή του ηγέτη του».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ιδιαίτερα προσεκτικός και δίχως να ονοματίσει την γειτονική χώρα, θέλησε να δώσει το ελληνικό στίγμα των συζητήσεων με τον κ. Γκάλαντ, το οποίο έχει να κάνει με τα «ήρεμα νερά» τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Μεσόγειο.
Ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή έννομη τάξη.
Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, για την ευημερία των χωρών μας, αλλά και με πολλές προκλήσεις και απειλές.
«Εκφράσαμε την ισχυρή βούληση, δέσμευση και αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις. Η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, οι οποίες συμμερίζονται το ίδιο όραμα, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας. Οι πρωτοβουλίες μας βασίζονται, πάντοτε, στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αρχή της καλής γειτονίας», είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός.
Από τους Spike έως τα Rampage, Spice & C-130…
Από την άλλη πλευρά η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού έρχεται στην «σκιά» της διαδικασίας συμβασιοποίησης για την αγορά των υπέρ πολύτιμων πυραύλων Spike Nlos αλλά και τη μερική αναβάθμιση των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων Apache Alpha από τους Ισραηλινούς. Και αν όλα πάνε καλά απ΄ εδώ και στη συνέχεια, οι πρώτοι πύραυλοι που αφορούν το πεζικό θα φτάνουν στη χώρα μας προς τα τέλη του 2024, αρχές του 2025.
Πάντως Αθήνα και Τελ Αβίβ έχουν αφήσει «ανοιχτούς λογαριασμούς». Και αν το θέμα των πυραύλων Spike Nlos έλαβε διαστάσεις θρίλερ, δεν αποκλείεται το έργο να επαναληφθεί για τους πυραύλους Rampage, τις συλλογές Spice αλλά και το άλλο μείζον θέμα της αποστολής τριών C-130H στο Ισραήλ ώστε να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση.
Τα θέματα αυτά εύλογο είναι ότι θα συζητηθούν εκ νέου μετά την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα, η οποία βεβαίως αναμένεται μακρά.
15 Μαΐου τα Ιταλικά Μ-346 μέσω Ισραήλ στην Καλαμάτα…
Παράλληλα τόσο ο Έλληνας υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Ισραηλινός Ιώβ Γκάλαντ, δεν παρέλειψαν ν’ αναφερθούν στην έλευση των πρώτων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος.
Άλλωστε σε δέκα ημέρες από σήμερα η νέα εποχή για την εκπαίδευση των αυριανών αεροπόρων που μελλοντικά θα κρατούν στα χέρια τους τα stick των F-16 Viper, Rafale, αλλά και των F-35, αλλάζει «πίστα».
Σε δέκα ημέρες τα Τ-2 Buckeye δίνουν την εκπαιδευτική σκυτάλη στα Μ-346, ύστερα από περίπου 45 έτη διαρκούς δράσης. Η χώρα μας μάλιστα είναι η τελευταία που αποσύρει τον συγκεκριμένο τύπο εκπαιδευτικού jet αεροσκάφους και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πλήθος δυσκολιών στην ανεύρεση ανταλλακτικών ώστε να μην σταματά η εκπαίδευση των Ικάρων.
Όμως εκτός από τα δυο πρώτα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που νοικιάζει η χώρα μας από το Ισραήλ και θα έρθουν από τις εγκαταστάσεις της Ιταλικής κατασκευάστριας εταιρείας Leonardo, στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας επιστρέφει ο πυρήνας ιπταμένων και μηχανικών από το Τορίνο και το Τελ Αβίβ.
Και εκεί τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας έμαθαν όλα όσα χρειάζονται για να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο των επόμενων ετών καθώς αυτοί είναι οι πρώτοι που θα εκπαιδεύσουν τόσο τους νέους Ικάρους, όσο και το προσωπικό της 120 Πτέρυγας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου