«Θα σας φτιάξουμε γεφύρια» λέει ο Μαυρογιαλούρος, «μα δεν έχουμε ποτάμι» απαντούν οι κάτοικοι του χωριού, «θα σας φτιάξουμε και ποτάμι» υπόσχεται ο λαϊκιστής πολιτικός. Ολα αυτά συνέβαιναν σε μια ελληνική ταινία που έγραψε ιστορία.
Η πραγματικότητα, πολλές φορές, δεν απέχει και πολύ από τα κινηματογραφικά σενάρια. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές στη Μεταπολίτευση. Ο λαός που υποτίθεται πως θα ερχόταν στην εξουσία, οι βάσεις των ΗΠΑ που θα έφευγαν, το χρηματιστήριο που θα εκτοξευόταν αλλά βυθίστηκε, η οικονομία που θα πέταγε αλλά χρεοκόπησε, τα Μνημόνια που θα σκίζονταν. Και πολλές ακόμα υποσχέσεις, που ακούγονταν όμορφα στα αφτιά, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Ο Αλέξης Τσίπρας, για ακόμη μια φορά κατάφερε να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ λαϊκισμού. Το τερμάτισε. Είδατε τι λέει η διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ; «Θες από φέτος Πανελλαδικές χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής; 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ»!
ΑΣ πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις Πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν περίπου 100.000 υποψήφιοι. Φέτος, οι εισακτέοι θα ανέλθουν στις 68.574. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι επιτυχόντες στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τότε ξεπερνάμε τις 70.000. Δηλαδή μπαίνουν οι δύο στους τρεις που δίνουν εξετάσεις. Αν υποθέσουμε ότι, πάντοτε, υπάρχει τουλάχιστον ένα 10% έως 15%, που έχει δηλώσει συμμετοχή, αλλά δεν ενδιαφέρεται για να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ, τότε μπαίνουν οι τέσσερις στους πέντε που θέλουν να μπουν.
Ο ένας στους πέντε υποψηφίους που δεν μπαίνει είναι σχεδόν βέβαιο ότι, δυστυχώς, θα έχει εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Κάτω από επτά και πολλές φορές, ίσως, και δύο ή τρία. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης, κάθε καλοκαίρι όλοι συζητούσαμε σε αυτή τη χώρα πως υπάρχουν εισακτέοι σε πανεπιστήμια ακόμα και με… λευκή κόλλα.
ΜΙΑ αυταπάτη, λοιπόν, είναι, τόσο απλά. Γιατί, αν κάποιος μπει με λευκή κόλλα στο πανεπιστήμιο, δεν πρόκειται να το τελειώσει. Και δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Εδώ υπάρχει και πιο σοβαρό ζήτημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο ένας στους δύο φοιτητές ολοκληρώνει τις σπουδές του μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό εγκαταλείπει τη σχολή του. Αυτό σημαίνει είτε αδυναμία στην παρακολούθηση των μαθημάτων είτε ότι τελικά η σχολή δεν ενδιέφερε τον φοιτητή.
ΚΑΙ έρχεται, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας και δημιουργεί τη δική του αυταπάτη προς τους 17χρονους μαθητές και ψηφοφόρους. Τους λέει ψηφίστε με, μη διαβάσετε, αλλά θα σας περάσω όλους, όχι όπως η Κεραμέως που σας… κόβει.
ΤΕΤΟΙΑ, προεκλογική κοροϊδία δεν έχει ξαναγίνει. Καλό είναι να μπει ένας νέος στο πανεπιστήμιο. Αλλά, με αυτό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα της ζωής του. Ειδικά την ώρα που υπάρχει τεράστιο έλλειμμα -στην αγορά εργασίας- πτυχιούχων τεχνικών και επαγγελματικών σχολών. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, τα… λύνει όλα «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Αφού δεν κατάφερε να σκίσει τα Μνημόνια, τώρα υπόσχεται να «σκίσει» τις βάσεις των ΑΕΙ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου