Το μέτωπο κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευρύνεται καθώς στον απόηχο του δημοσιεύματος του Economist που έχει προκαλέσει την οργή στο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και η Washington Post στηρίζει τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σε άρθρο γνώμης η Washinghton Post κάνει λόγο για κρίσιμο τεστ για την ικανότητα των δημοκρατικών εκλογών να αποτινάξουν το ζυγό της μονοκρατορίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία χαρακτηρίζει την κρίσιμη αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.
Με τίτλο «η σκιά ενός αυξανόμενου δεσποτισμού καραδοκεί στις εκλογές της Τουρκίας» σημειώνει ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο, πρωτίστως για τους Τούρκους, που ίσως δικαιολογημένα ανησυχούν μήπως ο αυταρχισμός υποκύψει στη δικτατορία, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους
Η λέξη «σύμμαχος» στην περίπτωση της Τουρκίας έρχεται με αστερίσκο. Αυτό γιατί παίζει ένα διπλό γεωπολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στυ ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, λαμβάνοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ δύο αντίπαλων πλευρών με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο όπως τονίζει η WP, τη μεγαλύτερη ζημιά από τα 20 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν την υπέστησαν οι ίδιοι οι Τούρκοι: «ως χαρισματικός τύραννος κυβέρνηση υποδαυλίζοντας τη διαίρεση (…), φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους επικριτές του και περιόρισε το χώρο για άνθηση της κάποτε ευημερούσας κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία με μια εκστρατεία καταπίεσης, που εντατικοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016» με πολλούς Τούρκους να φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους.
Για να καταλήξει: «Αν δεν επικρατήσει ο κ. Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου ή σε πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ίδιος κι οι οπαδοί του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Και σε μια χώρα όπου η δημοκρατία είχε σχετικά σταθερό πάτημα, οι ανησυχίες αυτές δείχνουν πόσο βαθιά ο Τούρκος τύραννος έχει ανατρέψει τους κανόνες - και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».
Το άρθρο του Economist
Χθες τη στήριξη του στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία είχε εκφράσει ο Economist προκαλώντας την οργή του Ερντογάν καθώς κυκλοφόρησε με εξώφυλλο: «Σώστε τη δημοκρατία», «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», «Ψηφίστε!».
«Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική μας να καθοδηγείται και την εθνική βούληση να επηρεάζεται από τα εξώφυλλα περιοδικών, τα οποία είναι ο επιχειρησιακός μηχανισμός παγκόσμιων δυνάμεων», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.
Μάλιστα το περιοδικό επιλέγει το θέμα των τουρκικών εκλογών ως εξώφυλλο του με τίτλο «οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023».
«Αν η Τουρκία αποπέμψει τον αυταρχικό ηγέτη της, οι δημοκράτες σε όλο τον πλανήτη θα αναθαρρήσουν. Μετά από 20 χρόνια ολοένα αυξανόμενης αυταρχικής διακυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει με έξωση από τους ψηφοφόρους» σημειώνει.
«Σε περίπτωση ήττας του, αυτή θα ήταν μια εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες διαστάσεις. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και -σε βάθος χρόνου- ζώντας με μεγαλύτερη ευημερία. Μια νέα κυβέρνηση θα αποκαθιστούσε τις ταλαιπωρημένες σχέσεις με τη Δύση. Κυρίως όμως, σε μια εποχή, όπου η κυριαρχία των αυταρχικών ηγετών βρίσκεται σε άνοδο, από την Ουγγαρία έως την Ινδία, η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ανά τον κόσμο ότι οι αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να νικηθούν», σημειώνει.
Αναφερόμενο στον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σημειώνει ότι μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι επίμονος δημιουργός συναινέσεων και γοητευτικά ταπεινός, το ακριβώς αντίθετο από τον αντίπαλό του. Αν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για γνήσια δημοκρατία.
Ο κ. Ερντογάν έκανε κάποια καλά πράγματα τα πρώτα χρόνια της θητείας του, αλλά η σταθερή συσσώρευση υπερβολικής εξουσίας στα χέρια του, θόλωσε την κρίση του και το αίσθημα ηθικής του, όπως τείνει να συμβαίνει. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας», καταλήγει ο Economist.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου