Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αναπτύσσει μαχητές της Wagner στο Μπαχμούτ -Εξελίξεις μετά το ξέσπασμα Πριγκόζιν

Η Ρωσία αναπτύσσει στο Μπαχμούτ μαχητές της Wagner που μεταφέρει από την πρώτη γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Άννα Μαλιάρ, δήλωσε την Παρασκευή (5/5) ότι η Ρωσία μεταφέρει μισθοφόρους μαχητές της Wagner από άλλα σημεία του μετώπου στο Μπαχμούτ. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Μόσχα θέλει να καταλάβει την πόλη έως τις 9 Μαΐου, δηλαδή την Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Οι Ρώσοι τείνουν προς τους συμβολισμούς και ο βασικός τους ιστορικός μύθος είναι η 9η Μαΐου και πραγματικά έχουν θέσει ως στόχο να πάρουν τον έλεγχο του Μπαχμούτ μέχρι αυτή την ημερομηνία», δήλωσε η Μαλιάρ στην ουκρανική τηλεόραση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας σημείωσε ακόμη: «Τους βλέπουμε τώρα να αποσύρουν (μαχητές) από όλο το μήκος της επιθετικής γραμμής όπου βρίσκονταν οι μαχητές της Wagner, να τους προωθούν προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ασύλληπτο ξέσπασμα Πριγκόζιν κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται με φόντο τη σφοδρή επίθεση με ύβρεις και κατάρες που εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, κατά των επικεφαλής του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Εμφανιζόμενος δίπλα σε δεκάδες σορούς των μισθοφόρων του στην εμπόλεμη χώρα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της υπηρεσίας Τύπου του στο Τelegram, ο Πριγκόζιν κάνει λόγο για ελλείψεις πυρομαχικών που αντιμετωπίζουν οι μισθοφόροι του, με αποτέλεσμα να μετρούν όλο και περισσότερες απώλειες, ειδικά στην πόλη Μπαχμούτ της Ανατολικής Ουκρανίας.

«Εδώ είναι τα παιδιά της PMC Wagner που πέθαναν σήμερα. Το αίμα είναι ακόμη νωπό. Κατάγραψέ τους όλους», λέει ο Πριγκόζιν απευθυνόμενος στον εικονολήπτη, με την κάμερα να δείχνει σειρές πτωμάτων με στολές παραλλαγής.

Στη συνέχεια ξεσπά τουλάχιστον εννιά φορές με ύβρεις κατά του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, αν και το Γραφείο Τύπου του λογόκρινε τις βαριές κουβέντες του.

«Έχουμε ελλείψεις πυρομαχικών κατά 70%! Σόιγκου! Γκερασίμοφ! Πού είναι τα γ@μ...ένα πυρομαχικά;», ουρλιάζει, απειλώντας ότι οι υπεύθυνοι για τις ελλείψεις θα καούν στην Κόλαση. «Εσείς, τα ζώα, συχνάζετε σε ακριβά κλαμπ», συνεχίζει οργισμένος ο Πριγκόζιν και συμπληρώνει: «Τα παιδιά σας απολαμβάνουν τις ζωές τους κι ανεβάζουν βίντεο στο YouTube. Νομίζετε ότι εσείς είστε τα αφεντικά σε αυτή τη ζωή και ότι έχετε το δικαίωμα να ελέγχετε τις ζωές των ανθρώπων; Νομίζετε ότι έχετε δικαίωμα να ελέγχετε τα αποθέματα των πυρομαχικών;».

 «H Wagner θα αποσύρει τους μισθοφόρους της από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου»

Ο Πριγκόζιν, οι δυνάμεις του οποίου διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στις ρωσικές επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος, έχει συχνά συγκρουστεί με τους στρατηγούς του Πούτιν και με άλλους αξιωματούχους Άμυνας στη Μόσχα. Εδώ και εβδομάδες διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή υποστήριξη που έλαβε από το Κρεμλίνο στις εξαντλητικές μάχες που διαδραματίζονται στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν τόνισε μάλιστα ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της Wagner από την πόλη Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου «για να γλείψουν τις πληγές τους». Υποστήριξε ακόμη ότι η παραμονή τους χωρίς τα αναγκαία πυρομαχικά εκεί, θα σημάνει την καταδίκη τους σε έναν παράλογο θάνατο.

ΠΗΓΗ  https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου