Αποστολή στο Στρασβούργο: Ανδρέας Πιμπίσιης
Μηνύματα για το Κυπριακό, την ενωμένη Ευρώπη, τη συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά έστειλε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Κατά την ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ο στόχος είναι να καταστεί ο Πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό.
Ισχυρότερη της ΕΕ: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε την ομιλία μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, «το οικοδόμημα που μας παραδόθηκε οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε ως μια παρακαταθήκη και επίτευγμα που θα πρέπει να ενισχύσουμε,
και αυτό απαιτεί όραμα, θάρρος και αποφασιστικότητα. Δεν είναι επιλογή αλλά χρέος μας να εργαστούμε για μια Ένωση η οποία θα γίνεται καθημερινά ισχυρότερη, μέσω θεσμικής εμβάθυνσης, με περισσότερες κοινές πολιτικές, με τα κράτη μέλη της να εκχωρούν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στα κοινά υπερεθνικά θεσμικά όργανα, με στόχο το ευ ζην, την ειρήνη, την ασφάλεια και την προοπτική για τον κάθε πολίτη ανεξαρτήτως της χώρας ή της περιοχής στην οποία ζει».Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε «υπέρμαχος και θιασώτης μιας στοχευμένης, βήμα προς βήμα πορείας, με στόχο την οικοδόμηση μιας ΕΕ με αμιγώς ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Αυτό επιτάσσει το συλλογικό μας συμφέρον στο σημερινό δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο διεθνές πλαίσιο, όπου οι προκλήσεις είναι κοινές και για αυτό απαιτούν κοινή και αποτελεσματική αντιμετώπιση».
Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να κοιτάξει προς το μέλλον ενισχύοντας το παγκόσμιο αποτύπωμά της: «Ως κράτη μέλη της ΕΕ δεν αρκεί να προσβλέπουμε στο πώς θα επιβιώσουμε στο σημερινό διεθνές πλαίσιο με τους έντονους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να είμαστε πρωταγωνιστές. Ενωμένοι στην πολυμορφία μας και αξιοποιώντας το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό μας, μοιραζόμενοι τις κοινές αρχές και αξίες μας, επί των οποίων είναι γερά θεμελιωμένο το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να καταστήσουμε την ΕΕ πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο».
Η Κυπριακή Προεδρία του 2026: Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό στοίχημα της Κύπρου που είναι η προεδρία του 2026: «Σήμερα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια πορείας, η Κύπρος αποτελεί ενεργό μέλος της ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη θητεία της διακυβέρνησής μου, αποτελεί η αποτελεσματική ενάσκηση της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026. Είχα την ευλογία να συμμετέχω ενεργά στην πρώτη προεδρία της Κύπρου το 2012 και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και η επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου από την Κύπρο θα αποτελέσει σημαντικότατο ορόσημο τόσο για την Ένωση όσο και για τη χώρα μου».
Έδωσε επίσης κι ένα στίγμα των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας του ’26 «σε σχέση με την πολιτική συνεργασία στη Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την άμεση γειτονία μας, και τις οποίες εν ευθέτω χρόνο θα συζητήσουμε με τα θεσμικά όργανα».
Το στοίχημα των ευρωεκλογών: Αναφερόμενος στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τόνισε πως «έχουμε καθήκον να ακούσουμε ξανά προσεκτικά τους πολίτες, να επιδιώξουμε να τους φέρουμε πιο κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ή καλύτερα να τους πείσουμε ότι εμείς είμαστε η φωνή τους, εμείς δεν συντηρούμε αποστάσεις, εμείς είμαστε ένα με αυτούς, και ο στόχος είναι κοινός». Οφείλουμε, είπε, να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών μας προς το μεγάλο ευρωπαϊκό ιδεώδες της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ευημερίας». Υπογράμμισε πως «για να το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτα να κάνουμε περισσότερα για να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τι πράττει η ΕΕ για την ασφάλεια και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και ενδεχομένως να πρέπει να επικοινωνήσουμε καλύτερα τα όσα γίνονται και θα γίνουν. Θα πρέπει να νιώσουν οι πολίτες τις αλλαγές που με κόπο γίνονται. Είτε αυτό αφορά στην οικονομία, την εργασία, την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη μετανάστευση».
Καμιά αλλαγή συνόρων: «Ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή συνόρων μέσω βίας και πολέμου» και ότι «δεν θα ανεχθούμε ποτέ το αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους». Αφού υπενθύμισε πως και η Κύπρος ήταν θύμα μια ανάλογης εισβολής με ένα τμήμα της χώρας να παραμένει υπό τουρκική κατοχή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «εντός της ΕΕ, επιδείξαμε μια πρωτοφανή ενότητα εις αντίδραση σ’ αυτό τον πόλεμο». Η ενότητά μας, είπε, αποτέλεσε το ισχυρότερο μας όπλο».
Έδειξε προς Ανατολική Μεσόγειο: Σημείωσε πως η Κύπρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προσφέροντας ένα αξιόπιστο εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ευρώπη. Διαμήνυσε ότι από τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου θα μπορεί η ΕΕ να προμηθευτεί στο άμεσο μέλλον φυσικό αέριο και σε μερικά χρόνια, υδρογόνο. Τόνισε ακόμα ότι η διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο, πέραν του οφέλους που θα έχει για τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, είναι και στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ.
Η εμπειρία της Κύπρου: Τόνισε τη σημασία που έχει η συλλογικότητα και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της ανατολικής Μεσογείου κάνοντας παράλληλη ειδική αναφορά στο ρόλο που παίζει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας σε μια σταθερή περιοχή. Αναφέρθηκε στις συνέργειες και τις συνεργασίες που πέτυχε η Κύπρος, μαζί και με την Ελλάδα, με χώρες της περιοχής. Στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η περιφερειακή πολιτική της Κύπρου προσθέτει αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ». Ενώ υπογράμμισε πως οι πολιτικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κύπρος με χώρες της περιοχής της επιτρέπουν να μεταφέρει τη στρατηγική γνώση που απέκτησε στη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων εντός της ΕΕ.
Έδειξε τη ρίζα του κακού: Ενημέρωσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση που διαμορφώνεται επί του εδάφους λόγω της εργαλοποίησης των μεταναστών από πλευράς Τουρκίας. Σημειώνοντας πως το 90% των μεταναστών που αιτούνται άσυλο είχαν ταξιδεύσει από την Τουρκία με προορισμό το παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα. Τόνισε ακόμα πως όσα μέτρα και αν προωθήσει η Κύπρος όσες πρωτοβουλίες κι αν αναλάβει το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί εάν δεν πάνε στη ρίζα που προκαλεί αυτό το φαινόμενο κατά τρόπο ώστε «να πειστεί η Τουρκία να τιμήσει τις υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει έναντι όλων των κρατών μελών».
Ο Πρόεδρος που θα το λύσει: Στις αναφορές του για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «η επανένωση της Κύπρου μέσα από μια συνολική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης υπό τον ΟΗΕ, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής μου. 49 χρόνια κατοχής και διαίρεσης στην καρδιά της Ευρώπης είναι πάρα πολλά. Σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχω επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης από τον ΟΗΕ βάσης λύσης και από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017».
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως αυτές στόχευαν στο να μεταφέρει «την αναγκαιότητα για μια νέα προσέγγιση. Η πρότασή μου προνοεί ουσιαστικά ενισχυμένη εμπλοκή και ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες τόσο για άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου όσο και στο πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλιών». Και ξεκαθάρισε πως «δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο της λύσης, που είναι πάντα τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν και τη δική μας ασφαλιστική δικλείδα έναντι της τουρκικής θέσης περί «2 κρατών». Ούτε επιθυμούμε η ΕΕ να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ. Αντίθετα, επιθυμούμε η ΕΕ να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά προς τον ΟΗΕ. Να αξιοποιηθεί ως εργαλείο επανενωτικό, όπως άλλωστε είναι και η φύση της Ένωσης, συνενωτική, θεμελιωτική των συνθηκών ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων. Αυτό είναι εξάλλου που πρεσβεύουν τόσο οι Συνθήκες όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αναφέρθηκε στην πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, δηλώνοντας έτοιμος αν συζητήσει «ένα σταδιακό και επωφελές για όλους πακέτο, μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση».
Τέλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος ανέφερε ότι κατάφερε «για πρώτη φορά εκλέγηκε Πρόεδρος στην Κύπρο χωρίς την υποστήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων» και πρόσθεσε: «Ξέρω πως να κάνω θαρραλέες και τολμηρές κινήσεις ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Και πιστεύω ότι με την εμπλοκή όλων των μερών και από μέρους της ΕΕ, μπορώ να είμαι ο Πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό πρόβλημα».
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου