Ήταν τουλάχιστο οξύμωρο ο Ταγίπ Ερντογάν να μιλά για οδικό χάρτη στα ελληνοτουρκικά που θα αφορά την ειρήνη και από την άλλη να ζητά αναγνώριση των κατεχομένων.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας που έγινε δεκτός με κάθε μεγαλοπρέπεια στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν και δεν θα γίνουν ποτέ μειονότητα. «Όσοι αγνοούν αυτά τα γεγονότα συνεχίζουν να παρηγορούνται από τα όνειρά τους ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού», είπε.
«Συνιστώ ιδιαίτερα σε αυτούς να αφήσουν στην άκρη τις εμμονές τους και να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του νησιού. Παρά τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων, περισσότερο από μισός αιώνας χάθηκε λόγω των ασυμβίβαστων και μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κανείς δεν αντέχει να χάσει άλλα 50 χρόνια. Η επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, είναι για εμάς εκ των ων ουκ άνευ».
Σε μια ρητορική που θύμιζε τον ίδιο Ερντογάν που ακούγαμε και πριν από τις προεδρικές εκλογές, υπενθύμισε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων εντός και γύρω από το νησί της Κύπρου βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Δυστυχώς, η πρότασή μου να οργανωθεί μια περιφερειακή διάσκεψη για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν έτυχε ανταπόκρισης. Τα βήματα που κάνοντας έχοντας ένα όραμα, έμειναν χωρίς αντίκρισμα. Παρόλα αυτά, πάντα δίναμε προτεραιότητα στον διάλογο ως εγγυήτρια χώρα», ανέφερε.
Η Λευκωσία βρισκόταν σε επαγρύπνυση λόγω της επίσκεψης και με την αναχώρησή του, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την παράνομη μετάβαση του, η οποία συνιστά «ακόμα μια κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβαν τις απαράδεκτες θέσεις τους στο Κυπριακό.
«Σε μια περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου ΟΗΕ, τέτοιου είδους ρητορική που εξυπηρετεί την πολιτική της Τουρκίας για προώθηση της «αναγνώρισης» της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα βαίνει εις βάρος της όποιας προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού», τονίζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός απροόπτου, ο Ερντογάν θα επιστρέψει στη Κύπρο στις 20 Ιουλίου για να παραστεί στους «εορτασμούς» για την τουρκική εισβολή του 1974 και στα εγκαίνια του αεροδρομίου, όπως ο ίδιος προανήγγειλε στο τέλος της ομιλίας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου