Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έφθασε το πρωί στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του.
Κατά την άφιξη του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε υποδοχής από την Πρόεδρο Μέτσολα και στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Ακολούθησε συνάντηση τους και στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η κα Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν ήδη ξανασυναντηθεί στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στην Φρανκφούρτη και στην Μολδαβία, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και αναφέρθηκε στην προσήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προτεραιότητες της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι «το είπα πολλές φορές και το επαναλαμβάνω. Ενόσω η Κύπρος είναι διαιρεμένη, η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένη. Δεν είστε μόνοι στην επιθυμία σας να δείτε το νησί σας επανενωμένο υπό την αιγίδα των ΗΕ», είπε η κα Μέτσολα, σημειώνοντας ότι κατά τη συνάντηση τους σήμερα αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβανομένων του Μεταναστευτικού.
Όπως είπε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο το θέμα, σημειώνοντας ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να προστατεύσουμε τα σύνορα μας κατά τρόπο ανθρωπιστικό.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ευχαριστίες προς την κα Μέτσολα για την ευκαιρία να προσφωνήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν πρόσκλησης και μάλιστα τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, επίσης, ότι προσβλέπει στην επόμενη συνάντηση του με την κα Μέτσολα που θα είναι στην Κύπρο κατά την έναρξη της προεκλογικής για τις Ευρωεκλογές.
Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή τους συνάντηση είχαν ουσιαστικές συνομιλείς για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «κάνουμε τα πάντα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και προσβλέπω στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Τέλος ευχαρίστησε την κα Μέτσολα για το ενδιαφέρον και τις ξεκάθαρες θέσεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν, επίσης, το Μεταναστευτικό, θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις επικείμενες Ευρωεκλογές.
Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι απαντώντας σε ερώτηση αν η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει τον ρυθμιστή (game changer) ρόλο στο Κυπριακό και κατά ποιο τρόπο, και σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε επιθυμία να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και υπό το φως αυτής της τοποθέτησης πώς η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη μπορεί να καρποφορήσει, η κα Μέτσολα είπε ότι:
«Το Κυπριακό δεν είναι μόνο κυπριακό ζήτημα, είναι επίσης και ευρωπαϊκό ζήτημα. Και πιστεύω ότι μια αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης μπορεί μόνο να είναι υποβοηθητικά, ιδιαίτερα εφόσον η λύση θα πρέπει να είναι ορθά συμμορφούμενη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Φυσικά είναι σαφές ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί εντός του πλαισίου των ΗΕ, και η ΕΕ πιθανόν μέσω ενός απεσταλμένου του κατάλληλου βεληνεκούς θα διευκόλυνε μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναξεκινήσουν.
Και η επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να είναι το πρώτο μας βήμα και προτεραιότητα.
Θα το πω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Ο μόνος δρόμος μπροστά είναι να υπάρξει ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί ολόκληρη στην ΕΕ και έχει ανάγκη και λόγους για ευρωπαϊκή εμπλοκή».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κα Μέτσολα για την ξεκάθαρη θέση της και είπε ότι:
«Η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ειδικά τώρα που προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ναι, πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσε (η ΕΕ) να είναι ο ρυθμιστής (game changer), η ΕΕ έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τα κίνητρα σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κερδίζουν.
Και συμφωνώ απολύτως με την κα Μέτσολα, το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και μετά από τη λύση και χρειαζόμαστε την ΕΕ να είναι ενεργά εμπλεκόμενη, πάντα μέσα στο πλαίσιο των ΗΕ. Η ΕΕ δεν θα αντικαταστήσει τα ΗΕ αλλά να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ΗΕ».
- Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προσφώνησε σήμερα την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, είχε επαφές με επικεφαλής και μέλη πολιτικών ομάδων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν της προσφώνησης της Ολομέλειας και της συνάντησης του με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα, παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ELK) κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, το οποίο παρέθεσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ προς τιμή του Προέδρου, και στο οποίο συμμετείχαν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Αντιπρόεδροι του ΕΛΚ, καθώς και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές.
Στο γεύμα παρακάθισαν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «Ανανέωση της Ευρώπης» κ. Στεφάν Σεζιουρνέ και στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών κ. Πέδρο Μαρκές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε, επίσης, σε συντονιστική συνάντηση με την πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου