Ο Νίκος Φίλης μιλώντας για τον μουσουλμάνο υποψήφιο βουλευτή, πρώτο σε ψήφους στη Ροδόπη και για την «τουρκική μειονότητα» δεν είπε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και η Κουμουνδούρου υποστηρίζουν.
Διαφορετικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε λάβει μέτρα ως προς τη λίστα των υποψηφίων μετά τις αποκαλύψεις για τις θέσεις που εκφράζει ο Φερχάτ Οζγκιούρ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακτήσει τον τίτλο της «εθνικής εξαίρεσης», του κόμματος που δεν διστάζει να παίξει παιχνίδια και με τα εθνικά θέματα προκειμένου να υποστηρίξει ιδεοληπτικές θέσεις που γνωρίζει πως εκφράζουν μια μερίδα οπαδών του και οπαδών ψηφοφόρων που κινούνται με μια σφραγίδα αντισυστημισμού σε κομματίδια πέραν του χώρου της Αριστεράς.
Από το περίφημο «δεν έχει σύνορα η θάλασσα» του Αλέξη Τσίπρα και τις «Πρέσπες του Αιγαίου» μέχρι την καταψήφιση αμυντικών διεθνών συμφωνιών όπως αυτές με Γαλλία και ΗΠΑ, τη στάση στο θέμα του λιμένα Αλεξανδρούπολης, τη μετανάστευση και κυρίως τον φράχτη στον Έβρο (με το περίφημο μπλόκο Παπαδημούλη που στήριξε ο ίδιος ο πρόεδρός του) ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να τηρεί στάση που προκαλεί ερωτήματα ως προς τα εθνικά ζητήματα.
O ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταψηφίσει στους προϋπολογισμούς τις δαπάνες για την εθνική άμυνα. Έχει επίσης κατηγορήσει την κυβέρνηση για τη θωράκιση της χώρας μέσα από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ακόμη και για την προμήθεια των F-35 έχει εγείρει ζήτημα, με στελέχη του να δηλώνουν προεκλογικά πως δεν γνωρίζουν αν πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία προσθήκης τους στον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπογράψει τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία. Ουδείς ξεχνά την ομιλία Τσίπρα που υποστήριζε από το βήμα της Βουλής πως Έλληνες στρατιώτες θα γυρνούν μέσα σε φέρετρα από το Σαχέλ. Δεν υπέγραψε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ στηλίτευσε τη διαδικασία αναβάθμισης του λιμένα Αλεξανδρούπολης με ρητορική που έγινε αποδεκτή με διθυραμβικά σχόλια από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε, διά της τροπολογίας Παπαδημούλη, να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη με ευρωπαϊκά κονδύλια. Στελέχη του, όπως και η νεολαία, ζητούν να κατεδαφιστεί ο φράχτης. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως ο φράχτης θα παραμείνει, τάσσεται όμως ανοιχτά κατά της επέκτασής του. Κάτι που θα επιτρέψει την επανάληψη φαινομένων όπως αυτά που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες σε νησίδες του Έβρου.
Το θέμα της Ροδόπης ήρθε να προστεθεί σε όλα αυτά. Η επιλογή συγκεκριμένου μουσουλμάνου υποψήφιου, ο τετραπλασιασμός των ψήφων που είχε λάβει το 2019 και η πρωτιά του στη μοναδική εκλογική περιφέρεια που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν αναμφίβολα αλγεινές εντυπώσεις.
Πολύ δε περισσότερο εξ' αιτίας της στάσης του εν λόγω υποψήφιου βουλευτή, τις σχέσεις του με το τουρκικό προξενείο και τις θέσεις που εκφράζει αναφορικά με την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία επισήμαναν με έμφαση τα όσα έγιναν και γίνονται στη Ροδόπη, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κωφεύει. Επιμένει σε μια λογική που παραπέμπει σε όσα υποστήριξε ο Νίκος Φίλης.
Δίνει δε την εντύπωση πως αδιαφορεί για τα όσα συμβαίνουν και όσα δύνανται να συμβούν στο μέλλον. Στηρίζει τον υποψήφιο βουλευτή του κόντρα σε όσα καταγγέλλουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Επιβεβαιώνει πως μπροστά στο μικροπολιτικό συμφέρον όλα τ' άλλα εκτιμώνται ως αμελητέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου