Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Βουλγαρικός Σύλλογος Απογόνων Μεταναστών Βόρειας Μακεδονίας Ενάντια στο Ψήφισμα της Bundestag για «Μακεδονικό Πολιτισμό, Ταυτότητα και Γλώσσα»


Ιούνιος 28, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

Επιστολή του Βουλγαρικού Συλλόγου Απογόνων Προσφύγων και Μεταναστών από την Επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας  προς την Bundestag

Μέσω της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Σόφια προς την Πρόεδρο της Bundestag κα Berbel Bass και τις κοινοβουλευτικές ομάδες

Μέσω των Πρεσβειών στη Σόφια των κρατών μελών της ΕΕ στους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων

Αντίγραφο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία

Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι, Λαϊκοί εκπρόσωποι,

Στις 15 Ιουνίου 2023, η Bundestag ενέκρινε ψήφισμα για την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας. Το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι «η γερμανική Bundestag αναγνωρίζει τον μακεδονικό πολιτισμό, ταυτότητα και γλώσσα».

Ο σύλλογός μας δημιουργήθηκε από άτομα που προέρχονται από μια ομάδα άνω των 400 χιλιάδων Βούλγαρων πολιτών, απογόνους προσφύγων ή μεταναστών από το έδαφος της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που αποτελούν μέρος περίπου 1,3 εκατομμυρίων Βούλγαρων πολιτών, των οποίων η καταγωγή είναι από τη γεωγραφική περιοχή  της Μακεδονίας.

 Ως ενδιαφερόμενο μέρος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι οι κατηγορίες πολιτισμού, ταυτότητας και γλώσσας δεν αποτελούν αντικείμενο αναγνώρισης βάσει του διεθνούς δικαίου. 

Δεν γνωρίζουμε, κανένας άλλος πολιτισμός, ταυτότητα και γλώσσα στον κόσμο να αναγνωρίζεται με τέτοιο τρόπο, με εξαίρεση τη μακεδονική, που έγινε για πρώτη φορά στη Μόσχα το 1934 από την Κομμουνιστική Διεθνή!

Για το λόγο αυτό,  εκπλησσόμαστε πολύ και εκφράζουμε τη βαθιά μας διαφωνία με την έγκριση αυτού του μοναδικού ψηφίσματος που αναγνωρίζει τον μακεδονικό πολιτισμό, ταυτότητα και γλώσσα!

Ως γνωστόν, με την πράξη αναγνώρισης ενός δεδομένου κράτους αναγνωρίζονται και οι συνταγματικές του ιδιότητες. Στις 15 Ιανουαρίου 1992, η Βουλγαρία ήταν η πρώτη στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και έτσι απέτρεψε την κλιμάκωση της γιουγκοσλαβικής σύγκρουσης μέσω στρατιωτικής δράσης του γιουγκοσλαβικού στρατού στο νότο και απέρριψε κάθε έκκληση για το χώρισμα της. 

Η Γερμανία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας μόλις το 1996! Αυτό το γεγονός δείχνει κάποια κατανόηση στο Βερολίνο την εποχή της αλήθειας γύρω από το νεοσύστατο κράτος στα Βαλκάνια.

 Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ακολούθησε, υπογράφηκαν διμερείς και διεθνείς συνθήκες, μεταφράστηκαν πολιτιστικά έργα συγγραφέων που γράφουν στην επίσημη γλώσσα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, αλλά κανείς δεν έθεσε ποτέ το ζήτημα της ανάγκης αναγνώρισης του πολιτισμού της.

Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση της Bundestag αποτελεί προηγούμενο και δημιουργεί αναταραχές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών, διότι είναι αποτέλεσμα της συκοφαντικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά της Βουλγαρίας. 

Γνωρίζουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία προσπαθεί να οργανώσει τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων από άλλα κοινοβούλια κρατών μελών της ΕΕ. 

Τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις, οι κυβερνώντες στα Σκόπια ισχυρίζονταν ότι η Βουλγαρία αρνείται τη σύγχρονη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Συνεχώς, ανάλογες δηλώσεις εμφανίζονται στα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, που αποτελεί αναβάθμιση της γλώσσας μίσους ενάντια σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη Βουλγαρία, που χρησιμοποιείται από τα τέλη του 1944 μέχρι σήμερα.

Ως Βούλγαροι πολίτες που προέρχονται από το έδαφος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και φορείς μέρους του πολιτισμού της, θέλουμε να τονίσουμε ότι κανείς στη Βουλγαρία δεν αμφισβήτησε ποτέ το δικαίωμα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας να έχουν τη σύγχρονη μακεδονική τους ταυτότητα και να αποκαλούν την επίσημη γλώσσα τους Μακεδονική. 

Αυτός είναι ο λόγος που η βουλγαρική διπλωματία μετά το 1991 υιοθέτησε τον τύπο «Μακεδονική γλώσσα σύμφωνα με το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» κατά την υπογραφή των επίσημων εγγράφων.

Η Βουλγαρία είχε πάντα και μόνο αντίρρηση για την οικοδόμηση μιας μακεδονικής ταυτότητας σε αντιβουλγαρική βάση, αφού μια τέτοια πολιτική δεν έχει ευρωπαϊκό αντίστοιχο.

Μετά το 1945, μια αυστριακή ταυτότητα δημιουργήθηκε σταδιακά στην Αυστρία, αλλά εκεί κανείς δεν διώκει εκείνους τους Αυστριακούς πολίτες που έχουν διατηρήσει τη γερμανική αυτοσυνειδησία τους. 

Η Αυστρία ποτέ δεν αρνήθηκε τον γερμανικό χαρακτήρα του αυστριακού λόγου. Οι γερμανικές διάλεκτοι στην Ελβετία είναι πιο απομακρυσμένες από τα λογοτεχνικά γερμανικά από ό,τι οι περισσότεροι ομιλητές στη Βόρεια Μακεδονία είναι από τα λογοτεχνικά βουλγαρικά. 

Στην Ελβετία, προέκυψε μια τοπική ποικιλία τυπικών γερμανικών, γνωστή ως ελβετικά ανώτερα γερμανικά ή ελβετικά τυπικά γερμανικά. Διέφερε πολύ από τα λογοτεχνικά γερμανικά της Γερμανίας, αλλά αυτό δεν το έκανε λιγότερο γερμανικό. 

Το Λουξεμβούργο κωδικοποίησε τα Λουξεμβουργιανά ως επίσημη γλώσσα το 1984, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια παραλλαγή της γερμανικής στην Ανατολική Φραγκονία. 

Η Bundestag του Βερολίνου δεν ασχολήθηκε ειδικά με αυτές τις γλωσσοπολιτιστικές αλλαγές στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο ή την Ελβετία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα μέλη του, χωρίς να έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και αντικειμενική ενημέρωση, τηρούν άκριτη στάση στα γλωσσικά και πολιτιστικά προβλήματα στη Βόρεια Μακεδονία;

 Η διακήρυξη της Bundestag δεν είναι τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο – μια ανοιχτή υπεράσπιση των συνεπειών της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία!

Το 1945, στο έδαφος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία, κωδικοποιήθηκε μια νέα «μακεδονική γλώσσα» από τους βουλγαρόφωνους της κεντρικής και βόρειας Μακεδονίας, μέσω της τεχνητής εισαγωγής περίπου 6-8% των Σέρβων και της εισαγωγής μιας τροποποιημένης σερβικής αλφαβήτας. 

Οι εκπρόσωποι του μακεδονικού απελευθερωτικού κινήματος που ιδρύθηκε το 1893, που ζούσαν ακόμη τότε, εναντιώθηκαν στη δημιουργία του. Γι’ αυτό μπήκαν μαζικά στα κομμουνιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και σφαγιάστηκαν, τα βιβλία στη λογοτεχνική βουλγαρική γλώσσα κάηκαν στην πυρά και όλες οι βουλγαρικές επιγραφές σβήστηκαν επιμελώς. Έτσι, προέκυψε μια εσωτερική σύγκρουση στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, η οποία δεν έχει τελειώσει.

Υπενθυμίζεται ότι, με ανάλογο τρόπο, η κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία προσπάθησε να δημιουργήσει στο Κοσσυφοπέδιο μια ξεχωριστή «γλώσσα του Κοσσυφοπεδίου» βασισμένη στις αλβανικές γλώσσες που μιλούν γκέγκα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η αλβανική λογοτεχνική γλώσσα βασίζεται στην αλβανική Toska- ομιλούντες γλώσσες. Όμως, ενώ η Βουλγαρία βρισκόταν υπό τις επιταγές της ΕΣΣΔ και δεν τολμούσε να αντιταχθεί στην πολιτική της στο Μακεδονικό, η Αλβανία δεν επέτρεπε τέτοιες ανοησίες με τον αλβανικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο.

Λαμβάνουμε υπόψη τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη Βόρεια Μακεδονία και αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα αισθήματα των πολιτών της. Επομένως, πιστεύουμε ότι το ποιος αισθάνεται πώς και τι ταυτότητα έχει, είναι υπόθεση των ίδιων των ντόπιων πολιτών και κανενός άλλου. 

Έχοντας επίγνωση της ανάγκης για εθνική συμφιλίωση, δεν αρνούμαστε το δικαίωμα των κατοίκων των Σκοπίων να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και, κατά συνέπεια, τη γλώσσα τους – «μακεδονική», αλλά είναι δημοκρατικό να αναγνωρίζουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βούλγαρους στη Βόρεια Μακεδονία!

Ως εκ τούτου, κάνουμε έκκληση για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που, παρά την καταστολή, έχουν διατηρήσει τη βουλγαρική τους ταυτότητα και συνεχίζουν να αποκαλούν τη γλώσσα τους βουλγαρική. 

Κανένα ψήφισμα οποιασδήποτε εθνικής συνέλευσης στον κόσμο δεν μπορεί να αφαιρέσει το ανθρώπινο δικαίωμα των Βουλγάρων της Μακεδονίας να συνεχίσουν να αποκαλούν τη γλώσσα τους βουλγαρική. 

Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Bundestag, οι καταπιεσμένοι Βούλγαροι των Σκοπίων εξέφρασαν τη σταθερή τους βεβαιότητα ότι με τις αλλαγές που ζήτησε η ΕΕ στο σύνταγμα των Σκοπίων, «οι Βούλγαροι της Μακεδονίας θα γίνουν ένα έθνος οικοδόμησης του κράτους με συνταγματικά δικαιώματα και θα ονομαζόμαστε Βουλγαρομακεδόνες, και η γλώσσα μας – βουλγαρική διάλεκτος».

Τονίζουμε ότι σε αυτή την περίπτωση, όχι η Βουλγαρία, αλλά οι Βούλγαροι των Σκοπίων αντιλαμβάνονται την επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας ως κωδικοποιημένη με βάση τις τοπικές βουλγαρικές γλώσσες.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι για τους Βορειομακεδόνες Βούλγαρους η επίσημη γλώσσα είναι η Μακεδονική, και στην πραγματικότητα για τους Βορειομακεδόνες Βούλγαρους είναι η Βουλγαρική, και εφόσον οι «Βόρειοι Μακεδόνες Βούλγαροι» δεν είναι δίγλωσσοι, επιμένουμε:

Όταν χρησιμοποιείται το όνομα «Μακεδονική γλώσσα», με αστερίσκο σε υποσημείωση, θα πρέπει να αναφέρεται ότι για τους Βουλγαρομακεδόνες είναι η βουλγαρομακεδονική γλώσσα. 

Το γεγονός ότι μια γλώσσα αποκαλείται με δύο ονόματα από τους διαφορετικούς ομιλητές της θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται αντικειμενικά στα ευρωπαϊκά έγγραφα. 

Αυτό θα συμβάλει περαιτέρω στη γλωσσική πολυμορφία και την πολιτιστική κληρονομιά για την οποία αγωνίζεται η Ευρώπη! Οι νομοθέτες στη Γερμανία μπορούν και πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ψήφισμα της Bundestag ζητούσε επίσης «η Βουλγαρία να υποστηρίξει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο και να απόσχει από πρόσθετους όρους». 

Η διεκδίκηση ορισμένων νέων βουλγαρικών συνθηκών, που αναφέρονται στο ψήφισμα της Bundestag, είναι επίσης αποτέλεσμα της καθημερινής αντιβουλγαρικής εκστρατείας στα Σκόπια.

 Είναι οι Γερμανοί νομοθέτες δεσμευμένοι να διαδώσουν την αντιβουλγαρική προπαγάνδα των Σκοπίων στην ΕΕ; 

Δηλώνουμε ότι η Βουλγαρία πάντα πίστευε ότι πρέπει να είμαστε μαζί στην ΕΕ με τους αδελφούς μας από τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, η βουλγαρική κοινωνία και ιδιαίτερα οι απόγονοι των προσφύγων και μεταναστών από τη Μακεδονία δεν μπορούν να αποδεχθούν το σημερινό επίσημο δόγμα των Σκοπίων, που δημιουργήθηκε σε Βελιγράδι και Μόσχα σε αντιβουλγαρική βάση και έχει κατασταλτικό χαρακτήρα.

Όπως είναι γνωστό, στην πρόταση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2022 σε Σόφια και Σκόπια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, γράφεται ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το σύνταγμά τους συμπεριλαμβάνοντας το τμήμα του βουλγαρικού λαού που ζει στο έδαφός της , καθώς και να τηρούνται οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στα Πρωτόκολλα των κοινών διακυβερνητικών συνόδων σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία από το 2017.

Στα δύο πρωτόκολλα που υπέγραψε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στα Σκόπια, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έχουν τεθεί προθεσμίες υλοποίησης σε σχέση με τα υπόλοιπα βουλγαρικά αιτήματα, και συγκεκριμένα:

· Άρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιήσουν γλώσσα μίσους προς τη Βουλγαρία.

· Εκκαθάριση του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα της Βόρειας Μακεδονίας από τις μαζικές παραποιήσεις.

· Άρνηση διάκρισης σε σχέση με τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι.

· Αποχαρακτηρισμός των αρχείων των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών UDBA και KOS.

Ανησυχούμε που τα Σκόπια δεν εκπληρώνουν αυτές τις γνωστές από καιρό διευθετήσεις. Και αποτελούν το θεμέλιο για την ύπαρξη ενός δημοκρατικού κράτους – μέλους της Ε.Ε.! 

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση διμερές ζήτημα, καθώς η καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλους τους αμερόληπτους ανθρώπους στον κόσμο. 

Επιπλέον, η μαζική διάδοση πληροφοριών μεταξύ των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που είναι αποδεδειγμένα ψευδείς ή παραπλανητικές σχετικά με ιστορικές διαδικασίες με στόχο την ενστάλαξη εθνικού μίσους και την κατάχρηση ξένης πολιτιστικής κληρονομιάς παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ για την Παραπληροφόρηση.

Παρουσιάζοντας αυτά τα γεγονότα και τη θέση μας που προκύπτει στα μέλη της Bundestag, καλούμε τη Γερμανία να βοηθήσει τις αρχές των Σκοπίων να μεταρρυθμίσουν και να σπάσουν αμετάκλητα τις ολοκληρωτικές πρακτικές που κληρονόμησαν από το γιουγκοσλαβικό παρελθόν.

 Επιδεικνύοντας κοινή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ελπίζουμε να δούμε τη Βόρεια Μακεδονία ως ένα σταθερό μέρος της ΕΕ, υποστηρίζοντας τις αξίες της.

Σύλλογος Απόγονοι προσφύγων και μεταναστών από το έδαφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και φίλοι.

Novini.bg

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου