Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Η Boeing θα παρέχει κιτ για τη μετατροπή ανθυποβρυχιακών τορπίλων σε όπλα ολίσθησης μεγάλης εμβέλειας


Καθώς το όπλο ολίσθησης για ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW) πλησιάζει στο νερό, πετάει τα φτερά και την ουρά του και αναλαμβάνει το ρόλο του ως έξυπνη τορπίλη.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Εμπειρογνώμονες αερομεταφερόμενων όπλων στην Boeing Co. κατασκευάζουν εξοπλισμό εκτόξευσης για ιπτάμενες τορπίλες που μπορούν να επιτρέψουν στα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να επιτίθενται σε βυθισμένα εχθρικά υποβρύχια από μεγάλες αποστάσεις σε μεγάλα υψόμετρα.

Αξιωματούχοι της Διοίκησης Συστημάτων Ναυτικής Θάλασσας στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν μια σύμβαση 12 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα στο τμήμα Άμυνας, Διαστήματος & Ασφάλειας της Boeing Co. στο Σεντ Λούις για Αξεσουάρ Εκτόξευσης Αεροπορικής Δυνατότητας Αντιυποβρυχιακού Πολέμου (ASW) σε μεγάλο ύψος (HAAWC) ALA) εξοπλισμό, καθώς και υποστήριξη παραγωγής, μηχανικής και υλικού.

Το HAAWC ALA δίνει τη δυνατότητα στην ελαφριά τορπίλη Raytheon MK 54 που μεταφέρεται στο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας μεγάλης εμβέλειας Boeing P-8A Poseidon να γλιστρήσει στον αέρα από υψόμετρα έως και 30.000 πόδια -- ουσιαστικά μεταμορφώνοντας την τορπίλη σε μια τορπίλη που μπορεί να επιτεθεί. εχθρικά υποβρύχια από μεγάλες αποστάσεις.

Καθώς η ιπτάμενη τορπίλη για ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW) πλησιάζει στο νερό, ρίχνει τα φτερά και την ουρά της και αναλαμβάνει τον αρχικό της ρόλο ως έξυπνη τορπίλη που μπορεί να ανιχνεύσει, να παρακολουθήσει και να επιτεθεί αυτόνομα σε εχθρικά υποβρύχια.




Σχετικά: Τα πρόσθετα κιτ δημιουργούν ιπτάμενες τορπίλες για το P-8A Poseidon για επίθεση σε εχθρικά υποβρύχια από μεγάλα υψόμετρα

https://www.militaryaerospace.com/computers/article/16722035/addon-kits-create-flying-torpedoes-for-p8a-poseidon-to-attack-enemy-submarines-from-high-altitudes

Αφού ρίξει τις επιφάνειες ελέγχου του, το HAAWC ALA ενεργοποιεί ένα αλεξίπτωτο που κατεβάζει την τορπίλη στο νερό για να ξεκινήσει το τρέξιμο προς τον στόχο. Όταν εκτοξευτεί από τα 30.000 πόδια, η τορπίλη MK 54 που είναι εξοπλισμένη με HAAWC θα γλιστράει για επτά έως 10 λεπτά πριν μπει στο νερό.

Κατά την πτήση, τα όπλα ολίσθησης HAAWC είναι εντελώς αυτόνομα. Το ALA περιλαμβάνει έναν υπολογιστή ελέγχου πτήσης, ένα σύστημα πλοήγησης που βασίζεται σε GPS και πηγές ενέργειας.

Το MK 54 ήταν πάντα εκτοξευόμενο από αεροσκάφη, αλλά πριν από το HAAWC ALA, πληρώματα ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών σταθερών πτερύγων και ελικοπτέρων έπρεπε να απελευθερώσουν την τορπίλη από υψόμετρα όχι μεγαλύτερα από περίπου 100 πόδια.

Το HAAWC θα επιτρέψει στο αεροσκάφος P-8A - ένα τροποποιημένο επιβατικό αεροσκάφος Boeing 737-800ERX - να διατηρεί τα βέλτιστα ύψη επιτήρησης χωρίς να χάνεται χρόνος και τα καύσιμα να πέφτουν σε χαμηλά ύψη και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε μεγάλα ύψη περιπολίας.

Η επίθεση από μεγάλα υψόμετρα επιτρέπει επίσης στο P-8A να μειώσει το χρόνο μεταξύ απόκτησης στόχου και επίθεσης, καθώς και να εκτοξεύσει ανθυποβρυχιακά όπλα έξω από το βεληνεκές της αντιαεροπορικής άμυνας που βασίζεται στην ξηρά.

Το Mk 54 είναι μια ψηφιακή ελαφριά τορπίλη που έχει προηγμένους αλγόριθμους λογισμικού που αναπτύχθηκαν αρχικά για τη μεγαλύτερη τορπίλη Mark 48 που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο. 

 Το Boeing HAAWC ALA για την τορπίλη MK 54 αποτελείται από φτερά που σχεδιάστηκαν αρχικά για το Boeing AGM-84H/K Standoff Land Attack Missile-Expanded Response (SLAM-ER). Το συγκρότημα ουράς ALA περιλαμβάνει το κιτ καθοδήγησης που σχεδιάστηκε αρχικά για το Joint Direct-Attack Munition (JDAM), το οποίο περιέχει ένα σύστημα πλοήγησης GPS. Η Boeing εφοδιάζει επίσης το HAAWC με μια σύνδεση δεδομένων για τη μετάδοση ενημερώσεων θέσης στόχου κατά την πτήση.

Με αυτήν την παραγγελία η Boeing θα κάνει τις εργασίες για αυτό το συμβόλαιο στο St. Charles, Joplin, St. Louis, Joplin και Piedmont, Mo. Σολτ Λέικ Σίτι; Μινεάπολη; Orlando, Fla.; Cedar Rapids, Αϊόβα; Chandler, Ariz. Berea, Οχάιο; Wichita, Kan.; Albuquerque, N.M.; Lexington, Ky.; και Chatsworth, Καλιφόρνια, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: σημαντική εξέλιξη αν και αναμενόμενη γιατί το έχουν προτείνει εδώ και πολλά χρόνια. Φτιάχνουν και ελαφριά τορπίλη εναντίον των πολεμικών πλοίων επιφανείας και θα είναι η επόμενη καταστροφική λύση εναντίον τους γιατί δεν αναχαιτίζεται όπως οι πύραυλοι επιφανείας.

 ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου