Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ελληνική ναυτιλία: Οι Ελληνίδες στα ηνία των μεγαλύτερων παγκόσμιων ναυτιλιακών κολοσσών


Ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία στον άκρως ανταγωνιστικό και παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της ναυτιλίας αποκτούν τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. 

Σπουδαίες Ελληνίδες βρίσκονται στο “τιμόνι” μεγάλων ναυτιλιακών και σε υψηλόβαθμες θέσεις διεθνών φορέων, ανατρέποντας στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Ελληνική ναυτιλία: Οι Ελληνίδες στα ηνία των μεγαλύτερων παγκόσμιων ναυτιλιακών κολοσσώνΜαρία Αγγελικούση

Άξια συνεχίστρια μιας σπουδαίας οικογενειακής ναυτιλιακής παράδοσης είναι η Μαρία Αγγελικούση, κόρη του Γιάννη Αγγελικούση και εγγονή του Αντώνη Αγγελικούση, που θεωρείται ο ιδρυτής της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης. Σπούδασε γιατρός, συμμετείχε σε αποστολές στην Αφρική, αλλά τώρα διευθύνει την κορυφαία ναυτιλιακή Angelicoussis Shipping Group, η οποία διαχειρίζεται περίπου 150 πλοία, εκ των οποίων τα περισσότερα ταξιδεύουν με ελληνική σημαία, και απασχολεί εκατοντάδες Έλληνες ναυτικούς. Η Μαρία Αγγελικούση πραγματοποιεί κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου της, με βασικό στόχο την απαλλαγή των πλοίων από τις εκπομπές άνθρακα.

Η Μαρία Αγγελικούση βρέθηκε το 2022 στη 10η θέση της Lloyd’s List −πρώτη ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες εφοπλιστές−, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη και στο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, λαμβάνοντας μεγάλο αριθμό ψήφων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με τη λίστα του “Forbes”, “φιγουράρει” στην πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων, κάνοντας μάλιστα το ντεμπούτο της στη λίστα. Στη συνολική κατάταξη η κυρία Αγγελικούση κατέλαβε την 455η θέση, με περιουσία 5,6 δισ. δολ.

Φράγκου μικρήΑγγελική Φράγκου

Η Αγγελική Φράγκου είναι από τις κορυφαίες Ελληνίδες που διαπρέπουν στην παγκόσμια ναυτιλία.

Είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings, της Navios Maritime Partners L.P., της Navios Tankers Management Inc. και της Navios Maritime Acquisition Corporation.

Κόρη του Νικόλα Φράγκου από τα Καρδάμυλα της Χίου, η Αγγελική Φράγκου γεννήθηκε το 1965, σπούδασε Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο Farleigh Dickinson και πήρε το Master της από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα τα έκανε στη Wall Street ως αναλύτρια, ενώ το 2004 αγόρασε τη Navios, την οποία μετέτρεψε σε μια μητρική εταιρεία με τεράστια δύναμη και μεγάλο στόλο.

Το 2022 η Navios Partners –η οποία το 2021 απορρόφησε τη Navios Maritime Acquisition− εξαγόρασε από τη μητρική εταιρεία Navios Maritime Holdings συνολικά 36 πλοία έναντι 835 εκατ. δολ. Μετά τον ανασχηματισμό, διαχειρίζεται σήμερα έναν συνολικό στόλο περίπου 180 πλοίων. Παράλληλα, η Αγγελική Φράγκου αποφάσισε να εστιάσει και στα logistics, μέσω της μητρικής Navios Maritime Holdings.

Η Αγγελική Φράγκου βρέθηκε το 2022 για ακόμα μία φορά στη Lloyd’s List, καταλαμβάνοντας την 19η θέση ανάμεσα στις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Σεμίραμις ΠαληούΣεμίραμις Παληού

Η Σεμίραμις Παληού γεννήθηκε το 1976, είναι κόρη του εφοπλιστή Συμεών Παληού και από το 2021 η τρέχουσα διευθύνων σύμβουλος της Diana Shipping Inc., που ίδρυσε ο πατέρας της. Είναι επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) από το 2020. Απέκτησε πτυχίο Μηχανολογίας από το Imperial College του Λονδίνου και MSc στη Ναυπηγική από το University College του Λονδίνου. Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια εξειδικευμένα στα Οικονομικά και σε θέματα Ηγεσίας στο Harvard Business School.

Από το 1996 μέχρι και το 1998 εργάστηκε στο Lloyd’s Register, ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στις οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Τον Μάρτιο του 2015 μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της Diana Shipping, ενώ τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε Chief Operating Officer και από τον Οκτώβριο του 2019 έγινε αναπληρώτρια CEO.

Η Σεμίραμις Παληού εντόπισε επενδυτικές ευκαιρίες και προέβη σε μαζική αγορά πλοίων από τη second hand αγορά, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον στόλο της εταιρείας, που ανέρχεται πλέον σε 42 dry bulk vessels.

Το 2022 η Σεμίραμις Παληού βρέθηκε στην 73η θέση της Lloyd’s List.

Μελίνα Τραυλού μικρήΜελίνα Τραυλού

Η Μελίνα Τραυλού, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, είναι πρόεδρος της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας μεταφοράς οχημάτων Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, που ίδρυσε ο πατέρας της, Νίκος Τραυλός, το 1975. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Το 2022 ψηφίστηκε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πετυχαίνοντας να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στα 106 χρόνια του θεσμού.

Η Μελίνα Τραυλού ξεχωρίζει στον χώρο της ναυτιλίας για τη διακεκριμένη δράση της όσον αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΣYN-ENΩΣIΣ, του “βραχίονα” κοινωνικής προσφοράς που έχει αναπτύξει η Ένωση Eλλήνων Eφοπλιστών, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Axion Hellas, που στηρίζει έμπρακτα ευάλωτες ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Σήμερα ο στόλος της Neptune Lines διαθέτει 21 πλοία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πλοία της Neptune είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο, έχουν σχεδόν όλα ελληνικά ονόματα, ελληνικά πληρώματα και σε μεγάλο μέρος τους γυναίκες.

H Mελίνα Τραυλού βρέθηκε το 2022 για πρώτη φορά στον κατάλογο της Lloyd’s List, στην 23η θέση.

Ιωάννα Προκοπίου μικρήΙωάννα Προκοπίου

Η Ιωάννα Προκοπίου είναι κόρη του Γιώργου Προκοπίου, ιδρυτή των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas και μίας εκ των εμβληματικότερων μορφών του ελληνικού εφοπλισμού. Είναι κάτοχος πτυχίου ηλεκτρολόγου και ηλεκτρονικού μηχανικού του Πανεπιστημίου του Bath, με Master Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικών και Εμπορίου του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, ενώ έχει συμμετάσχει και στο πρόγραμμα Leadership Development του Πανεπιστημίου Harvard. Η επαγγελματική σταδιοδρομία της Ιωάννας Προκοπίου ξεκίνησε το 2003 σε διάφορα τμήματα της Dynacom Tankers Management και της Dynagas Ltd. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε επικεφαλής των τμημάτων S&P and Projects των εταιρειών αυτών. Σήμερα είναι CEO της Sea Traders S.A., που αυτήν τη στιγμή διαθέτει έναν στόλο 40 πλοίων, και ιδρύτρια της Prominence Maritime S.A.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, του Cyprus Union of Shipowners και αντιπρόεδρος του North of England P&I Club. Παράλληλα, η Ιωάννα Προκοπίου, από το 2019, συνεπικουρεί με τον ρόλο της στη συμβουλευτική επιτροπή της ελληνικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΔΕΣΜΟΣ, ενώ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ιωάννα Πολυχρονοπούλου μικρήΕλένη Πολυχρονοπούλου

Η Ελένη Πολυχρονοπούλου είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ναυτιλιακής τεχνολογίας METIS Cyberspace Technology.

Επίσης, είναι πρόεδρος της HEMEXPO – Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, αντιπρόεδρος της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε., διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην Erma First Esk Engineering Solutions S.A. και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας RWO GmbH. Είναι επίσης συν-ιδρύτρια της εταιρείας Helengi Engeering, με ειδίκευση σε χρήσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κυρίως ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Είναι μέλος της Wista Hellas (Women’s International Shipping and Trading Association), μέλος της Επιτροπής για τη Μεσόγειο του Κινεζικού Νηογνώμονα (CCS), καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ).

ΠΗΓΗ https://sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου