Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Goldman Sachs: Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον Σεπτέμβριο


Το European Financials Conference διεξήγαγε από τις 13-15 Ιουνίου στο Παρίσι η Goldman Sachs, κατά τη διάρκεια του οποίου φιλοξένησε τις διοικητικές ομάδες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, Alpha Bank, Eurobank, Eθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δόθηκε έμφαση στην επενδυτική βαθμίδα, για την οποία οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν ανάκτηση τον Σεπτέμβριο ή περίπου αυτή την περίοδο. Παράλληλα, αναμένεται ότι η αναβάθμιση στο investment grade θα ανοίξει την πόρτα σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών και των ελληνικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εκτιμούν ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων τους θα γίνουν με χαμηλότερο κόστος.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα προσελκύσει νέες κατηγορίες επενδυτών τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές, τονώνοντας τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στην οικονομία.

Ρευστότητα

Όσον αφορά στη ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλό δείκτης ρευστότητας LCR στο 205% το α΄ τρίμηνο και αναμένουν ο δείκτης να παραμείνει αρκετά πάνω από το 100% μετά την προγραμματισμένη αποπληρωμή της χρηματοδότησης TLTRO κατά τη διάρκεια του 2023-2024.

Ποιότητα ενεργητικού

Αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν ότι η καλή πορεία συνέχισε και στο β’ τρίμηνο, με σταθερό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η εικόνα του α’ εξαμήνου είναι καλύτερη από ό,τι είχαν προϋπολογίσει, λόγω της αρχικής προσδοκίας σημαντικότερων σχηματισμών NPE εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν τονίσει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω το κόστος κινδύνου για το 2023.

Πληρωμές μερισμάτων

Για τις πληρωμές μερισμάτων, οι ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους να πληρώσουν μέρισμα από τα φετινά κέρδη, ενώ οι δείκτες διανομής μερίσματος θα κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30%. Η επαναφορά του μερίσματος θα απαιτήσει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής (SSM/ECB).

Σύμφωνα με τις ελληνικές τράπεζες, τα τρία κύρια κριτήρια που εξετάζονται από τη ρυθμιστική αρχή είναι: (α) το επίπεδο του δείκτη NPE το οποίο το πληρούν με άνεση, β) η βελτιούμενη πορεία της βιώσιμης δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων και (γ) το απόλυτο επίπεδο του δείκτη CET1.

Επιτοκιακά έσοδα

Για την πορεία των επιτοκιακών εσόδων (NII) και του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν ότι η πορεία των NII εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν/καθοδηγούνταν στην αρχή του έτους για φέτος, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αργή μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις και τις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων.

Υπάρχει αύξηση του ανταγωνισμού στα μεγάλα εταιρικά δάνεια. Οι τράπεζες παρατηρούν σχετικά βραδύτερη μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Αύξηση δανείων

Για την αύξηση των δανείων, οι τράπεζες αναμένουν επιτάχυνση του δανεισμού το β’ φετινό εξάμηνο, λόγω των ισχυρών χορηγήσεων στον τομέα των επιχειρήσεων. Οι στόχοι για τις χορηγήσεις δανείων για το 2023 ενδέχεται να επιτευχθούν με καθυστέρηση. Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων θα είναι μεταξύ των κύριων κινητήριων μοχλών της αύξησης των χορηγήσεων το 2023-2025.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης για τα στεγαστικά δάνεια θα στηρίξουν τη ζήτηση σε αυτόν τον τομέα.



Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου