Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Οι σχέσεις του Λιβύου Στρατηγού Χάφταρ και της Αιγύπτου οδεύουν προς περαιτέρω αποκλίσεις;

 

Ιούνιος 16, 2023. Ελλάδα.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ του Χαλίφα Χάφταρ, Διοικητή της Γενικής Διοίκησης στην ανατολική Λιβύη, και της Αιγύπτου αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο, ειδικά μετά την απέλαση των σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων Αιγυπτίων μεταναστών από τις δυνάμεις του Στρατάρχη, οι οποίοι διασχίζουν πεζή τα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου εδώ και μέρες.

Πηγές ανέφεραν ότι περισσότερες από δύο χιλιάδες από αυτούς βρίσκονταν νόμιμα στο λιβυκό έδαφος και σύμφωνα με το πρακτορείο, έστελναν εμβάσματα συναλλάγματος στις οικογένειες τους στην Αίγυπτο.

Επομένως, το θέμα δεν έχει μόνο χαρακτήρα ασφάλειας, σύμφωνα με τη Nova, αλλά και οικονομικό πρόβλημα, γιατί η Αίγυπτος αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας.

Επιπλέον, το πρακτορείο υπενθυμίζει τη στήριξη που παρείχαν οι δυνάμεις του Χάφταρ στις δυνάμεις του στρατηγού Μουχάμαντ Χαμντάν Ντακάλο, διοικητή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, των σουδανικών πολιτοφυλακών που προσπαθούν να ελέγξουν την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Μάλιστα, η σταθερότητα του Σουδάν, σύμφωνα με τη Nova, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο, ειδικά από τη στιγμή που το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου προκάλεσε μεγάλο κύμα εκτοπισμένων ανθρώπων να συρρέουν στο αιγυπτιακό έδαφος.

Επιπλέον, το πρακτορείο επισημαίνει την ολοένα και πιο στενή σχέση μεταξύ του Χάφταρ και των κυβερνώντων αρχών στην Τρίπολη, στην οποία αντιτίθεται το Κάιρο, το οποίο θεωρεί την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης ότι «έληξε» και υποστηρίζει τον σχηματισμό νέας εκτελεστικής αρχής μέσω των προσπαθειών του προέδρου του κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ.

Στις 13 Ιουνίου, ο Χάφταρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σάλεχ στη Βεγγάζη, παρουσία 90 μελών του κοινοβουλίου, και αυτό έγινε μετά από συνεδριάσεις του κοινοβουλίου τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Βεγγάζη για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της μεικτής επιτροπής 6+6 για την προετοιμασία του εκλογικού νόμου.

Ο αναλυτής Τζαλάλ Χαρτσάουι  σε συνέντευξή του στη Nova  ανέφερε ότι «ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, υποστράτηγος Αμπάς Καμέλ, πήγε μετά τις συναντήσεις στη Μπουζνίκα του Μαρόκου, στο Μπενίνα, ανατολικά της Βεγγάζης, για να ζητήσει από τον Χάφταρ να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, ειδικά να μην ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Σάλεχ και να μην είναι επιθετικός απέναντι στην επιτροπή 6 + 6» .

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Σαντάμ Χάφταρ, γιος του Στρατάρχη και διοικητής της Ταξιαρχίας Ταρίκ μπιν Ζιάντ, προσπάθησε να απομακρύνει τον Σάλεχ από τη θέση του για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή ο Σάλεχ υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα ότι «ο πρωθυπουργός της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη, Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά  πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του πριν από τις εκλογές, και εάν αυτό ισχύσει, τότε ο διάλογος του  Σαντάμ Χάφταρ με τον αλ Ντμπεϊμπά θα τελειώσει», προσθέτοντας ότι «παρά την πλήρη δυσαρέσκειά του, ο γιος του Χάφταρ θέλει να διατηρήσει τη σχέση του με τον Ντμπέϊμπά».

Δεύτερον, ο Χάφταρ θέλει να αποπέμψει τον Σάλεχ επειδή «δεν τον εμπιστεύεται ως επόπτη για την προετοιμασία των εκλογικών νόμων», ειδικά με μια ρήτρα στο νέο σχέδιο νόμου που θα περιέπλεκε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές.

Εξηγεί ότι το θέμα σχετίζεται με το άρθρο 85 του «Εκλογικού Νόμου για τον Πρόεδρο του Κράτους», που ορίζει την αναγκαιότητα «σχηματισμού νέας κυβέρνησης που θα έχει ως αποστολή την εποπτεία των επικείμενων εκλογών».

Προσθέτει ότι είναι ένα άρθρο που «θα επιτάχυνε την αποχώρηση του αλ Ντμπεϊμπά  από την προεδρική κούρσα, με τρόπο που να ικανοποιεί την επιθυμία του Σάλεχ και του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, Χαλέντ αλ Μάσρι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη υπογράψει την νέο σχέδιο εκλογικών νόμων λόγω της πίεσης του Χάφταρ».

Σύμφωνα με τον  Χαρτσάουι, «ο Σάλεχ ηγείται της ομάδας που υποστηρίζει την αποχώρηση του αλ Ντμπεϊμπά  από την προεδρική κούρσα, η οποία περιλαμβάνει την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και τμήματα της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον».

Από την άλλη πλευρά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «πλέον υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπά πολύ περισσότερο από την Τουρκία», είπε.

Nova Agenzia, Libya-al-mostakbal

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου