Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Αμετανόητος ο κατοχικός ηγέτης και ακραία προκλητικός: Για να λάβει μέρος σε συνομιλίες απαιτεί προηγουμένως αποδοχή της απαράδεκτης “κυριαρχικής ισότητας”


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επισκέφθηκαν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ), όπου έτυχαν ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη εργασία της Επιτροπής. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΠΙΟ

Το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και πραγματοποίησαν την επίσκεψη στη ΔΕΑ για να στείλουν ένα μήνυμα, είπε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική του κι αν ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, αυτό θα γίνει μόνο με την επιβεβαίωση και αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. «Αυτό είπα εκεί και τον Νίκο”

Σε 30λεπτη συνέντευξη που έδωσε ζωντανά στον παράνομο «Μπαϊράκ» μελά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από το χώρο του ανθρωπολογικού εργαστηρίου της ΔΕΑ και την συνάντηση-επίσκεψη εκεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο κατοχικός ηγέτης ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε: «αυτό είναι άλλο θέμα».

«Ακούστηκαν κάποιοι ψίθυροι στ αυτιά μου – ίσως το είδατε στις οθόνες – ότι είναι καλό που με είδαν εκεί, είναι καλό να συναντιόμαστε. Αλλά που θα πάει αυτό; Είναι φανερό ότι γι αυτούς η συνέχεια του Κραν Μοντανά είναι βάση (συνομιλιών). Η δική μας επίσημη πολιτική: δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνεχίσουμε από κει που μείναν στο Κραν Μοντανά».

Ο κ. Τατάρ εείπε ότι δεν βιάζεται να διορίσει αντικαταστάτη του Εργκιούν Ολγκούν γιατί δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και ο ειδικός εκπρόσωπός του θα παραμείνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου που λήγει το συμβόλαιό του.

Ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ήθελε να συμμετάσχει στην συνάντηση στην ΔΕΑ αλλά η τ/κ πλευρά είπε όχι γιατί «δεν έχει δουλειά εκεί η ΕΕ. Εκεί δουλειά έχουν η τ/κ πλευρά, η ε/κ και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι εργασίες γίνονται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Η Ε.Ε. δεν έχει κανένα καθήκον εκεί. Η ΕΕ έχει πάρει το μέρος κάποιου, σε κάθε θέμα είναι υπέρ των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας».

Ανέφερε επίσης ότι στην τελευταία συνάντηση για την Κύπρο, αυτή ήταν 5 + 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. «Η ΕΕ δεν έχεει θέση γιατί η ΕΕ έχει πάρει θέση».

  • Επίσκεψη στη ΔΕΑ

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ομάδα της ΔΕΑ, Τ/κ και Ε/κ, κάνουν μια επιτυχημένη και δύσκολη δουλειά, τους συνεχάρη και σημείωσε ότι συνεργάζονται με γνωστά κλινικά εργαστήρια διεθνώς. Με την επίσκεψή τους, πρόσθεσε, είδαν πόσο σημαντική δουλειά γίνεται.

Σημείωσε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι από το 1963, έφερε ως παράδειγμα τον Τουρκοκύπριο Βουλευτή (της Κυπριακής Δημοκρατίας), Τζενγκίζ Ρατίπ, η σύζυγος του οποίου ζει, είναι 90 χρόνων κι ακόμα περιμένει να εντοπιστούν τα οστά του.

Το μήνυμα που δώσαμε είναι εάν υπάρχουν πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκονται αγνοούμενοι να δοθούν. «Είναι έδενα ανθρωπιστικό θέμα που έχει προκαλέσει πολύ πόνο».

  • Κυπριακό

«Μέχρι εδώ καλά», συνέχισε, “αλλά προσπάθησαν να το πάνε αλλού. Δεν είναι σωστό να δημιουργείται η εντύπωση για ετοιμότητα εδάφους ώστε να επανερχόσουν οι συνομιλίες. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Τα όσα είπα εκεί ήταν απάντηση σε ερώτηση. Είμαστε εδώ για έα ανθρωπιστικό θέμα, αλλά εάν ξεκινήσουν συνομιλίες στη δική μας πολιτική δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Μια διαδικασία συνομιλιών μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση και αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνώς καθεστώτος».

Επανέλαβε ότι η διαδικασία για την ομοσπονδία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα εδώ και 60 χρόνια και υποστήριξε πως πρόθεση της «άλλης πλευράς» είναι «να μας εντάξει στην Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.». Η ένταξη των Τ/κ σαν κοινότητα στην ΕΕ, όπου μέλος δεν είναι η Τουρκία, συνέχισε, θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκοίλιες.

Επανέλαβε ότι ε/κ θέση είναι και το ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’. «Εάν θέλουν μια συμφωνία μαζί μας δεν θα είναι μεταξύ κοινοτήτων ή αυτοί ΚΔ κι εμείς κοινότητα γιατί τότε η μια κοινότητα θα είναι υπεράνω της άλλης που θα γίνει μειονότητα. Θα είναι στη βάση της ισότητας και τί είναι αυτό; Η αποδοχή δύο κυριαρχιών. Τότε μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο μια διαρκή, βιώσιμη, δίκαιή και ρεαλιστική λύση».

  • Δηλώσεις Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν στα κατεχόμενα και μετά, αν βλέπει κάποια αλλαγή, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είπε να δούμε τις πραγματικότητες, την κατάσταση επί του εδάφους. Κι όταν δούμε επί τους εδάφους, συνέχισε, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κράτος (η Κ.Δ.) εδώ και 60 χρόνια σε αυτό το νησί, αλλά έχει δημιουργηθεί και ένα τ/κ ψευτο-«κράτος». Η (παράνομη) «τδβκ», είπε εννοώντας το ψευδοκράτος, φέτος έγινε 40 χρονών.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε και πάλι ότι η ΚΔ είναι κράτος των Ε/κ και πως οι Τ/κ έχουν το δικό τους. «Εάν υπάρχει ένας χωριστός “λαός” έχει το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης». Και οι τ/κ, είπε, είναι χωριστός «λαός» και αυτό το δικαίωμα χρησιμοποίησαν. Με τις επιβολές, συνέχισε, δεν θα βγει κανένα αποτέλεσμα και δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι διεθνώς που δεν γνωρίζουν γιατί στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και τους το εξηγούν. Η Τουρκία, είπε, συνεχίζει να στηρίζει την νέε του πολιτική.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η ε/κ πλευρά έχει αλλάξει την ορολογία που χρησιμοποιεί και κληθείς να σχολιάσει το «ίνσιαλλαχ» που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι:

«Το έκανε για να φανεί πιο κοντά μας, να δείξει εγγύτητα. Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με το ίνσιαλλαχ. Κι εγώ λέω: ίνσιαλλαχ να αποδεχθούν την κυριαρχική μας ισότητα, ίνσιαλλαχ να αρχίσει η διαδικασία. Αυτό είναι μια επίσημη και εθνική πολιτική».

Αυτό τον …αγώνα, ανέφερε, δεν τον κάνουν οι Τ/κ μόνοι τους, αλλά μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, που είναι από την πιο σημαντικές και δυνατές χώρες στην περιοχή και εγγυήτρια δύναμη.

Τα τελευταία 20 χρόνια, συνέχισε, στην Τουρκία άλλαξαν πολλά σημειώνοντας ότι υπήρχε η συγκεκριμένη πολιτική στο σχέδιο Ανάν, «αλλά μελετά ακολουθούν μια στάση πολύ πιο εθνική, που εξυψώνει τον εθνικισμό. Πιστεύω ότι από δω και πέρα αυτό δεν θ’ αλλάξει πολύ. Αυτή η πολιτική πλέον έχει εγκαθιδρυθεί και βρήκε υποστήριξη. Η επόμενη φάση είναι η αναγνώριση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία στο θέμα της αναγνώρισης. Γιατί; Επειδή το δίδυμο Ελλήνων – ΕΕ/κ είναι οι καλύτεροι των ΗΠΑ. Όλες οι αποφάσεις στις ΗΠΑ λήφθηκαν με πλειοψηφία. Επίσης, η ΚΔ στο όνομα των Ε/κ, και η Ελλάδα, δημιουργούν σε κάθε χώρα πρόβλημα».

Υποστήριξε και πάλι ότι ήταν αδικία πως οι ΕΕ/κ που είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν μπήκαν στην ΕΕ και οι Τ/κ «τιμωρήθηκαν».

  • Νέα Υόρκη

Ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις ενόψει της Νέας Υόρκης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι εκεί γίνονται και επίσημες συναντήσεις και ανεπίσημες και πως μπορεί να γίνουν συναντήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Πολλές συναντήσεις, συνέχισε, δεν δημοσιοποιούνται γιατί δημιουργούνται προβλήματα σε αξιωματούχους της Ε.Ε. Ανέφερε δε ότι συνήθως γίνονται συναντήσεις του εκάστοτε κατοχικού ηγέτη με τις τουρκόφωνες, ισλαμικές χώρες που είναι φιλικές προς την Τουρκία.

  • Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

Ερωτηθείς εάν περιμένει να υπάρξουν σύντομα απευθείας (παράνομες) πτήσεις στο παράνομο “αεροδρόμιο” της Τύμπου, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

Στην Βρετανία, συνέχισε, υπάρχουν πολλοί Βουλευτές που στηρίζουν αυτό το αίτημά τους. Θα εντείνουν, ανέφερε, τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση και χαρακτήρισε άδικο το ότι για κάτι τέτοιο – απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα – χρειάζεται έγκριση των Ελληνοκυπρίων.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου