Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Ακόμα μία φοβερή αποκάλυψη για το καθεστώς του Ερντογάν: Η Τουρκία γίνεται σημαντικός κόμβος διακίνησης κοκαΐνης προς την Ευρώπη, ο ρόλος του Σοϊλού


FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον ισλαμιστή τέως υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Το περιοδικό Washington Examiner, δημοσιεύει άρθρο του Sinan Ciddi, ο οποίος αναφέρεται στη διακίνηση κοκαΐνης, με προορισμό την Ευρώπη, η οποία γίνεται μέσω της Τουρκίας,.

Στηλιτεύει παράλληλα τη στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) απέναντι στη «σύμμαχο», όπως γράφει, Τουρκία.

Όπως αναφέρεται:

Η φήμη της Άγκυρας ως χώρα διακίνησης λαθραίων προϊόντων είναι γνωστή. Στο παραπάνω περιλαμβάνεται ακόμα και η αγορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών, τα οποία αποστέλλονταν, παράνομα, με ρωσικά πλοία, σε τουρκικά λιμάνια, όπως είχαν αποκαλύψει οι Financial Times.

H Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και την Πρόληψη της Εγκληματικότητας (UNDOC) έχει κατατάξει την Τουρκία ως την κύρια χώρα διέλευσης κοκαΐνης. Σύμφωνα με την UNDOC, «από το 2014, η ποσότητα κατασχεμένων ναρκωτικών έχει επταπλασιαστεί από 393 κιλά σε 2,8 τόνους, ρεκόρ για το 2021».

Προς επίρρωση του παραπάνω σημειώνονται περιστατικά τα οποία δεν γίνονται γνωστά στον τουρκικό Τύπο, όπως για παράδειγμα ότι το 2020, οι κολομβιανές αρχές κατέσχεσαν 5 τόνους κοκαΐνης, σε δύο κοντέινερ, τα οποία είχαν προορισμό την Τουρκία.

Ακολούθησε η κατάσχεση 1,3 τόνου κοκαΐνης στη Βραζιλία σε ιδιωτικό τουρκικό τζετ το οποίο κάποτε ανήκε στην τουρκική κυβέρνηση και τώρα ήταν στην κατοχή Τούρκου «επιχειρηματία».

Οι κατηγορίες εστιάζουν και σε αξιωματούχους όπως τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού (Suleyman Soylu). Τα παραπάνω μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί η Τουρκία χορηγεί επίσης υπηκοότητα σε μεγάλους Ευρωπαίους διακινητές ναρκωτικών.

Ο Ciddi σχολιάζει την ανεκτική στάση την οποία κρατάει η Δύση απέναντι στις παράνομες ροές χρηματοδότησης της Τουρκίας. Μέχρι το 2022, το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας παρείχε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών.

Χώρες όπως η Τουρκία, διαδραμάτισαν ρόλο ώστε να μπορέσουν τα υπό καθεστώς κυρώσεων ρωσικά πρόσωπα και οντότητες να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Αυτό, επιτεύχθηκε, σε μεγάλο βαθμό, με μεγάλα (και άγνωστα) χρηματικά ποσά τα οποία κατατέθηκαν σε τουρκικές τράπεζες εξαιτίας της απροθυμίας της Άγκυρας να συμμετάσχει στο καθεστώς διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το 2022, 28 δισεκατομμύρια δολάρια, προερχόμενα από αναρίθμητες καταθέσεις στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, εξαφανίστηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών ως «λογιστικό λάθος».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μάιντεν (Biden) και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένες στη συνεργασία με την Τουρκία του Erdogan, σε συναλλακτική βάση, για την επίτευξη περιορισμένων στόχων, όπως ο περιορισμός της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη και η εξασφάλιση της έγκρισης της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Θα πρέπει κανείς να κάνει έναν απολογισμό και να συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση Erdogan που αποκαλούμε «σύμμαχο», φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός εγκληματικού συνδικάτου που αποφεύγει κυρώσεις, επιτρέπει παράνομες οικονομικές ροές και γίνεται ο κύριος διάδρομος ναρκωτικών στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner, Sinan Ciddi – Turkey is becoming a major hub for cocaine trafficking to Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου