Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Οι έξυπνες βόμβες ανεμοπορίας και οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι χαμηλού κόστους, είναι η λύση για να νικήσουμε σε έναν πόλεμο.

 

Οι έξυπνες βόμβες ανεμοπορίας και οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι χαμηλού κόστους, είναι η λύση για να νικήσουμε σε έναν πόλεμο!

 Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.


Α) Μικρές βόμβες ανεμοπορίας
Οι μικρές έξυπνες κατευθυνόμενες βόμβες ανεμοπορίας με βάρος 125 κιλά, έχουν πρακτική εμβέλεια τα 100 χιλιόμετρα μετά την ρίψει τους από αεροσκάφος ή UAV από μεγάλο υψόμετρο.
 

Η TUR - Tolun IIR
Είναι η έξυπνη μινιατούρα βόμβα της Τουρκίας με βάρος 136 κιλά και εμβέλεια τα 100 χιλιόμετρα. Είναι αντιγραφή της Boeing GBU-39/B Small Diameter Bomb I με κόστος αγοράς τα 40.000 δολάρια και εμβέλεια μεγαλύτερη από τα 100 χιλιόμετρα. 






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Η  Raytheon GBU-53/B Small Diameter Bomb II έχει καλύτερα χαρακτηριστικά και εμβέλεια 150 χιλιόμετρα.

Οι Τούρκοι κατασκευάζουν την οικογένεια KUGZUN με μικρότερο βάρος τα 100 κιλά, με εμβέλεια τα 135 χιλιόμετρα η βόμβα ανεμοπορίας.


Το κόστος της βόμβας ανεμοπορίας υπολογίζετε στα 20.000 ευρώ με ελάχιστο κέρδος, θα είναι η τιμή αγοράς για εμάς αν της κατασκευάσουμε με κρατική πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα. Προσοχή όχι η τιμή εξαγωγής σε άλλες χώρες που θα είναι σχεδόν διπλάσια. 


Όλες αυτές οι μικρές βόμβες μεταφέρονται σε φορείς των τεσσάρων. Ένα F-16 μπορεί να πάρει τρεις φορείς: έναν κάτω από την άτρακτο και δυο στης πτέρυγες στους φορείς που είναι δίπλα από της εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Ένα F-16 μπορεί να πάρει 18 μικρές κατευθυνόμενες βόμβες των 125 κιλών.

 













Σχέδιο επίθεσης κόστος με μικρές κατευθυνόμενες βόμβες.


100 F-16 μεταφέρουν 1.000 μικρές έξυπνες κατευθυνόμενες βόμβες και άλλα έξυπνα όπλα και ένα μέρος από αυτά εκτελούν αποστολές προστασίας και αναχαίτισης των αεροσκαφών του εχθρού. Θα χτυπήσουμε με 1.000 βόμβες τύπου Α τον ναύσταθμο στην Σμύρνη των Τούρκων. 


Οι μικρές έξυπνες βόμβες δεν έχουν κινητήρα, δεν μπορούν να της καταρρίψουν πύραυλοι με IIR ερευνητή γιατί δεν έχουν θερμικό ίχνος και εμφανίζουν χαμηλό ίχνος στο ραντάρ. Μπορείς να της καταρρίψεις με πολύ ακριβά όπλα ESSM που έχουν ραντάρ ή με άλλα φτηνότερα με καθοδήγηση από τα ραντάρ του πλοίου μέχρι την καταστροφή τους.  Θέλεις πολύ χρόνο για να το κάνεις αυτό και υπέρ σύγχρονα ραντάρ. Οι αμερικάνοι σε δικές τους δοκιμές με πυραύλους ενδιάμεσης καθοδήγησης CAMM/RIM 116 C, διαπίστωσαν μεγάλες δυσκολίες αναχαίτισης και χαμηλά ποσοστά ευστοχίας 60%. 


Κόστος αναχαίτισης
Αν υποθέσουμε όμως πως με 1000 πυραύλους και με τα πυροβόλα των πλοίων, μπορούν οι Τούρκοι να αναχαιτίσουν της 1000 μικρές έξυπνες βόμβες ανεμοπορίας. Το κόστος των 1.000 πυραύλων είναι πάνω από δυο δισεκατομμύρια ευρώ, εν συγκρίσει με το κόστος των 1.000 μικρών βομβών ανεμοπορίας που είναι 20 εκατομμύρια ευρώ! Μια σχέση κόστους 1/100! Αυτά είναι τα πραγματικά έξυπνα φτηνά οπλικά συστήματα που για να σε αντιμετωπίσει ο εχθρός, θα χαλάσει 100 φορές περισσότερα χρήματα από εσένα. 


Το πρόβλημα
Πρόβλημα σχεδίασης, αντιγραφής και κατασκευής της έξυπνης μικρής βόμβας ανεμοπορίας δεν υπάρχει. Πρόβλημα υπάρχει για πιστοποίηση και ρίψει από τους υπολογιστές βολής των αεροσκαφών F-16 που έχουμε. Για αυτό οι Τούρκοι κατασκευάζουν τα δικά τους οπλικά συστήματα.


Συνολικό κόστος, αριθμός παραγωγής.
5.000 μικρές έξυπνες βόμβες ανεμοπορίας κοστίζουν 100 εκατομμύρια ευρώ, αυτή πρέπει να είναι η ετήσια παραγωγή. Ναι πρέπει να κατασκευάζουμε 5.000 κάθε χρόνο βόμβες τύπου Α. Αν σας φαίνετε παράλογο πρέπει να αναφέρουμε πως τα F-16 μπορούν να εκτελέσουν 5 αποστολές κάθε μέρα εν καιρώ πολέμου και να ρίξουν της 5Χ1.000 μικρές έξυπνες βόμβες ανεμοπορίας σε μια ημέρα! Οι 5 χιλιάδες που είναι η παραγωγή ενός χρόνου μπορούμε να της ρίξουμε σε μια ημέρα πολέμου.


Θέλεις 50 χιλιάδες από αυτές για να είσαι σίγουρος πως θα κερδίσεις σε έναν πόλεμο. Κόστος σε παραγωγή 10 ετών ένα δισεκατομμύριο ευρώ, συν το κόστος των φορέων που μεταφέρουν 4 μικρές έξυπνες βόμβες ανεμοπορίας.


Τι μπορεί να κάνουν δείτε στης φωτογραφίες που ακολουθούν.

GBU-39/B SDB I Trial Drops




Hardened Aircraft Shelter (HAS) - A-7 target (US DoD)




GBU-39/B reinforced concrete penetration (US DoD)


Soft Skinned Vehicular Target - BM21 MLRS (US DoD)





Maritime Target - Barge (US DoD)


Χτυπάνε το πλοίο κάθετα από μεγάλο ύψος βγάζοντας εκτός των ΑΑ συστήματα και τα ραντάρ που δεν έχουν ανύψωση 90 μοιρών για να τα αντιμετωπίσουν.


B) Κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα με κινητήρες JET.


Είναι τα ίδια σε μέγεθος με της μικρές βόμβες ανεμοπορίας, με μείωση του οπλικού φορτιού και τοποθέτηση ενός κινητήρα JET, με υπέρ διπλάσια εμβέλεια.


Πόσο κοστίζει ένας μικρός κινητήρας JET; 


Ο υπολογισμός της ισχύος του κινητήρα JET που χρειάζεται για να κινηθεί αξιοπρεπώς είναι χοντρικά το 50% του βάρους του ιπτάμενου πυρομαχικού σε λίβρες. Δηλαδή αν ζυγίζει 125 κιλά χρειάζεται 62,5 λίβρες ισχύος. Άλλοι λένε πως χρειάζεται 69 λίβρες ισχύ που είναι το ¼ του συνολικού βάρους των 275 λιβρών.
Υπάρχει κινητήρας JET με παρόμοια ισχύ 67 λίβρες με κόστος 5.000 δολάρια. Το μείον όμως αυτών των κινητήρων είναι η δυσκολία πτήσης σε μεγάλα ύψη. Το βάρος του κινητήρα είναι μόνο τρία κιλά.

https://aeropanda.com/collections/jet-central-turbines/products/jetcentral-dragon-300-se-turbine-engine-67-lbs-thrust

Kuzgun-TjM (Turbojet Motorlu)


Το ίδιο έχουν κάνει οι Τούρκοι τοποθετώντας έναν μικρό κινητήρα JET στην 100 κιλών βόμβα ανεμοπορίας Kuzgun-SS. Η εμβέλεια είναι έως τα 185 χιλιόμετρ,α με άφεση από τα 0,9 Mach από τα 40 χιλιάδες πόδια ύψος.

Το πώς είναι μέσα και από τι αποτελείται μπορείτε να το δείτε εδώ:

Σε αυτό το πλαίσιο, η οικογένεια CAMGÖZ Laser Seeker περιλαμβάνει επίσης ένα μοντέλο Dual Mode με διάμετρο αναζήτησης 178 mm, με κωδικό CG-178, τόσο με Semi-Active Laser Seeker όσο και με IIR Seeker. Μόλις επιβεβαιώθηκε το σετ μικροφώνου-ακουστικού Dual Mode, σχεδιάστηκε να χρησιμοποιηθεί και σε εκδόσεις RAVEN 180 mm. Η TÜBİTAK SAGE εργαζόταν επίσης στο Millimeter Wave (MMW) Radar Seeker για την παραλλαγή KUZGUN-KY. Το MMW Seeker θεωρείται κρίσιμη ικανότητα, ειδικά για αποστολές εναντίον πλοίων. Το βλέπουμε στην προηγούμενη φωτογραφία.



KEMANKEŞ (KAGEM)

Είναι ένας μίνι πύραυλος κρουζ που θα έχει εμβέλεια έως τα 200 χιλιόμετρα με πολύ χαμηλό κόστος.

Αναφέρουν κόστος τα 50 χιλιάδες δολάρια.










Ουδείς πολιτικός στην ΕλλάδΑ ασχολήθηκε με αυτήν την φωτογραφία όταν τον παρουσίασαν.



Σε περίπτωση που το KUZGUN TJ εκτοξευτεί από το μαχητικό αεροσκάφος, στοχεύει να φτάσει τα 250 km σε ύψος περίπου 40.000 ποδιών και ταχύτητα 0,9 Mach, επειδή το KUZGUN-TJ έχει σοβαρή ικανότητα ολίσθησης κοντά στα 100 km. Αν προστεθεί η μηχανοκίνητη πτήση στα 150 χλμ., υπολογίζεται ότι τα πυρομαχικά μπορούν να φτάσουν τα 250 χλμ.

Κόστος

Το κόστος κατασκευής είναι στα 50-60 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τον αισθητήρα που θα έχει. Οι Τούρκοι δηλώνουν 100-200 χιλιάδες δολάρια που είναι αδύνατον. Να πουλάει η  Boeing την GBU-39/B Small Diameter Bomb I με κόστος αγοράς τα 40.000 δολάρια και η πιο μικρή σε διαστάσεις KUZGUN-SS να κοστίζει 100.000 δολάρια. Δηλαδή 3.000 μίνι πύραυλοι κρουζ με βάρος 125 κιλά και εμβέλεια μεγαλύτερη από 150 χιλιόμετρα θα μας κοστίσουν 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέγεθος είναι ίδιο με πριν και μπορούν να μπουν σε αεροσκάφη στους φορείς 2, ή 3 ή 4 σε κάθε πυλώνα.

 Γ) Πύραυλος με ικανότητα να χτυπά στόχους στην ξηρά, θάλασσα και αέρα.


Είναι ο ίδιος πύραυλος σε μέγεθος με την ιπτάμενη βόμβα αλλά δεν έχει τα δυο μεγάλα αναδιπλούμενα πτερύγια για να ανεμοπορεί. Έχει καλή αεροδυναμική και κινείτε με υπερηχητική ταχύτητα χωρίς μετάκαυση. Ο κινητήρας JET έχει μεγαλύτερη ισχύ από τον προηγούμενο με συνεχόμενη ταχύτητα 400 m/sec.
Θυμίζει πύραυλο εναντίον αεροσκαφών και έχει ικανότητα να καταρρίπτει με ευκολία uav, ελικόπτερα, μεταφορικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ κλπ. Ένα πολεμικό αεροσκάφος θα αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα και θα ξεφύγει.

Είναι λάθος ο πύραυλος; Όχι! Καταστρέφει στόχους σε ξηρά και θάλασσα και δεν ξέρει ο εχθρός τι του στέλνεις εναντίον του. Η μεγάλη εμβέλεια των 120-150 χιλιομέτρων ανάλογα με το βάρος της πολεμικής κεφαλής, εν σχέση με τον επόμενο πύραυλο προστατεύει το μαχητικό αεροσκάφος που τον έχει. Δηλαδή ο σκοπός του είναι να φοβίσει το εχθρικό μαχητικό και να μην πλησιάσει σε εμβέλεια τα 60-80 χιλιόμετρα για να ρίξει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. 

Κόστος  

Το κόστος είναι μεγαλύτερο από το Β αλλά κάτω από της 100 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή 2.000 θα στοιχίσουν λίγο κάτω από 200 εκατομμύρια ευρώ.











Saqr-1 hybrid missile 


Είναι ένας πύραυλος του Ιράν που μοιάζει με αυτόν που θέλουμε να αναπτύξουμε. Ο πύραυλος Saqr-1 έχει μήκος 2,75 μέτρα και διάμετρο 152 χιλιοστά. Το βάρος δεν υπερβαίνει τα 50 κιλά.

Η εκτόξευση πραγματοποιείται με χρήση κινητήρα στερεού προωθητικού, ο οποίος είναι βιδωμένος στο σώμα που έχει μήκος 1,8 μέτρα και βάρος 15 κιλά. Το γκάζι ανυψώνει τον πύραυλο στο επιθυμητό ύψος και τον επιταχύνει στην απαιτούμενη ταχύτητα, μετά από την οποία πυροδοτεί πίσω. Σε αυτό το στάδιο, ενεργοποιείται ο κανονικός κινητήρας turbojet, ο οποίος είναι ικανός να επιταχύνει το Saqr-1 σε ταχύτητα 2160 χιλιομέτρων την ώρα. ( λέει το άρθρο δεν ισχύει είναι η ταχύτητα με τον Boster)

Η υψηλή ταχύτητα είναι απαραίτητη για να καλυφθεί γρήγορα το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς τον στόχο και να αυξηθεί η αντίσταση του πυραύλου στα συστήματα αεράμυνας. Στην τελική τροχιά, η ταχύτητα μειώνεται στο μισό. Η επιβράδυνση σάς επιτρέπει να αυξήσετε την ικανότητα ελιγμών των πυρομαχικών και την ακρίβεια της καθοδήγησής τους.

Η μέγιστη απόσταση εξαρτάται από το βάρος των πυρομαχικών. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κεφαλή κατακερματισμού με υψηλή εκρηκτική ικανότητα μπορεί να ζυγίζει περίπου 10 κιλά. Η μέγιστη εμβέλεια πτήσης δεν υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα. Ο Boster είναι μια ρουκέτα των 2,75 χιλιοστών όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.


Να πούμε για το Ιράν πως έχει κάνει μεγάλα άλματα, το μείον είναι η κατασκευή σε κομμάτια που χάνεις σε δυνατότητες. 

https://pdf.defence.pk/threads/iranian-air-defense-systems.326173/page-265

Δ) Είναι ένας πύραυλος σχεδόν ίδιο με τον προηγούμενο με χρήση μετάκαυσης. 

Είναι ικανός να καταρρίπτει μαχητικά αεροσκάφη με μικρότερου βάρους πολεμική κεφαλή αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει στόχους κυρίως στην θάλασσα και στην στεριά. Ταχύτητα πλεύσης 400 m/sec και 800 m/sec με την χρήση μετάκαυσης. Προσοχή η ταχύτητα μπορεί να αυξηθεί και άλλο με την χρήση μεγαλύτερης μετάκαυσης, η κατανάλωση όμως είναι πολύ μεγαλύτερη. Εκτός και ο μετάκαυσης είναι ικανός να μας δίνει διαφορετικά επίπεδα μετάκαυσης πχ του 50% & 85% που σημαίνουν την αύξηση της ώσης κατά 50 ή 85% εν σχέση με την αρχική.

Εντάσεις

Δεν έχουν κατασκευαστεί πύραυλοι με μετάκαυση για να καταστρέφουν αεροσκάφη γιατί; Η εμβέλεια τους ήταν μικρή γιατί χρησιμοποιούσαν συνεχώς την μετάκαυση και για αυτό δεν κατασκευάστηκαν. Η χρήση μετάκαυσης θα γίνει στο 20-35% της πορείας του πυραύλου εκτός των περιπτώσεων χτυπήματος σε μεγάλα ύψη και κοντινές αποστάσεις. Η εμβέλεια είναι ανάλογη της χρήσης του μετάκαυση είναι όμως 2-3 φορές μεγαλύτερη από την εμβέλεια ενός πυραύλου ΑΑ με πυραυλοκινητήρα.


Μέχρις τώρα έχουμε αναφερθεί σε εμβέλειες εκτοξεύσεις από αεροσκάφη όχι από επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες. Με την μετάκαυση ο πύραυλος μπορεί να φτάσει σε ύψη των 14+ χιλιομέτρων και να χτυπήσει τα αεροσκάφη που πετούν στα 40 χιλιάδες πόδια και εκτοξεύουν κατευθυνόμενα όπλα και έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τους πυραύλους CAMM-ER/ ESSM II αν και το βάρος του είναι στα 125 κιλά συν το βάρος του Boster. 


Η ΑΙ του πυραύλου και η δυνατότητα χρήσης μετάκαυσης γίνετε με εντολές στον πύραυλο. Η συνήθης εντολή είναι για χρήση της μετάκαυσης όταν πλησιάζει τον στόχο ή για να ανέβει σε μεγάλα ύψη.


Μελλοντικά θα κατασκευαστούν πύραυλοι σαν τους Δ με RAM JET. 


Όλοι οι πύραυλοι που αναφέραμε Β, Γ, Δ, με BOSTER εκτοξεύονται από το έδαφος και την θάλασσα και έχουν χαμηλο κόστος και μεγάλη εμβέλεια.


Αποτύχαμε ή τα καταφέραμε;


Δεν κατάφερα να υπολογίσω της διαστάσεις των πυραύλων για να χωράνε μέσα στο σύστημα RAM. Ενώ έχουν την ίδια διάμετρο με τον RIM 116 C έχουν λόγο της προσθήκης του BOSTER μεγαλύτερο μήκος και ακόμα μεγαλύτερο λόγο της μετάκαυσης. Αν μπορούν να μπουν μέσα στο RAM και να εξέχουν τα κάνιστρα 30+ εκατοστά από της δυο πλευρές είναι αδύνατον. Ο υπολογισμός μικρότερων πυραύλων σε μήκος ήταν λάθος λόγο της μικρής τους εμβέλειας. Λύση να μεγαλώσει σε διαστάσεις το σύστημα RAM.


ΜΚ-29


Σε ένα VLS ΜΚ-29 μπορούν να μπουν τρεις πύραυλοι σε κάθε μια από της 8 θέσεις χωρίς την χρήση κάνιστρων με τριπλό φορέα. Με νέα κονσόλα και νέο σύστημα διασυνδέσεις με τα ραντάρ. Μπορεί να πάρει ένα ΜΚ-29 24 πυραύλους από αυτούς που αναφέραμε, αν το πλοίο έχει δυο ΜΚ-29 θα έχει 48 πυραύλους. 

ΜΚ-41 & ΕXLS

Οι πύραυλοι με Boster B, Γ, Δ μπορούν να μπουν σε τετράδες μέσα στα VLS.


Πολλαπλές χρήσεις.


Αναφέρουμε πυραύλους που μπορούν να εκτοξευτούν από παντού με χαμηλό κόστος πτήσης. Από αεροσκάφη, uav, έδαφος και πλοία.


Κόστος
Το υπολογιζόμενο κόστος είναι περίπου λίγο επάνω από τα 100 χιλιάδες ευρώ θέλουμε 1.000 με κόστος τα 100 εκατομμύρια ευρώ.


Σύνοψη


Αναφέραμε τέσσερα κατευθυνόμενα όπλα μεγάλης εμβέλειας το κόστος των 5.000 ιπτάμενων βομβών, 3.000 ιπτάμενων βομβών με στροβιλοκινητήρα, 2.000 πυραύλων με στροβιλοκινητήρα και 1.000 πυραύλων με μετάκαυση, συνολικός αριθμός 11.000 κοστίζουν 600 εκατομμύρια ευρώ! Σε 10 χρόνια θα έχουμε 110.000 δικά μας κατευθυνόμενα όπλα για να κερδίσουμε έναν πόλεμο.
Ασφαλώς λιγότερα από το προσχέδιο που είχα γράψει παλιά για 20 χιλιάδες παραγωγή κάθε χρόνο με ένα δισεκατομμύριο κόστος.


Συμπέρασμα


Ναι χρειαζόμαστε 110.000 δικά μας κατευθυνόμενα όπλα για να κερδίσουμε έναν πόλεμο. Αν δεν τα φτιάξουμε δεν θα χάσουμε μόνο τον πόλεμο αλλά θα έχουμε τεράστιες δυσανάλογες απώλειες. Προσοχή δεν έχω αναφέρει τα UAV που χρειαζόμαστε θα ακολουθήσει νέο άρθρο. Αν δεν καταστρέψεις τον εχθρό θα καταστρέψει εσένα. Αν δεν έχει απώλειες 500 χιλιάδων στρατιωτών για να κερδίσεις τον πόλεμο, θα της έχεις εσύ. Διάλεξε τι θέλεις;


Θα επακολουθήσει επόμενο άρθρο με τα ιπτάμενα μέσα, κυρίως τα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν τα οπλικά συστήματα που αναφέραμε και θα έχουν πολύ χαμηλό κόστος.


Δεν ανέφερα πύραυλο με πυραυλοκινητήρα που μπορεί να είναι ο ίδιος με αυτόν με την μετάκαυση σε διαστάσεις. Δεν ανέφερα της διαστάσεις γιατί δεν είναι οριστικές μόνο η διάμετρος. Όλα θα μπορούν να μπουν μέσα σε κάνιστρα και να εκτοξευτούν από εκεί, αυτό όμως απαιτεί αναδιπλούμενα πτερύγια και εδώ είναι το πρόβλημα των διαστάσεων. 

Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να τα φτιάξουμε;

Θα απαντήσω  με αυτήν την φωτογραφία. Αυτός είναι ένας πύραυλος για να χτυπά στόχους στο έδαφος μετά από μια μακρά ανεμοπορία. Λέτε να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τους πυραύλους AIM-9 & AIM-7; Τι έχει βάλει στον πύραυλο; Δυο αναδιπλούμενες πτέρυγες που ανοίγουν όταν σταματήσει ο πυραυλοκινητήρας λόγο της εξάντλησης του προωθητικού υλικού.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου