Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Η Ελλάδα αναπτύσσει «γεράκια αυτοκτονίας» – kamikaze drones – ΒΙΝΤΕΟ


του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελλάδα, μέσω του κρατικού εργοστασίου των ΕΑΣ, προχωρά στην ανάπτυξη και παραγωγή περιφερόμενων πυρομαχικών, γνωστά κι ως drones αυτοκτονίας ή kamikaze drones για τον Ελληνικό Στρατό. 

Οι προκλήσεις επί του σύγχρονου πεδίου διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα, με τα δεδομένα να ανατρέπουν ριζικά κάθε στρατιωτικό επιχειρησιακό σχεδιασμό αλλά και στρατηγικές, που διδάσκονται ακόμη και σήμερα στους ηγέτες του αύριο.

Τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολλά, κυρίως στη χρήση φθηνών αλλά αποτελεσματικών εναέριων μην επανδρωμένων οχημάτων κατά κινούμενων ή μη στόχων.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ρωσικής επίθεσης ήταν αυτή της 17ης Οκτωβρίου 2022 στο Κίεβο, με Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα αυτοκτονίας, γνωστά κι ως kamikaze (καμικάζι) drones. Οι Ρώσοι είχαν εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση με τα ιρανικής κατασκευής Shahed-136 (ή GERAN-2 όπως τα αποκαλούν οι Ρώσοι) kamikaze drones προσβάλλοντας τουλάχιστον 7 σημαντικές υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επίθεση εκείνη αλλά και η χρήση των drones γενικότερα επί του πεδίου έδειξε ότι απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα τα uav’s έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Ο μύθος περί «φθηνών uav» έναντι ακριβώς πυραύλων αναχαίτισης δεν υπάρχει. Διότι ένα πανίσχυρο UAV, όπως το αμερικάνικο MQ-9 Reaper κοστίζει σχεδόν όσο ένα καινούριο F-16. Αντιθέτως, φθηνές λύσεις όπως τα πολυδιαφημιζόμενα τουρκικά Bayraktar φάνηκε ότι έχουν μηδαμινές πιθανότητες να επιβιώσουν.

Όμως, τα kamikaze drones αποδείχθηκε ότι εκτός από δύσκολα εντοπίσιμα, είναι αποτελεσματικά, φθηνά στην παραγωγή και με πολύ θεαματικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα, μέσω του κρατικού εργοστασίου των των ΕΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ), προχώρησε τον περασμένο Μάιο σε μία πολύ εντυπωσιακή συμφωνία με εταιρεία της Νοτίου Αφρικής, την Paramount. Υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την από κοινού παραγωγή στη Ελλάδα Μακράς Εμβέλειας Περιπλανώμενων Πυρομαχικών (Long Range Loitering Munitions), σε μια σημαντική κίνηση για την ενδυνάμωση των εγχώριων κατασκευαστικών δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή στην Ελλάδα προηγμένων και διεθνώς ανταγωνιστικών Περιπλανώμενων Πυρομαχικών μακράς εμβέλειας, με σκοπό όχι μόνο την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την εξαγωγή τους σε διεθνείς πελάτες.

Τα ΕΑΣ αποτελούν για 140 χρόνια μια εκ των σημαντικότερων αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, έχοντας συνεργαστεί με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, σχεδιάζοντας, αναπτύσσοντας και κατασκευάζοντας για τις ελληνικές και ξένες ένοπλες δυνάμεις συστήματα άμυνας και πυρομαχικά.

ΕΑΣ και Paramount έχουν αναπτύξει από κοινού το IRIX, ένα καινοτόμο και προηγμένο σύστημα, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα τίθενται οι βάσεις για ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».

Το IRIX (ίρηξ, γεράκι κατά τον Όμηρο) βασίζεται στο τεχνολογικά προηγμένο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) N-Raven της Paramount. Το N-Raven έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά, γεγονός που διευκολύνει την άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας και δίνει τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης εγχώριας παραγωγής.

Το IRIX προβλέπεται να είναι το πρώτο Περιπλανώμενο Πυρομαχικό Μακράς Εμβέλειας που θα εισέλθει στην ελληνική αγορά, και ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα συστήματα που παράγονται στην Ευρώπη. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη του IRIX στην Ελλάδα, αλλά και την διαρκή συμμετοχή των ΕΑΣ στην διαδικασία Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη μελλοντικών συστημάτων.


ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου