Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

ROTEM Loitering Munitions της IAI: Επιλογή από “τρεις χώρες του ΝΑΤΟ”


Η Israel Aerospace Industries (IAI) υπέγραψε σύμβαση για την παράδοση περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions) Rotem σε τρεις χώρες του ΝΑΤΟ. Το συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ακολουθεί μια παρόμοια συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε με την Εσθονία τον Μάιο.

Η ποσότητα των πυρομαχικών και το ύψος της σύμβασης δεν αποκαλύφθηκαν. Τα τακτικά περιπλανώμενα πυρομαχικά κάθετης απογείωσης και προσγείωσης είναι μέρος της οικογένειας περιπλανώμενων πυρομαχικών της IAI, συμπεριλαμβανομένων των Harpy, Harop και Mini-Harpy. H μαχητική τους αξία έχει αποδειχθεί στο πεδίο της μάχης.

Το βεληνεκές των 10 χιλιομέτρων (6,21 μίλια), το μικρό βάρος των 6 κιλών (13 λίβρες) και η αυτονομία πτήσης τριάντα λεπτών, το καθιστούν ιδανικό όπλο για μάχες σε περιορισμένο γεωγραφικά πεδίο, συμπεριλαμβανομένου του αστικού πολέμου. Το όπλο που φέρεται και αναπτύσσεται από απλό στρατιώτη, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε διαμόρφωση συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και μάλιστα με αυξημένη αυτονομία κατά 15 λεπτά.

Οι ηλεκτροοπτικοί αισθητήρες ημέρας και νύχτας του όπλου, επιτρέπουν στο σύστημα να παρέχει στον χειριστή πανοραμική αντίληψη της τακτικής κατάστασης. Επιπλέον, η 9ωρη αντοχή στην αιώρηση (hovering endurance) επιτρέπει στο σύστημα να περιμένει έναν στόχο να εμφανιστεί.

Ανακτήσιμο σύστημα
Σε αντίθεση με τα συμβατικά πυρομαχικά, το Rotem μπορεί να “αφοπλιστεί” και να ανακτηθεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μια νέα αποστολή. «Ελαφρύ, συμπαγές και οικονομικά προσιτό, το Rotem είναι ειδικά σχεδιασμένο και αποδεδειγμένα αποδίδει και σε περιβάλλοντα επιχειρήσεων σε αστικό ιστό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κατασκευάστρια IAI.

«Επιτρέπει σε μεμονωμένους στρατιώτες να αποκτήσουν προνομιακή εικόνα της περιοχής των επιχειρήσεων, να δουν πάνω από λόφους ή μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και πέρα από το οπτικό πεδίο (beyond the line of sight). Ο στρατιώτης μπορεί κατά συνέπεια να πλήξει τον εχθρό μόλις εμφανιστούν στόχοι».

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου