Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Σύντομα απόδοση ενός ακόμη C-130 από το ΚΕΑ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας αναλυτικώς τον προγραμματισμό που έχει γίνει στην συντήρηση των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καταλήγαμε ότι ιδανικώς, «στα μέσα του 2023 αναμένεται διπλασιασμός του δείκτη διαθεσιμότητος στο 26% και αύξηση των ενεργών αεροπλάνων σε 4». 

Στις 7 Ιουλίου, σε ενημερωμένους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάσθηκαν εικόνες ενός C-130 που εκτελεί δοκιμαστική πτήση και αναγνωρίστηκε ως το C-130H (“741”) που έχει αναλάβει να συντηρήσει το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε παρουσιάσει, το “741” υπολογιζόταν να παραδοθεί τον Απρίλιο, «εφόσον όμως η ΕΑΒ παραδώσει εγκαίρως έλικες, παρελκόμενα κ.ά. που χρήζουν επισκευής». Αποκαλύπτεται ότι καθυστερήσεις σε αυτό το σκέλος, έχουν οδηγήσει στην ανατροπή του χρονοδιαγράμματος κατά μερικούς μήνες. Αιτία της καταστάσεως είναι ότι η ΕΑΒ, λόγω των προβλημάτων προσωπικού που αντιμετωπίζει, έχει χάσει πρακτικώς την δυνατότητα επισκευής – συντηρήσεως των κινητήρων T56, με αποτέλεσμα αυτοί και οι έλικές τους να αποστέλλονται πλέον στο εξωτερικό. Η διαδικασία αυτή δεν κοστίζει μόνο περισσότερο σε χρήμα αλλά και σε χρόνο.

Τοιουτοτρόπως, ενώ αποδόθηκε προτεραιότητα στην απόδοση του “741” από το ΚΕΑ με την διάθεση επισκευασμένων κινητήρων, στην παρούσα φάση η καθυστέρηση συμπαρασύρει και το C-130B (“948”) που υπολογιζόταν να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία τον Ιούλιο. Η έλλειψη ανταλλακτικών και κυρίως επισκευασμένων κινητήρων με έλικες, επιβραδύνει τις εργασίες, διαφορετικά στο παρόν στάδιο, θα απαιτείτο διάστημα μικρότερο του διμήνου για ολοκλήρωση. Οι εργασίες όμως, παρουσιάζουν ούτως ή άλλως αυξημένο βαθμό δυσκολίας, επειδή το αεροπλάνο έχει παραμείνει στο έδαφος επί 8ετία! Πράγματι, η εργοστασιακή συντήρηση που γίνεται δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί “συνήθης”, αφού αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά αεροπλάνα τα οποία εισέρχονται στο εργοστάσιο αμέσως μόλις συμπληρώσουν τις προβλεπόμενες ώρες πτήσεως. Εδώ πρόκειται για εργασίες επαναφοράς αεροπλάνου σε πλόιμη κατάσταση έπειτα από πολυετή καθήλωση στο έδαφος (και δεν είναι το μόνο) κατά την διάρκεια των οποίων αποκαλύπτονται διαβρώσεις και πολυμερισμοί σε διάφορα υλικά, όπως καλωδιώσεις κ.λπ. 

Πρακτικώς, σύντομα η δύναμη των ενεργών C-130 θα έχει αυξηθεί σε τρία και ίσως σε τέσσερα τον χειμώνα, με το “948”. Άλλα δύο αεροπλάνα, το C-130H (“742”) από την ΕΑΒ και το C-130H (“751”) από την OGMA, υπολογίζεται ότι θα έχουν αποδοθεί μέχρι και την άνοιξη του 2024, ανεβάζοντας την διαθέσιμη δύναμη της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών σε 6, επί συνόλου 15 αεροπλάνων. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν και η 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που επιχειρεί με τα C-27J, όπως έχει αναλύσει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, στα 2 διαθέσιμα από 8 αεροπλάνα σήμερα, αναμένεται να προστεθεί ένα τρίτο στην εκπνοή του έτους κι ένα τέταρτο στις αρχές του 2024.

Εν τούτοις και με αυτούς τους αριθμούς, θα εξυπηρετείται λιγότερο απαιτητικό φάσμα αποστολών τακτικών μεταφορών. Με τέτοιους αριθμούς θα μπορεί να θεωρηθεί οριακώς δυνατή η υλοποίηση αερομεταφερομένων επιχειρήσεων αποστολής ενισχύσεων ή επεμβάσεως. Η ικανότητα αυτή έχει εκλείψει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα την αδυναμία εκπαιδεύσεως της 2ας ΜΑΛ σε αερομεταφερόμενες ασκήσεις συνόλου κι όχι συμβολικώς με δύναμη διμοιρίας ή λόχου, που λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια. Ενδεικτικώς, στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων SWIFT RESPONSE 23, μια από τις μεγαλύτερες του ΝΑΤΟ που αφορούσε Δυνάμεις Αμέσου Αντιδράσεως, η Ελλάδα κατάφερε να λάβει μέρος σε αεραποβατική επιχείρηση με συμβολική δύναμη ενός μόλις C-130, από το οποίο εκτέλεσαν άλμα 60 άνδρες της 2ας ΜΑΛ.

Επιπλέον, η πρόσφατη επιχείρηση στο Σουδάν, ήταν εφικτή οριακώς, από την διαθέσιμη δύναμη 2 C-130 και 2 C-27J.

Συνολικώς, με συνολική δύναμη 23 αεροσκαφών τακτικών μεταφορών, η Πολεμική Αεροπορία υπολογίζεται ότι στα τέλη του τρέχοντος έτους μπορεί να έχει διαθέσιμα 6-7 και μέχρι την άνοιξη του 2024, ο αριθμός να έχει ανέλθει σε 9-10 συνολικώς.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου