Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Βίλνιους: Πού αποσκοπεί η Αθήνα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν


Αλλαγή στάσης της Τουρκίας και στροφή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει η απόφασή του να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την είδηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε το «ναι» για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δημοσιοποίησε με tweet του ο ΓΓ του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για μια ιστορική μέρα.

Η αντίδραση της Αθήνας

«(Η Αθήνα το βλέπει) με ρεαλισμό. Είχαμε μια πρώτη συμφωνία για ένταξη της Σουηδίας. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία για πάρα πολύ καιρό είχε την εικόνα του προβληματικού εταίρου στο ΝΑΤΟ, μιας και δε συμμεριζόταν τελικά τη λογική της ρωσικής απειλής», είπε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ταξίδι του στο Βίλνιους.

«Χθες είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Ο Ερντογάν προφανώς συνδέει το θέμα της Σουηδίας με τα αμερικανικά αεροπλάνα, δεν το παραδέχεται βέβαια αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτήν την στιγμή θα φανεί τι θέλει και τι μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν σήμερα», συμπλήρωσε ο ίδιος τονίζοντας:

«Αν η Τουρκία όντως πάρει τα αμερικανικά F-16, κάτι που θεωρώ πιθανό, έχουμε δύο δεδομένα διαφορετικά. Πρώτον, θα τα αποκτήσει με όρους και προϋποθέσεις όταν θα γίνει αυτό. Υπάρχει το κογκρέσο, υπάρχει ένας ‘τοίχος’ από βουλευτές και γερουσιαστές, υπάρχει ο Μενέντεζ. Δεν μπορεί η Τουρκία να αποκτήσει αμερικανικό αμυντικό υλικό χωρίς προϋποθέσεις.

»Το δεύτερο δεδομένο που αφορά τη χώρα μας είναι ότι η Αθήνα έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος. Εμείς, ό,τι και να κάνει η Τουρκία, ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και πάμε για F-35. Οι ΕΔ αλλάζουν επίπεδο και αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν σχετίζεται με την πολιτική της Τουρκίας σε κανένα επίπεδο».

«Χαιρετίζουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

«Ήταν πιθανό ότι ο Ερντογάν θα έκανε μια θεαματική διπλωματική κίνηση στο παρά πέντε», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου για την ξαφνική μεταστροφή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος τελικά έδωσε το πολυπόθητο «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει και κάτι άλλο στο παιχνίδι που ενοχλεί την Τουρκία. Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Θράκης έχει ενοχλήσει πάρα πολύ την Άγκυρα διότι ξέρει ότι με αυτήν την κίνηση η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Άρα έχουμε μια σειρά από γεγονότα τα οποία δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή. Εμείς σαφώς χαιρετίζουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το θέλαμε αυτό και είναι θετική η κίνηση της Τουρκίας».

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη Ερντογάν

«Κλείδωσε», για αύριο, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι από τη συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένεται ωστόσο μια «ανοικοδόμηση» των μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα ότι θα έθετε το ζήτημα της Θράκης στον κ. Ερντογάν, διότι αντιλαμβάνεστε ότι είχαμε μία πολύ δύσκολη περίοδο στις εκλογές με όλα αυτά που είχαν συμβεί με το τουρκικό προξενείο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η συνάντηση των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Δεν πρέπει να χαθεί το momentum επικοινωνίας στο Βίλνιους ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Ερντογάν. Έχουμε δύο νέες κυβερνήσεις και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πετύχουμε δύο πράγματα. Από τη μία να αποκατασταθεί ο δίαυλος της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και από την άλλη να χτίσουμε την εμπιστοσύνη η οποία απουσιάζει σήμερα από την Αθήνα και από την Άγκυρα. Είμαστε ρεαλιστές, αν και οραματιστές. Έχουμε μια ευκαιρία να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας, να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα».

»Θέλουμε καλόπιστη συζήτηση. Αν η Τουρκία επιχειρήσει πάλι διευρυμένη ατζέντα, αντιλαμβάνεστε ότι δε θα έχουμε καμία εξέλιξη», κατέληξε.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο ης Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου