Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

κατ’ επίφαση ‘πατριωτικό’


Είσαι κατ’ επίφαση ‘πατριωτικό’ ΜΜΕ’

Η ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη που κατέληξε σε εθνική τραγωδία.

Ανθρωπιστική αποστολή

Ως ανθρωπιστική αποστολή νοείται οργανωμένη δράση της διεθνούς κοινότητας, ενός μεμονωμένου κράτους ή ενός διεθνούς οργανισμού για την πρόληψη και τον έλεγχο κρίσεων άνευ πολιτικού ή/και στρατιωτικού χαρακτήρα καθώς και για την υπέρβαση των συνεπειών τους.

Η άδεια για μια ανθρωπιστική αποστολή χορηγείται κατά την κρίση των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για παροχή βοήθειας-υποστήριξης.

Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωση πριν το τραγικό δυστύχημα

«Η Ελλάδα απέστειλε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες “Daniel” περιοχές της Λιβύης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της χώρας μας προς τον λιβυκό λαό», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο αφίχθηκε  ήδη στη Βεγγάζη με αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στην παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και τροφίμων.»

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Τι λένε ‘ορισμένα’ ΜΜΕ

Η στρατιωτική αποστολή-«φιάσκο» στη Λιβύη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε μελών της, τριών στρατιωτικών και δύο Ελλήνων διερμηνέων.

Φως στα σκοτεινά σημεία της τραγωδίας που κατέδειξαν την ευθύνη, προσωποποιημένη στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ.Φλώρο, του οποίου ζητήθηκε (από τα ΜΜΕ) η άμεση παραίτηση.

Εκτός της ανατίναξης πυρομαχικών στη Ν.Αγχίαλο, του καψίματος στρατιωτικών αποθηκών στον Έβρο, της πλημύρας της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, τώρα έχουμε και απώλειες ζωών.

Α. Προβλήματα παρουσιάστηκαν:

1.       Στο σχεδιασμό,

2.       στην εκτέλεση της αποστολής,

3.       εστάλησαν κυριολεκτικά στο «στόμα του λύκου»,

4.       με την δημοσίευση φωτογραφίας με το Επίλεκτο Τμήμα Αλεξιπτωτιστών,

5.       το οποίο έστειλαν χωρίς όπλα,

6.       τους στοίβαξαν σε ένα λεωφορείο,

7.       εμπιστεύτηκαν κάποιους άγνωστους Λίβυους,

8.       ο πρόξενος είχε εξαφανιστεί,

9.       το προπορευόμενο συνοδευτικό εξαφανίστηκε λίγο πριν την σύγκρουση.

Β. Και έλλειψη πολεμικής κουλτούρας

Δυστυχώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στερούνται πλέον «πολεμικής κουλτούρας», με ότι αυτό συνεπάγεται στον σχεδιασμό και την επάνδρωση τέτοιων αποστολών. Ειδικότερα:

1.       Έχουμε μια αποστολή, η οποία «βαπτίζεται» ανθρωπιστική.

2.       Μια αποστολή Ενόπλων Δυνάμεων, μια επιχειρησιακή αποστολή με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, και δεν γίνεται να αναρτάς φωτογραφίες με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) μέσα στο αεροσκάφος στην Λιβύη, μέσα σε εχθρικό έδαφος.

3.       Υποτίθεται πως ήταν ανθρωπιστική αποστολή και αναρτήθηκαν φωτογραφίες.

4.       Ο εχθρός δεν εκλαμβάνει τους ΕΤΑ ως προσωπικό ασφαλείας. Τους εκλαμβάνει ως Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

5.       Η Λιβύη είναι μία τουρκοκρατούμενη χώρα.

6.       «Όχι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται περί δυστυχήματος, πρέπει να δούμε τι έχουν να πούνε οι επιζήσαντες.

7.       Έχουν μπει μέσα σε ένα λεωφορείο 19 άτομα για να κάνουν 210 χιλιόμετρα μέσα στην έρημο.

8.       Το τζιπ πήγε κατευθείαν επάνω τους.

9.       Υπάρχει και μια μαρτυρία για δευτερογενή έκρηξη και υπάρχουν τρύπες στο όχημα.

10.   Η εικόνα αυτού του οχήματος, για οποιονδήποτε γνωρίζει από εκρήξεις δεν είναι εικόνα τρακαρισμένου οχήματος.

11.   Είναι εικόνα οχήματος το οποίο έχει δεχθεί επίθεση και έχει καεί.

12.   Δεν υπήρχε κανένα παθητικό ή ενεργητικό μέτρο ασφαλείας.

13.   Το παθητικό μέτρο ασφαλείας, θα ήταν να τους είχαν μοιράσει σε δύο-τρία οχήματα.

14.   Στην Λιβύη όποια πόρτα κι αν ανοίξεις βγάζεις αντιαρματικό όπλο, πολυβόλο και ότι θέλεις.

15.   Το ενεργητικό μέτρο ασφαλείας είναι, οι άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην ήταν μέσα στο λεωφορείο.

16.   Μιλάμε για μια χώρα τουρκοκρατούμενη. Και η Βεγγάζη ακόμη ελέγχεται από την Τουρκία.

17.   Δεν υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας το οποίο να μην παραβιαστεί.

18.   Οι ειρηνευτικές αποστολές είναι πιο επικίνδυνες, γιατί στις ειρηνευτικές αποστολές υπάρχουν και περιορισμοί.

19.   «Φταίει η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ 100%. Δεν τολμώ να πω τίποτα παραπάνω ή τίποτα λιγότερο. Αυτοί το χειριστήκανε, αυτοί ευθύνονται.»

20.   Αν υπήρχε ελάχιστη ευθιξία, θα έπρεπε ο Κ.Φλώρος να παραιτηθεί. Ελάχιστη ευθιξία για όλα τα εγκληματικά σφάλματα, για όλες τις παραλείψεις που συνέβησαν σε αυτή την αποστολή.

21.   Εδώ έχουμε μία κατάδειξη της παρουσίας των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων μέσα στο C-130,

22.   Έχουμε ένα «πανηγύρι» στο αεροδρόμιο τις Βεγγάζης, με τις δύστυχες κοπέλες που λίγη ώρα μετά κατακάηκαν, φωτογραφιζόντουσαν επι ώρα.

23.   Εκεί είναι στρατιωτική αποστολή.

24.   «Τους χώνουν όλους μέσα σε ένα λεωφορείο και τους βγάζουν στην έρημο…»

25.   «Διέκρινα με μεγάλη σαφήνεια και μεγάλο πόνο, έλλειψη ”πολεμικής κουλτούρας”.»

26.   «Όταν λέω ”πολεμική κουλτούρα”, εννοώ αίσθηση κινδύνου.»

27.   Νομίζανε ότι πήγαιναν σε εκδρομή. Όταν πας σε χώρες όπως η Λιβύη, δεν πας ποτέ σε εκδρομή, όσο κι αν υποτίθεται ότι είναι φιλικό το καθεστώς στην Βεγγάζη.

28.   Αυτό λέγεται έλλειψη ”πολεμικής κουλτούρας”, γιατί έχεις χρόνια να εμπλακείς.

Νεότερες πληροφορίες από την Λιβύη

Η ελληνική αποστολή είχε μεταβεί για παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Εξωτερικών και χωρίς όπλα, όπως προβλέπεται για τέτοιες αποστολές.

1.       Πρόκειται καθαρά για τροχαίο δυστύχημα και αποκλείεται οποιαδήποτε περίπτωση προσχεδιασμένου χτυπήματος.

2.       Το όχημα που προσέκρουσε στο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής, ήταν τελικά ένα Toyota FJ, στο οποίο επέβαινε πενταμελής οικογένεια Λιβύων η οποία ξεκληρίστηκε, αφού αναφέρονται τρία μέλη της ως νεκρά και δύο βαριά τραυματισμένα.

3.       Αποδεικνύεται ότι συνέβησαν με διαφορά ολίγων λεπτών δύο τροχαία δυστυχήματα στην ίδια περιοχή. Το άλλο με Land Cruiser στο οποίο επέβαιναν έξι Λίβυοι, γι’αυτό και η παρεξήγηση στην ροή πληροφοριών.

4.       Η πομπή της αποστολής αποτελείτο από Λιβυκό όχημα ασφαλείας τζιπ που προηγείτο, το λεωφορείο με τους Έλληνες, ακολούθως ένα φορτηγό όχημα με τα υλικά τους και πίσω ένα δεύτερο Λιβυκό τζιπ ασφαλείας.

5.       Κατευθυνόμενη η πομπή προς Ντέρνα κι ευρισκόμενη προ δεξιάς στροφής, από το αντίθετο ρεύμα εμφανίστηκε το Toyota με υψηλή ταχύτητα και καθώς ο οδηγός του επιχειρούσε να “κλείσει” την στροφή με απότομο χειρισμό, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο.

6.       Το Toyota FJ ήταν τυπικής μετασκευής με πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου για αυξημένη αυτονομία, όπως τα περισσότερα οχήματα στην χώρα αυτή (έχουν έρημο, μεγάλες αποστάσεις συνήθως σε ευθεία,  χωρίς πολλά βενζινάδικα).

7.       Από την πρόσκρουση φονεύθηκαν ακαριαία οι πέντε Έλληνες κι ένας Λίβυος στο λεωφορείο.

8.       Περίπου 10 δευτερόλεπτα μετά την σύγκρουση, σπινθήρας προκάλεσε ανάφλεξη βενζίνης από διαρροή και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, σημειώθηκε έκρηξη, η οποία λόγω των μεγάλων δεξαμενών καυσίμου ήταν ανάλογης έντασης.

9.       Από την πυρκαγιά, αποτεφρώθηκαν τα δύο οχήματα.

10.   Οι παρευρισκόμενοι στην σκηνή, δεν είχαν χρόνο να αντιδράσουν.

Διευκρινήσεις

1.       Από την πυρκαγιά, κάηκαν τα δύο δορυφορικά τηλέφωνα που διέθετε η ελληνική αποστολή, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή οποιαδήποτε απευθείας επικοινωνία με την Ελλάδα, ενώ στην περιοχή, όπως και σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας αυτής, δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη με σήμα κινητής τηλεφωνίας.

2.       Η πληροφόρηση της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Ανατολική Λιβύη (από δύο στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών) περιορίσθηκε στην ενημέρωση από τις υπηρεσίες της Λιβύης που ήταν χαμηλής αξιοπιστίας.

3.       Λόγω γενικής αναστάτωσης, αρχικά είχε μεταφερθεί στην Αθήνα η ανακριβής διαβεβαίωση ότι δεν υπήρχαν Έλληνες νεκροί, παρά μόνο τραυματίες.

4.       Ώρες μετά το δυστύχημα, η πληροφόρηση περιορίστηκε μόνο στο Υπουργείο Υγείας της χώρας, επειδή όλες οι άλλες πηγές αξιολογήθηκαν ως αναξιόπιστες.

5.       Όταν αποσαφηνίστηκε η κατάσταση, αποφασίστηκε η απόσυρση της ελληνικής αποστολής.

Παρά την βαριά κατάσταση ορισμένων τραυματιών, είναι εκτός κινδύνου από ιατρικής απόψεως και οι εκτιμήσεις αισιοδοξούν για πλήρη αποκατάσταση.

Το μοιραίο τουριστικό λεωφορείο

Στα διάφορα και ‘ορισμένα’ ΜΜΕ, το οπτικό υλικό από το καμένο λεωφορείο, δημιούργησε την ανάπτυξη θεωριών, λόγω οπών στο οπίσθιο μέρος του οχήματος. Πρόκειται για οπές από την αποκόλληση κεντρικού οπίσθιου εξωτερικού καθρέπτη για την διευκόλυνση ελιγμών προς τα πίσω, επιφανειών φώτων και σημεία με τάπες. Το λεωφορείο 24 θέσεων, ήταν σε ιδανική άψογη κατάσταση, σχεδόν καινούργιο Yutong F7. Η Yutong είναι κινεζική εταιρεία και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε όγκο πωλήσεων λεωφορείων και πούλμαν. Με εξαγωγές, αλλά και παραγωγή (εκτός Κίνας) σε Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Ρωσία, αλλά και Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική.  Στην Λιβύη κυκλοφορεί και με διαφορετική εμπορική ονομασία.


Διάφορα…..

Πολεμική κουλτούρα-επιθετικότητα:  Μια κουλτούρα που βασίζει ένα σημαντικό μέρος των πολιτιστικών της ενεργειών σε μιλιταρισμό-πολεμικές δεξιότητες. Για παράδειγμα οι Γκούρκας του Νεπάλ, έχουν μια πολεμική κουλτούρα για αιώνες. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ικανότητές τους στη μάχη, οι Βρετανοί τους χρησιμοποιούν σε στρατιωτικούς ρόλους, στην υπηρεσία του στέμματος, τα τελευταία 200 χρόνια. Η πολεμική κουλτούρα αναπτύχθηκε στη διασταύρωση των νομικών προνομίων, των πολιτικών απαιτήσεων, των φυσικών δεξιοτήτων, της γνώσης και της εξελισσόμενης κοινωνικής σημασίας της κατοχής και χρήσης όπλων. Άλλο πράμα λοιπόν η ‘πολεμική κουλτούρα’ και άλλο η ‘αίσθηση κινδύνου’.

Κατάδειξη της παρουσίας των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων: Όταν ένα κράτος οργανώνει και διεξάγει μια ανθρωπιστική αποστολή και όχι μια στρατιωτική αποστολή, τότε το διαφημίζει, δεν το κρατάει μυστικό. Και βγάζει πολλές φωτογραφίες και βίντεο και κάνει και πολύ θόρυβο για το γεγονός αυτό. Σκοπός είναι η γνωστοποίηση του γεγονότος σε φίλους και σε λιγότερο φίλους, για την ανάδειξη της ‘ανθρωπιστικής κουλτούρας’ που διακατέχει το κράτος αυτό και τους πολίτες του.

Περί εχθρικού εδάφους και εχθρών: Ως γνωστόν η Λιβύη δεν αποτελεί μια εχθρική για την Ελλάδα χώρα και οι Λίβυοι  δεν ήταν και δεν είναι εχθροί μας. Τους σεβόμαστε και τους αγαπάμε εδώ και αιώνες και τα αισθήματα αυτά είναι αμοιβαία.

Περί τουρκοκρατούμενης Βεγγάζης και περιοχής: Η οικονομική και πολιτική επιρροή της Τουρκίας σε τμήματα της Λιβύης απέχει πολύ από το χαρακτηρισμό περιοχών όπως η Βεγγάζη, σε τουρκοκρατούμενη.

Περί ευθυνών οργάνωσης: Η εκτίμηση πως πιθανόν να υπάρχουν τέτοιες ευθύνες, φαίνεται από το τραγικό για εμάς αποτέλεσμα. Αρκεί να αποδειχθεί βέβαια ότι η προετοιμασία μιας τέτοιας αποστολής έγινε με την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη. Δυστυχώς και το ατύχημα μπορεί να συμβεί. Από αυτό, μέχρι τις θεωρίες περί «τζιχαντιστών», «τουρκικής ΜΙΤ», «ενέδρας αυτόνομων», «καμικάζι μουσουλμάνων μαρτύρων», «δολοφονία Ελλήνων με θυσία ολόκληρης οικογένειας Λιβύων», υπάρχει χαοτική διαφορά.

Σήμερα

Σήμερα, μέσα και από το διαδίκτυο, τα ΜΜΕ προκαλούν, σκόπιμα, υπερπληθώρα πληροφοριών και ανεξέλεγκτη σύγχυση που οδηγεί στην παραπληροφόρηση.

Αριστοτέχνες του είδους ‘έγκριτοι’ δημοσιογράφοι, λόγιοι, επιστήμονες, καθηγητές, απόστρατοι, επαΐοντες, ειδικοί και άλλοι σοβαροφανείς και σκαπανείς του διαδικτύου, που αναλαμβάνουν καθημερινά μέσα από ορισμένους τηλεοπτικούς δέκτες, ιστοτόπους και εφημερίδες, να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, διαστρεβλώνοντας την είδηση και λέγοντας τη μισή ή την παραποιημένη αλήθεια.

Για πιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Μα για λόγους διαφόρων σκοπιμοτήτων. Από μεθοδευμένες ενέργειες δολοφονίας χαρακτήρων, μέχρι την απλή μορφή της αντιπολίτευσης αλλά και την υπόθεση της κακώς νοούμενης κακοήθειας ή και των θεωριών συνομωσίας, πολλά μπορεί να βρει κάποιος, αν ιέλει πραγματικά να ψάξει.

Το να είσαι όμως ΜΜΕ και να αυτοαποκαλείσαι ‘πατριωτικό’ και την ίδια στιγμή να διαστρεβλώνεις το ‘ανθρωπιστικό’ με το ‘στρατιωτικό’ και να προσπαθείς να ‘θολώνεις’ σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του χαρακτήρα του Α/ΓΕΕΘΑ, τότε: ‘Είσαι κατ’ επίφαση ‘πατριωτικό’ ΜΜΕ’.

Τί σημαίνει «επίφαση»;

Επίφαση  σημαίνει: Επιφάνεια, εξωτερική όψη, φαινόμενο (αυτό που φαίνεται). Κυρίως σημαίνει «ρηχός λόγος» ή «αυτό που λέγεται για να μην ειπωθεί κάτι βαθύτερο ή κάτι που είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό» ή «κάτι που λέγεται ως δικαιολογία» ή «κάτι που αγνοεί την ουσία».

Σημαίνει επίσης «αυτό που παραθέτει τα τυπικά γνωρίσματα χωρίς να παραθέτει τα ουσιαστικά». Η «επίφαση» υποδηλώνει την επιδερμική προσέγγιση ή την προσέγγιση που δεν φτάνει στο βάθος, ούτε στην ουσία.

Τί σημαίνει «κατ’ επίφαση»;

Η έκφραση «κατ’ επίφαση» σημαίνει «φαινομενικά» ή «παράθεση των ευκολονόητων αντί των πραγματικών», ενίοτε δηλώνει πρόφαση, πρόσχημα ή άλλοθι.

Για επίλογο

«Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους και εύχομαι οι τραυματίες σύντομα να αναρρώσουν», Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κα  Σακελλαροπούλου.

Όλα τα μέλη των συνεργατών της ιστοσελίδας μας Hellenic Defence Net, συντασσόμαστε με κάθε σεβασμό, κάτω από την παραπάνω δήλωση που νομίζουμε ότι εκφράζει απόλυτα όλους τους Έλληνες.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου