Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Πεκίνο και Μόσχα οφείλουν να ενισχύσουν την συνεργασία τους, σύμφωνα με τον Κινέζο ΥΠΕΞ


«Η οικονομική παγκοσμιοποίηση προχωρά παρά τους αντίθετους ανέμους, οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι βιώσιμες»

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρωσία, δήλωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το Πεκίνο και η Μόσχα οφείλουν να εργαστούν για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι σε μια «περίπλοκη διεθνή κατάσταση», μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο κόσμος κινείται γρήγορα προς την πολυπολικότητα», παρατήρησε ο Ουάνγκ Γι στη διάρκεια συνάντησής του με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε πρόσκληση να μεταβεί στην Κίνα τον ερχόμενο μήνα.

«Η οικονομική παγκοσμιοποίηση προχωρά παρά τους αντίθετους ανέμους, οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι βιώσιμες και ο ηγεμονισμός δεν είναι δημοφιλή»”, πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Οι δύο πλευρές οφείλουν να ενισχύσουν την στρατηγική, πολυμερή συνεργασία τους, να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και τα θεμιτά συμφέροντά τους και να αναπτύξουν νέες προσπάθειες για να προωθήσουν τη διεθνή τάξη υπέρ της ισότητας και της δικαιοσύνης», σημείωσε επίσης.

«Οι θέσεις μας συμπίπτουν όσον αφορά την ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου», απάντησε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Κίνα και η Ρωσία θεωρούν εαυτούς στρατηγικούς συμμάχους, εξαίροντας συχνά την σύμπραξή τους “χωρίς όρια” και την οικονομική και στρατιωτική τους συνεργασία.

Μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία αρνήθηκε να καταδικάσει η Κίνα.

Το Κρεμλίνο επεδίωξε την σύσφιγξη των σχέσεών του με την Κίνα μετά την στρατιωτική του επίθεση στην Ουκρανία, η οποία βύθισε τη Μόσχα σε αυξανόμενη απομόνωση. Η Κίνα από την πλευρά της επιδιώκει να τοποθετηθεί ως ουδέτερη πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσφέροντας στην Μόσχα ζωτικής σημασίας διπλωματική και οικονομική βοήθεια.

ΠΗΓΗ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου