Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ερωτήματα και απαντήσεις για την τραγωδία στη Λιβύη – Πως οργανώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας – Γιατί οι Special Operators συμμετείχαν στην αποστολή;


Το δρομολόγιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική αποστολή είχε χαρακτηριστεί ως ‘’safe’’ καθώς δεν είχε παρατηρηθεί το παραμικρό περιστατικό το οποίο θα λειτουργούσε ως ‘’καμπανάκι’’ για αλλαγή σχεδίου

Κώστας Σαρικάς

Την ώρα που οι σημαίες σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας κυματίζουν μεσίστιες και οι Ένοπλες Δυνάμεις  αποχαιρετούν μέσα σε κλίμα οδύνης τα τρία Στελέχη τους που βρήκαν φρικτό θάνατο επί Λιβυκού εδάφους σε ανθρωπιστική αποστολή, η έρευνα που έχει διατάξει το ΓΕΕΘΑ για τα αίτια της τραγωδίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής έχει οριστεί Υποστράτηγος ο οποίος ήδη συγκεντρώνει στοιχεία και μαρτυρίες για την προετοιμασία της αποστολής, τον τρόπο που εκτελέστηκε, όλα όσα έγιναν στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Marawa αλλά και ακολούθησαν μέχρι και την επιστροφή των 13 τραυματιών πίσω στην Ελλάδα.

Στο «μικροσκόπιο»  βρίσκεται η οργάνωση της αποστολής με το ερώτημα που τίθεται να είναι αν είχαν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι ασφαλείας για την 19μελή Ελληνική αποστολή βοήθειας η οποία αποτελείτο από υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και διασώστες-νοσηλευτές, Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και τους βοηθούς μεταφραστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες  του Newpost  αυτό που τονίζεται εμφατικά  από πηγές του υπουργείου Άμυνας και ειδικότερα από το ΓΕΕΘΑ είναι ότι επρόκειτο για αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα για την οποία ακολουθήθηκε η πάγια διαδικασία.  Με την Ελληνική αποστολή να κινείται όπως ακριβώς όλες οι υπόλοιπες ξένες αποστολές που έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες στη Λιβύη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Derna η οποία χτυπήθηκε ανελέητα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Με δεδομένο ότι η Ελληνική αποστολή δεν διέθετε δικά της μέσα μετακίνησης καθώς έφτασε στη Λιβύη και στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης με μεταφορικό αεροσκάφος C-130  ήταν μονόδρομος όπως αναφέρεται  η χρησιμοποίηση μέσων της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης υπό τον Στρατηγό Χάφταρ. Όπως έκαναν και όλες οι υπόλοιπες αποστολές το προηγούμενο διάστημα ενώ για την ασφάλεια τους διέθεταν προσωπικό και μέσα επίσης οι δυνάμεις του Λίβυου στρατάρχη.

Το δρομολόγιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική αποστολή είχε χαρακτηριστεί ως ‘’safe’’ καθώς δεν είχε παρατηρηθεί το παραμικρό περιστατικό το οποίο θα λειτουργούσε ως ‘’καμπανάκι’’ για αλλαγή σχεδίου.

Επιπλέον όπως επισημαίνεται από αρμόδιες στρατιωτικές πηγές οι Ελληνικές αρχές είχαν τις προηγούμενες ημέρες επαφή με χώρες οι οποίες ήδη είχαν αποστείλει ανθρωπιστικές αποστολές στην περιοχή. Με την εικόνα που τους μετέφεραν να κάνει λόγο για πολύ χαμηλό επίπεδο κινδύνου και με μόνη σημείωση την καταστροφή υποδομών στην πληγείσα περιοχή της Derna.

Και αυτή είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απάντηση στο ερώτημα γιατί εκτός από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  η ηγεσία επέλεξε να συμπεριλάβει στην αποστολή και Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι SOF οι οποίοι συμμετείχαν στην ανθρωπιστική βοήθεια όπως αναφέρεται δεν είχαν ως αποστολή τους την ασφάλεια-άλλωστε δεν διέθεταν οπλισμό όπως και καμία άλλη ξένη ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη- αλλά η επιλογή τους αποφασίστηκε με κριτήριο την εκπαίδευση, πιστοποίηση και εμπειρία που διέθεταν   ως Combat Medics, δηλαδή ως  Στελέχη που μπορούν να προσφέρουν Α’ βοήθειες σε δύσκολες συνθήκες όπως στο πεδίο της μάχης. Έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο χρήσιμοι στο πλευρό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Και μόνο το γεγονός όπως τονίζεται ότι οι Special Operators ήταν αυτοί που λειτούργησαν με απόλυτη ψυχραιμία την ώρα του δυστυχήματος, έσπασαν τα τζάμια του φλεγόμενου λεωφορείου και διέσωσαν και τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους δικαιώνει την επιλογή να συμπεριληφθούν στην αποστολή. Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως χαρακτηριστικά τονίζεται την γενική ευθύνη οργάνωσης της αποστολής στη Λιβύη  είχε το Υπουργείο Εξωτερικών και η αρμόδια προξενική αρχή στη Βεγγάζη.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου