Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Το μεταναστευτικό πιέζει για νέα ελικόπτερα έρευνας – διάσωσης & combat στην Πολεμική Αεροπορία: Ο φάκελος SAR κλείνει με αναθεωρημένες προτάσεις


Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιταλοί προτείνουν ως νέα ελικόπτερα έρευνας διάσωσης τα ΜΗ-139, σχεδόν ίδια με εκείνα που έχουν κατασκευαστεί για τους Αμερικανούς. Οι Γάλλοι από την δική τους πλευρά ρίχνουν στο τραπέζι την μερική αναβάθμιση αριθμού Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Leonardo

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Ο φάκελος «νέα ελικόπτερα έρευνας- διάσωσης & combat SAR» για την Πολεμική Αεροπορία, σύντομα κλείνει.

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση των προτάσεων (σ.σ. Αμερικής, Γαλλίας Ιταλίας) που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς έχει ολοκληρωθεί και από μέρα σε μέρα φτάνει η ώρα της εισήγησης του αεροπορικού επιτελείου προς το ΓΕΕΘΑ αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μένουν ορισμένες διευκρινίσεις να προστεθούν στον φάκελο, από τους Γάλλους και τους Ιταλούς, πάνω σε ερωτήματα που είχαν θέσει οι αξιολογητές της Αεροπορίας. Η συνέχεια θα είναι οι τελικές υπογραφές και ο φάκελος να προχωρήσει προς το Ανώτατο Συμβούλιο.

  • Ανώτατοι κύκλοι της Αεροπορίας επιμένουν ότι τα ελικόπτερα έρευνας- διάσωσης αποτελούν προτεραιότητα για πολλούς λόγους, κάποιοι εκ των οποίων φάνηκαν με οδυνηρό τρόπο μέσα σε αυτή τη χροιά.

Το βέβαιο είναι ότι τα υφιστάμενα ελικόπτερα Super Puma της 384 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης παραμένουν ως τα πλέον αξιόπιστα μέσα για την αποστολή που καλούνται τα πληρώματά τους να φέρουν εις πέρας υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Τα προβλήματα στην υποστήριξη με ανταλλακτικά αλλά και τα δαιδαλώδη ζητήματα μέσω της δικαστικής οδού για την συντήρησή τους, έχουν οδηγήσει τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης προ του αδιεξόδου, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η Πολεμική Αεροπορία, το κρατικό εργοστάσιο συντήρησης, μέχρι και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα, ελικόπτερα Super Puma θα χρειαστούν μια εκ των μεγάλων επιθεωρήσεων και το ερώτημα- «γρίφος» που τίθεται, είναι ποιος θα την αναλάβει από την στιγμή που επιχειρήθηκε στο παρελθόν, όμως όχι με τα καλύτερα αποτελέσματα από πλευράς χρόνου απόδοσης και πάλι στην 384 Μοίρα.

Πρόταση για μερική αναβάθμιση

Η Γάλλοι ποντάρουν στο γεγονός ότι τα ελληνικά πληρώματα ομιλούν με τα καλύτερα λόγια για το μέσο που έχουν ώστε να ολοκληρώνουν με ασφάλεια και ταχύτητα τις αποστολές έρευνας- διάσωσης. Μάλιστα ένα σημείο «κλειδί» στην πρότασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι αποδέχονται να προχωρήσουν- πάντα με το αζημίωτο- σε μερική αναβάθμιση τεσσάρων Super Puma εκ των υφισταμένων του στόλου της 384 Μοίρας.

Επιπλέον υπάρχει και η πρόταση για αγορά ακόμη τεσσάρων νεότερων Super Puma, εκτός βεβαίως των επιπλέον προτεινόμενων Η-160, Η-175 & Η-225.

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι από το αεροπορικό επιτελείο σημείωναν ότι εκείνο που δεν θέλουν είναι να υπάρξει και πάλι το φαινόμενο της πολυτυπίας στους τύπους των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Δηλαδή εφόσον κλείσει ο κύκλος για τα ΑΒ-205 και τα Super Puma, το επιθυμητό είναι να υπάρχει ένας τύπος ελικοπτέρου για το μέλλον.

Πίσω οι Doha μπρος τα ελικόπτερα

Η προ ημερών συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να μην είχε στο «μενού» τη γνωστή «ναυμαχία» των κορβετών καθώς και οι δυο στάθηκαν στο ζήτημα του μεταναστευτικού, τα μέσα που έχουν στα χέρια τους και τι πρέπει να διαθέτουν ώστε να μπορούν ν’ ανταπεξέρχονται στις ανάγκες που γιγαντώνονται.

Στην έρευνα και διάσωση μάλιστα στάθηκαν ιδιαίτερα και οι δυο ηγέτες, με την κυρία Μελόνι να υπενθυμίζει την τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία που υπάρχει για τα ελικόπτερα SAR, εντός της οποίας βρίσκεται η ιταλική πρόταση.

Αθήνα και Ρώμη θα θέσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανάγκη που υπάρχει για την ενίσχυση με πλωτά και εναέρια μέσα ώστε να μπορούν και οι δυο χώρες που είναι πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ροών, να σπεύδουν με ασφάλεια εκεί που χρειάζεται ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Και με τα Super Puma, είχαν γίνει ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν ενώ ορισμένα από τα ελικόπτερα που πάρθηκαν με Ευρωπαϊκά κονδύλια ανήκαν στο Λιμενικό.

  • Σε ό,τι έχει να κάνει με την ιταλική πρόταση για ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τύπος των ελικοπτέρων προσομοιάζει ιδιαίτερα σε εκείνα που κατασκευάζουν οι Ιταλοί μαζί με τους Αμερικανούς, τα ΜΗ-139.

Πρόκειται για το 7 τόνων ελικόπτερο, με περισσότερα τοποθετημένα ηλεκτρονικά, οθόνες και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, διαλειτουργικό με άλλα μέσα μέσω Link 16, αλλά και με ειδικές ενισχύσεις και φορείς όπλων για έρευνα και διάσωση μάχης (combat SAR).

  • Στον φάκελο αξιολόγησης βρίσκονται και τα αμερικανικά Black Hawk στην έκδοση SAR, τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί από το αεροπορικό επιτελείο. Και παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το στρατιωτικό επιτελείο περιμένει την επίσημη απάντηση των Αμερικανών για μεταφορικά ελικόπτερα Black Hawk.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου