Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ερευνα: Η Κίνα δεν θα ξεπεράσει ποτέ τις ΗΠΑ


Οι οικονομολόγοι βλέπουν πλέον την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας -της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο- να επιβραδύνεται στο 3,5% το 2030 και κοντά στο 1% έως το 2050.

Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr

Η Κίνα δεν πρόκειται πλέον να επισκιάσει τις ΗΠΑ και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σύντομα ενώ μπορεί να μη διεκδικήσει ποτέ την πρώτη θέση, καθώς η πτώση της εμπιστοσύνης της χώρας εδραιώνεται περισσότερο.

Το παραπάνω συμπέρασμα έβγαλε το Bloomberg Economics, το οποίο πλέον προβλέπει ότι θα χρειαστεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040 για να ξεπεράσει το κινεζικό ΑΕΠ αυτό των ΗΠΑ –και ακόμη και τότε, θα συμβεί με «ένα μικρό περιθώριο», πριν «μείνει ξανά πίσω».

Πριν από την πανδημία, περίμεναν ότι η Κίνα θα έπαιρνε και θα κρατούσε την πρωτιά ήδη από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας -της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο- να επιβραδύνεται στο 3,5% το 2030 και κοντά στο 1% έως το 2050. Οι προβλέψεις είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες των 4,3% και 1,6%, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου