Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Φάκελος F-35 στην Ελλάδα – Ανατροπή: Το παρασκήνιο για την καθυστέρηση στην απάντηση των ΗΠΑ


Το ‘’σήριαλ’’ με την αποδέσμευση των ‘’αόρατων’’ μαχητικών προς την Ελλάδα φαίνεται πάντως ότι δεν βρίσκεται ακόμη κοντά στο τέλος του

Κώστας Σαρικάς

’Πριν  κλείσει το θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο να φτάσει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ η έγγραφη θετική απάντηση μέσω LOA στο αίτημα για απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς F-35’’ ανέφερε χαρακτηριστικά καλά πληροφορημένη πηγή στα εξοπλιστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newpost.

Ενώ ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι όσοι εξακολουθούν να συνδέουν τη απάντηση των Αμερικανών στην Ελληνική LOR με την αποδέσμευση από την Ουάσιγκτον στο αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 καινούργιων μαχητικών F-16 και αναβάθμιση ακόμη 80.

Το ‘’σήριαλ’’ με την αποδέσμευση των ‘’αόρατων’’ μαχητικών προς την Ελλάδα φαίνεται πάντως ότι δεν βρίσκεται ακόμη κοντά στο τέλος του την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον για απόκτηση F-35 κορυφώνεται. Η είδηση για παραγγελία 25 επιπλέον αεροσκαφών από την Israeli AirForce έρχεται να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι όσο καθυστερεί η απάντηση των Αμερικανών στο Ελληνικό αίτημα τόσο παλιότεροι και νέοι πελάτες θα μπαίνουν ‘’σφήνα’’ δεσμεύοντας θέσεις στα slot κατασκευής των F-35 σε όλα ανά τον κόσμο εργοστάσια της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin. Με αποτέλεσμα να απομακρύνεται συνεχώς το ενδεχόμενο η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία να αποκτούν το 2027-28 τα πρώτα Stealthμαχητικά.

Και ενώ αρχικά οι Αμερικανοί της LockheedMartin εξέφραζαν την περασμένη Άνοιξη  σχεδόν την βεβαιότητα τους ότι αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την παράδοση της εξουσίας από την υπηρεσιακή κυβέρνηση σε κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας θα έφτανε στην Αθήνα η LOAαπό τις ΗΠΑ με το ‘’πράσινο φως’’ για την πώληση των F-35 στην  Ελλάδα οι εξελίξεις άλλαξαν τα δεδομένα. Η προσέγγιση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα προκειμένου να άρει το βέτο στην είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα ανταλλάγματα που ενδεχομένως ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλαν στον ‘’πάγο’’ την Αμερικανική LOA.

Άλλωστε και η Αθήνα δεν δείχνει διάθεση να πιέσει τις ΗΠΑ καθώς οι εξοπλιστικές προτεραιότητες δεν περιλαμβάνουν τα F-35 ενώ και το δημοσιονομικό ‘’άνοιγμα’’  δεν αφήνει περιθώρια για επιπλέον κονδύλια τουλάχιστον το επόμενο διάστημα. Ενώ και η Πολεμική Αεροπορία δίνει το βάρος στα δύο μεγάλα προγράμματα τα οποία ‘’τρέχουν’’ και αφορούν την απόκτηση των 24 Rafale και την αναβάθμιση των 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper. Έτσι πιθανότερη δείχνει πλέον μια απόφαση για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με καινούργιες Μονάδες παρά μια άμεση συμφωνία για την απόκτηση μιας Μοίρας Stealth μαχητικών.

Η απόφαση πάντως των Αμερικανών να στείλουν από το Lakenheath στην Ελλάδα  τρία ‘’αόρατα’’ F-35 προκειμένου να συμμετέχουν στο μεγάλο αεροπορικό showAthens Flying Week μόνο τυχαία δεν ήταν. Η απόφαση της Ουάσιγκτον για είσοδο της χώρας μας στο κλειστό ‘’club’’ του Stealthμαχητικού είναι ειλημμένη και απλά ο χρόνος εξαρτάται από τις ισορροπίες τις οποίες επιθυμεί να κρατήσει η υπερδύναμη στην περιοχή.

Στην Τανάγρα το Σαββατοκύριακο που πέρασε τα F-35 αποτέλεσαν χωρίς αμφιβολία πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες ενώ η εικόνα των Stealthμαχητικών δίπλα σε Rafale και Viperαποτελεί εικόνα από το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία ήδη έχει προκαλέσει εφιάλτες στην Άγκυρα. Καθώς η Ελλάδα θα είναι η μοναδική-εάν δεν αλλάξει κάτι τα επόμενα χρόνια-χώρα παγκοσμίως η οποία όταν αποκτήσει F-35 θα διαθέτει δίπλα τους τόσο τις πανίσχυρες Γαλλικές ‘’ριπές’’ όσο και τις αναβαθμισμένες ‘’Οχιές’’ τις οποίες παλεύει πλέον απεγνωσμένα να αποκτήσει η Τουρκική Αεροπορία.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου