Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιουργήθηκε το Κέντρο Έρευνας/ Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του ΓΕΕΘΑ και στις 29 του μηνός ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε ενημέρωση κι επίδειξη.
Με σχετική εισήγηση του ΓΕΕΘΑ στις 24 Ιουλίου, κατόπιν γνωματεύσεως στην 11η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στις 1 Ιουνίου, το ΚΕΤΑΚ προέκυψε από την ανασυγκρότηση του Γραφείου Έρευνας και Τεχνολογίας Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ). Την σχετική υπουργική απόφαση υπέγραψε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στις 4 Σεπτεμβρίου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 18 του μηνός στο ΦΕΚ Β΄ 5514/23. Ουσιαστικώς, ενοποιήθηκε το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Ελληνικού Στρατού (ΚΕΤΕΣ) που προϋπήρχε από το 1953, με το ΓΕΤΕΝ που είχε συσταθεί με απόφαση του ΥΕΘΑ στις 12 Μαρτίου 1975 και το οποίο μετονομάσθηκε ΚΕΤΑΚ, υπαγόμενο στον Διευθυντή Ε΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ.
Κατά την ενημέρωση, παρόντων, εκτός του Α/ΓΕΕΘΑ, του Α/ΓΕΣ, του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και του Υπαρχηγού ΓΕΝ ως εκπροσώπου του Α/ΓΕΝ, το ΚΕΤΑΚ επέδειξε drone ποικίλων τύπων, μεγεθών και δυνατοτήτων, ιπτάμενους τηλεκατευθυνόμενους στόχους, περιπλανώμενα πυρομαχικά (Loitering Munitions). Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου, η ενημέρωση κι επίδειξη αφορούσε “και πληθώρα σύγχρονων διαβαθμισμένων τεχνολογικών προϊόντων που δύναται να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις διαστάσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης“.
Το ΚΕΤΑΚ έχει έδρα στην Βάρη, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και είχε προηγηθεί εκεί στις 28 Σεπτεμβρίου, εξ αφορμής τελετής εγκαινίων, ενημέρωση και στατική επίδειξη εκθεμάτων στον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια και τον ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλλογιάννη. Από το δημοσιοποιηθέν οπτικό υλικό, παρουσιάσθηκαν καρποί των εργασιών του Κέντρου, όπως σιγαστήρες για τυφέκιο G3, drone και τηλεχειριζόμενα μικρά οχήματα για μεταφορά φορτίων – αισθητήρων.
Το ΚΕΤΑΚ είναι Μεικτό Διακλαδικό Κέντρο επιπέδου Σχηματισμού ειδικής συνθέσεως με διοικητή ανώτατο αξιωματικό (σήμερα ταξίαρχο) διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητο. Στελεχώνεται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δημιουργία του απετέλεσε βασικό στόχο του Α/ΓΕΕΘΑ καθώς καθίστατο απολύτως αναγκαίο για τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες συντελούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα στον τομέα της εφαρμοσμένης Έρευνας & Ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, προορίζεται να καλύψει το ΚΕΤΑΚ.
Αποστολή του ΚΕΤΑΚ στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι:
α. Η παρακολούθηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και η υποβολή εισηγήσεων ή και η συνδρομή στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων τιθέμενων από το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία.
β. Η ανάπτυξη της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας και η συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά
Ιδρύματα, καθώς και με Ερευνητικά Ιδρύματα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, προς επίλυση επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων, τα οποία αφορούν στους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΥΠΕΘΑ γενικότερα.
Για εξειδικευμενα θέματα, το ΚΕΤΑΚ δύναται να συνεργάζεται και να αναθέτει έργο με σύμβαση σε εξωτερικούς συνεργάτες (ιδιώτες ή φορείς) για την επίλυση και ολοκλήρωση συγκεκριμένων επιστημονικών και τεχνικών θεμάτων. Για την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων, υφίσταται ειδικός λογαριασμός για την αξιοποίηση των πάσης φύσεως εσόδων από χορηγήσεις – επιχορηγήσεις της ΕΕ, κυβερνητικών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και λοιπών φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Με την ίδρυση του ΚΕΤΑΚ, επιτυγχάνεται:
- Απλοποίηση των ενεργειών – διαδικασιών σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και η μείωση της γραφειοκρατίας.
- Επιτάχυνση των έργων και η ταχύτερη διεκπεραίωση των θεμάτων καθώς υφίσταται υποστήριξη με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
- Θεσμοθέτηση κοινής διακλαδικής διαδικασίας και τυποποιήσεως του έργου από όλα τα Γενικά Επιτελεία.
- Εξοικονόμηση πόρων και αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού.
- Ύπαρξη δυνατότητας αναπληρώσεως του ειδικού επιστημονικού πολιτικού προσωπικού (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) από εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίπτωση που προκύπτει δυσκολία σε προσλήψεις.
- Αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιοποιώντας τις σύγχρονες στρατιωτικές τεχνολογικές εξελίξεις.
- Ταχύτατος σχεδιασμός και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων υπό το πλαίσιο συγκεκριμένων κατευθύνσεων του Α/ΓΕΕΘΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου