Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια «εποικοδομητική σχέση»


ΗΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια «εποικοδομητική σχέση για κοινή ευημερία και σταθερότητα», δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν τη Δευτέρα.

Όπως μετέδωσε το Anadolu, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννα Πισονέρο ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης και ερωτηθείς σχετικά για τη διεύρυνση της ΕΕ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία».

Επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει πρόοδος για «μια εποικοδομητική σχέση κοινής ευημερίας και σταθερότητας» και επισήμανε ότι αυτό «θα χτιστεί πάνω σε «δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο και τη σταθερότητα προς όφελος όλων των πολιτών μας».

Ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας υποστηρίζει ένα «σταθερό, ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ γνωστοποίησε ότι μετά από απόφαση της Συνόδου Κορυφής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος σε μια «έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» που θα δημοσιευθεί αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

Οι δηλώσεις της Πισονέρο έγιναν αφότου ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Κυριακή την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 60 χρόνια», είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 1987 και οι ενταξιακές της συνομιλίες ξεκίνησαν το 2005, αλλά το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις το 2018.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου