Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ψηφιδωτό 1900 ετών αποκαλύφθηκε στο Δυρράχιο της Αλβανίας


Στο λιμάνι του Δυρραχίου, στην Αδριατική Θάλασσα στη δυτική Αλβανία, βρέθηκε ένα μοναδικό ψηφιδωτό που χρονολογείται πριν από 1900 χρόνια.

Ως ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα λιμάνια των Βαλκανίων, το Δυρράχιο απέχει 34 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Με σχεδόν 3.000 χρόνια ιστορίας, είναι η αρχαιότερη πόλη της Αλβανίας ή η αιώνια πόλη πάνω στην Αδριατική Θάλασσα. Η ίδρυσή του χρονολογείται από το 627 π.Χ., όταν οι Κορίνθιοι και άποικοι από την Κέρκυρα ήρθαν στην περιοχή.

Αργότερα πέρασε στους Ρωμαίους, οι οποίοι το ονόμασαν Dyrrhachium. Έτσι έγινε το σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής. Τον 4ο αιώνα μ.Χ. έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Ηπείρου (Epirus Nova).

Ψηφιδωτό ηλικίας 1900 ετών αποκαλύφθηκε στο Δυρράχιο της Αλβανίας

Η πόλη φιλοξενεί το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του αυτοκράτορα Αδριανού με χωρητικότητα 15.000 θέσεων. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αμφιθέατρο στα Βαλκάνια.

Η πόλη του Δυρραχίου είναι επίσης γνωστή για το ψηφιδωτό «Η Ομορφιά του Δυρραχίου» του 4ου αιώνα π.Χ., που σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στα Τίρανα.

Το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη των θεμελίων για την ανοικοδόμηση ενός λυκείου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο καθηγητή Luan Perzhita, ο οποίος ηγείται των εργασιών για αυτήν την αρχαιολογική ανακάλυψη, πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο ψηφιδωτό, όχι μόνο για την Αλβανία αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Ψηφιδωτό ηλικίας 1900 ετών αποκαλύφθηκε στο Δυρράχιο της Αλβανίας

Το ψηφιδωτό αποτελείται από σκούρες μπλε και λευκές ψηφίδες, διακοσμημένο με γεωμετρικές και φυτικές φιγούρες και χρονολογείται στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. με τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Διακοσμούσε τμήμα μιας πολυτελούς έπαυλης που βρισκόταν κοντά στο αμφιθέατρο του Δυρραχίου. Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί μόνο ένα μέρος αυτού του ψηφιδωτού, το οποίο εκτιμάται ότι καλύπτει έκταση 60 τετραγωνικών μέτρων.

Εκτός από το ψηφιδωτό, ανακαλύφθηκε ένα τμήμα τοίχου ύψους 3 μέτρων στην ανατολική πλευρά, καθώς και αρκετά άλλα αντικείμενα.

Αυτό είναι ένα πολύ σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα που προστίθεται στην εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά του Δυρραχίου.

Πηγή: ArkeoNews

ΠΗΓΗ anaskafi 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου