Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ από το ΓΕΣ στις ΗΠΑ… συνάντηση για τα FMS με την U.S. Army SAC


Πολλές συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι διακρατικές συνεργασίες Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα των εξοπλισμών, τα περίφημα προγράμματα FMS (Foreign Military Sales). Συζητήσεις που αφορούν είτε στο ύψος του επιτοκίου δανεισμού της ελληνικής πλευράς για να πραγματοποιήσει συναλλαγές με αμερικανικούς κολοσσούς της αμυντικής βιομηχανίας, είτε για το ενδεχόμενο να υπάρξει και δωρεάν βοήθεια από την Ουάσινγκτον προς την Αθήνα, στο πλαίσιο της πολύ στενής συμμαχικής σχέσης και της χρήσης δεκάδων στρατιωτικών υποδομών σε ελληνικό έδαφος.

Φαίνεται όμως, ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, καθότι η ελληνική πλευρά έχει τη γνωστή στρεβλή -και ενίοτε παρεξηγήσιμη- αντίληψη περί απορρήτου, αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), συναντήθηκε στις ΗΠΑ με αντίστοιχη του αμερικανικού Στρατού, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Πιο συγκεκριμένα,

η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της “U.S. Army Security Assistance Command” (Διοίκηση Συνδρομής Ασφαλείας του Αμερικανικού Στρατού… σε ελεύθερη μετάφραση), στο Νιου Κιούμπερλαντ της πολιτείας Πενσιλβάνια (New Cumberland, Pennsylvania), από όπου είναι και η φωτογραφία που αποδεσμεύθηκε.

Μεταξύ των εικονιζόμενων, περιλαμβάνονται ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, ο διευθυντής του Γ΄ Κλάδου του ΓΕΣ (διοικητική μέριμνα και υποστήριξη) και ο διευθυντής ΔΑΣΠ (Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού) του ΓΕΣ. Η ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αξιωματούχους της Διοίκησης (USASAC) που εποπτεύουν τον τομέα Ευρώπης και Αφρικής. Στο συμμαχικό – ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, οι συνεργασίες είναι πολλαπλές και οι ανάγκες ακόμα περισσότερες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πιο οργανωμένη και πιο διεκδικητική σε σχέση με το παρελθόν. Πάντα στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής -όσο και κρίσιμης για την περιφερειακή ασφάλεια- διμερούς συνεργασίας μεταξύ συμμαχικών χωρών, όπου το συμφέρον της μιας πλευράς, πρέπει εμπράκτως να αποδεικνύεται ότι αποτελεί συμφέρον και της άλλης…

Τις “υποθέσεις FMS” (FMS cases) που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δυο πλευρές. προφανώς, αφορούν προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Άλλα προγράμματα η υλοποίηση των οποίων συζητιέται αυτό τον καιρό, είναι αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας να τα θέσει και να τα συζητήσει. Εξάλλου, έχουν υπάρξει επίσημες δηλώσεις με βάση τις οποίες φαίνεται ότι λόγω οικονομικής στενότητας, τα προγράμματα FMS είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν. Ωστόσο, από τη στιγμή που αφορούν δανεισμό, το χρέος της χώρας δεν μπορεί παρά να επιβαρυνθεί. Μένει να αποδειχθεί, εάν στο κάδρο θα μπει και η “δωρεάν βοήθεια“, κάτι το οποίο στο παρελθόν ήταν από πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, λόγω των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να διατηρήσει ευαίσθητες ισορροπίες με την Τουρκία.

Αν κρίνει κανείς όμως από το ψυχροπολεμικό κλίμα στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Άγκυρα, από τη στιγμή της υποβαθμισμένης υποδοχής του στο αεροδρόμιο, τη “γλώσσα του σώματος” στην υποδοχή του στο τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά και την απουσία δηλώσεων μετά τη συνάντηση, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά στις διμερείς σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας. Ίσως λοιπόν, μετά τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την ταύτιση της κυβέρνησης Ερντογάν -που αρνήθηκε να συναντήσει τον Μπλίνκεν- με τη Χαμάς, τα πράγματα να διευκολυνθούν.

Όσο “κολλημένο” και να είναι το “foggy bottom” στην Ουάσινγκτον με το αφήγημα της “αναντικατάστατης Τουρκίας“, ακόμα κι αν αρνηθούν ξανά να το εγκαταλείψουν, ίσως υποχρεωθούν να στείλουν στην Τουρκία ένα μήνυμα μέσω Ελλάδος. Κι ένας τρόπος, αρκούντως ηχηρός, θα ήταν η υποστήριξη της Ελλάδας να υλοποιήσει εξοπλιστικά προγράμματα, τόσο ορισμένα εμβληματικά και με (γεω)πολιτικό συμβολισμό (π.χ. F-35), όσο κι άλλα επιχειρησιακής ουσίας (π.χ. αναβάθμιση των MLRS), αλλά και η ενίσχυση με αξιόμαχο στρατιωτικό υλικό που αποσύρεται (συμπεριλαμβανομένων και ανταλλακτικών) από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και παραχωρείται δωρεάν (EDA: Excess Defense Articles).

Για την τελευταία κατηγορία, είναι βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα παραδώσει στην αμερικανική κατάλογο με ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα μπορούσαν να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο. Ας ελπίσουμε, γενικότερα, ότι σύντομα θα υπάρξουν ειδήσεις, θετικές για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Εν προκειμένω, για την αναβάθμιση της ελληνικής αποτρεπτικής αξιοπιστίας.

ΠΗΓΗ defence-point

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου