ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Τάσος Ροζολής Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2023 στο ραδιοφωνικό σταθμό talk radio 98.9 και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ακτινογραφία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στις προοπτικές ανάπτυξής της, στην συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα αλλά και στις προτάσεις του κλάδου.
«Η εικόνα για την αμυντική βιομηχανία είναι σαφώς η καλύτερη των τελευταίων ετών μετά την δεκαετή οικονομική κρίση που είχε άσχημα αποτελέσματα, με πάνω από το 1/3 των εταιρειών να κλείνει. Οι ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σήμερα σε φάση ανόδου και εξωστρέφειας. Όσον αφορά τις κρατικές, όπως όλοι γνωρίζουμε έχουμε τα καλά γεγονότα με τα δύο Ναυπηγεία που έχουν μεταβιβαστεί σε ιδιωτικούς φορείς όπως και η ΕΛΒΟ και ελπίζουμε να δούμε λύσεις και για τα ΕΑΣ και την ΕΑΒ. Άρα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια καλύτερη εικόνα.
Όσον αφορά το οικοσύστημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι περίπου 100 εταιρείες έχουν μια άμεση εμπλοκή, στο ΣΕΚΠΥ τα μέλη μας είναι πάνω από 200 εταιρείες, φυσικά δεν ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την άμυνα αλλά είτε έχουν εμπλοκή είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν, γιατί μη ξεχνάμε ότι η αμυντική βιομηχανία δεν παύει να είναι βιομηχανία. Άρα μπορούμε να πούμε ότι η εικόνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη με πάρα πολλές όμως δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης. Είμαστε στην αρχή μιας πορείας μετά από πολλές κακές χρονιές στον τομέα» τόνισε ο Τάσος Ροζολής.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και τις προοπτικές να διευρύνουν τις συνεργασίες με ξένες επιχειρήσεις σημείωσε ότι:
«Όπως είπαμε, είμαστε σε ένα καλύτερο δρόμο αλλά δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε. Σαν χώρα τα τελευταία 15 χρόνια έχει σταματήσει να υπάρχει μια στρατηγική ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας με αποτέλεσμα να ακούγονται πολλά καλά λόγια και προθέσεις αλλά να μην υπάρχει μια οργανωμένη στρατηγική.
Για παράδειγμα στο πρόγραμμα των Rafale είναι εντελώς απογοητευτική η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ενώ στο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών των FDI υπάρχει μια αυξημένη συμμετοχή, είναι πάνω από 30 ελληνικές εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν. Δεν έχουμε πλησιάσει τον στόχο που θέτει ο ΣΕΚΠΥ για 30% της αξίας των αγορών να επιστρέφει ως βιομηχανική επιστροφή στη χώρα.
Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε και ζητάμε ένα ξεχωριστό υφυπουργείο μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, δηλαδή θα μπορούσε να υπάρχει αναπληρωτής υπουργός ή γενική γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας η οποία θα έχει μοναδικό και αποκλειστικό στόχο την αμυντική βιομηχανία.
Σήμερα για να πάρουμε ένα οπλικό σύστημα, οι αρμόδιοι για να το αποφασίσουν είναι τα Γενικά Επιτελεία ανάλογα με τις ανάγκες, τι όπλο, τι αεροπλάνο, τι άρμα μάχης χρειάζεται η χώρα. Από το υπουργείο οικονομικών βγαίνει αν έχουμε τα λεφτά και ο πρωθυπουργός αποφασίζει με βάση και την αμυντική διπλωματία από που θα τα αγοράσει.
Σε όλη αυτή την αλυσίδα αποφάσεων δεν υπάρχει κάποια κυβερνητική δομή που θα πει:
Θα πάρουμε αυτό το οπλικό σύστημα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ κ.ά. αλλά τι θα φτιάξουμε στην Ελλάδα από αυτό; Πώς θα εξασφαλίσουμε τα επόμενα χρόνια ότι θα μπορούμε να το συντηρήσουμε μόνοι.
Υπήρχε μια νομοθεσία μέχρι το 2011 η οποία εξασφάλιζε βάση νόμου ΕΠΑ (εγχώρια παραγωγή) 30% δυστυχώς αυτό σταμάτησε για να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία αλλά από τότε ως σήμερα δεν έχουμε φτιάξει μια αντίστοιχη δομή που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο υπεύθυνος ο οποίος θα πηγαίνει στη Βουλή κάθε χρόνο και θα πει εμάς οι στόχοι για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι από 15% που είναι φέτος η συμμετοχή του χρόνου θα είναι 17%, θα κάνουμε αυτές τις επενδύσεις, θα αναπτύξουμε αυτά τα συστήματα.
Οι ‘σύμμαχοί’ μας Τούρκοι έχουν ειδική υπηρεσία την Γενική Γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας στην οποία προεδρεύει στο όργανο αυτό ο ίδιος ο Ερντογάν.
Ο στόχος της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι εκτός από την παραγωγή κάποιων συστημάτων τα οποία είναι άμεσα αναγκαία σε περίπτωση πολέμου δηλαδή πυρομαχικά -για τα οποία είμαστε σε πολύ κακή κατάσταση- θα πρέπει αφενός να έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου να συμμετέχουμε από κοινού στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων όπως για παράδειγμα στο F-35».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ μίλησε για την θετική συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας:
«Όταν άρχισα να πηγαίνω στην ΕΕ το 2012, όταν μιλούσαμε για άμυνα οι ευρωπαίοι νόμιζαν ότι δεν υπάρχει πια θέμα άμυνας και εμάς μας θεωρούσαν κάποιους περίεργους νότιους. Λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία ξαφνικά η άμυνα έχει γίνει πρώτη προτεραιότητα. Ήδη υπάρχουν το EDF (European Defence Fund) και πρώτη φορά η Ευρώπη θα χρηματοδοτήσει αμυντικά προγράμματα όταν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα όλες οι μεγάλες δυνάμεις το κάνουν αυτό αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια.
Είναι θετικό, η Ευρώπη προχωράει και εδώ θα δείτε επειδή υπάρχει οργανωμένο πλαίσιο, η Ελλάδα είναι 5η σε συμμετοχές, έχουμε πάνω από 40 εταιρείες που συμμετέχουν γιατί υπάρχει πλαίσιο, οργάνωση και δομή. Είτε ελληνικές εταιρείες είναι επικεφαλής προγραμμάτων, είτε συμμετέχουν σε προγράμματα που αναπτύσσονται. Δηλαδή αναπτύσσεται η ευρωκορβέτα, εκεί δε θα μπορεί μια ελληνική εταιρεία να είναι μπροστά αλλά υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην Ευρώπη λοιπόν είναι πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα».
Καταλήγωντας ο Τάσος Ροζολής ανέφερε τις προτάσεις του ΣΕΚΠΥ για στήριξη αμυντικής βιομηχανίας οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Όλες οι προτάσεις συγκλίνουν σε μια, να κάνουμε αυτό που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι. Θέλουμε κυβερνητική δομή, αναπληρωτή υπουργό ή γενικό γραμματέα αμυντικής βιομηχανίας ο οποίος θα αναλάβει απέναντι στη πατρίδα να αναπτύξει την αμυντική βιομηχανία με στρατηγική, όλα τα κόμματα συμφωνούν επιτέλους να γίνει αυτό οργανωμένα και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι το να ζητάμε 30% από τις προμήθειες είναι κάτι λογικό. Στις πρόσφατες προσφορές για τις κορβέτες των ξένων οίκων, μας έδωσαν περίπου και 40% ξέρετε τι σημαίνει 30%; Στα 10 δισ. που έχουμε δώσει μέχρι τώρα, θα είχαμε επενδύσεις 3 δισ. στη χώρα».
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου