Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) στο Στρατόπεδο Παπάγου.
Στον χαιετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου, που έθεσε ως στόχο στην αρχή της θητείας του. Όπως δήλωσε ο ίδιος, το νέο «σπίτι» της ΔΕΠ θα συμβάλλει στην ενιαία Διοίκηση των ειδικών δυνάμεων. Επίσης, δήλωσε «περήφανος» για το έργο και τις επιτυχίες του προσωπικού από την ίδρυση της ΔΕΠ πριν 2,5 χρόνια.
Δείτε ΕΔΩ τις πρώτες εικόνες από το νέο κτίριο και τις δηλώσεις του ΥΦΕΘΑ Κεφαλογιάννη και του Διοικητή Στρατηγού Χούπη.
Ο χαιρετισμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά γιατί έφτασε επιτέλους η ημέρα που εγκαινιάζουμε το νέο κτήριο, το οποίο θα αποτελέσει το Στρατηγείο και Διοικητήριο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ», δήλωσε αρχικά.
«Ένα κτήριο πολύ σύγχρονο, το οποίο σχεδιάστηκε και κτίσθηκε για να αποτελέσει το «σπίτι» της ΔΕΠ και του Επιτελείου της, που μέχρι πρότινος ασφυκτιούσε σε ένα μικρό διάδρομο του ΓΕΕΘΑ, με παραρτήματα (εντός εισαγωγικών) στο Στρατόπεδο Χριστόδουλος Τσιγάντες της ΔΔΕΕ και αλλού. Το κτήριο ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς ασφάλειας και άλλων διευκολύνσεων που χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα Στρατηγεία παγκοσμίως».
«Δεν σας κρύβω ότι για μένα προσωπικά είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα σήμερα και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος διότι κάτι το οποίο απεφασίσθη στην αρχή της θητείας μου, τελικώς ολοκληρώθηκε ταχύτατα και είναι έτοιμο προς χρήση από το προσωπικό της ΔΕΠ», όπως υπογράμμισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
«Απετέλεσε μια μεγάλη πρόκληση όταν το αποφασίζαμε πίσω στο 2020 μαζύ με την τότε πολιτική ηγεσία, η οποία το ενέκρινε αμέσως κι έτσι σήμερα πραγματικά παίρνει σάρκα και οστά ένα όνειρο, ένα όραμα που τελικά συμπληρώνει το παζλ, μέρη του οποίου ήταν η δημιουργία του Διοικητηρίου της ΔΔΕΕ στο Γουδί, με δημιουργία αυτόνομου στρατοπέδου υπό την επωνυμία «Χριστόδουλος Τσιγάντες», μέσα στο στρατόπεδο Φακίνου, που εγκαινιάσαμε επίσης πριν 2 χρόνια περίπου. Ο μετασχηματισμός και σε επίπεδο υποδομών ήταν μεγάλος, αλλά υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των Διοικητών της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ αρχικώς και στην συνέχεια των Διοικητών ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ ήτοι των Αντιστράτηγων Φλάρη, Τσιτσικώστα και τoυ νυν Διοικητού Αντιστράτηγου Χούπη έγινε πραγματικότητα και σε λίγες μέρες αυτός θα ολοκληρωθεί σ’ αυτή τη φάση με τα εγκαίνια των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων στο ΚΕΕΔ».
Ο ίδιος συνέχισε: «Χαίρομαι που αυτό το όραμα ολοκληρώνεται επί της Αρχηγίας μου γιατί απετέλεσε επί μακρόν απλά σχέδια που έκανα στο χαρτί, προτάσεις και εισηγήσεις που έμεναν στα χέρια μου, ενώ τα χρόνια περνούσαν, ενώ ήταν τόσο προφανής και πρόδηλη η ανάγκη και η απαίτηση ενός τέτοιου πολυσχιδούς και μοναδικού Σχηματισμού, με περιοχή ευθύνης ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, και αποστολές και παρουσία και εκτός συνόρων σε ειρήνη, ένταση, πόλεμο και κρίση. Η ανάγκη για αλλαγές σε όλα ήταν πασιφανής. Αλλαγές όμως όχι επιφανειακές, αλλά αλλαγές με βάθος και ουσία. Διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή που θα ενίσχυαν και θα εκσυγχρόνιζαν ειδικότερα τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας γενικότερα».
Οι «στόχοι» της ΔΕΠ
«Η ΔΕΠ λοιπόν είναι ένα εγχείρημα που έρχεται να υποστηρίξει την ανασυγκρότηση των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, θέτοντάς τες υπό μία ενιαία και πολύ ισχυρή Διοίκηση, υπαγόμενη απ’ ευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ», είπε ο Στρατηγός Φλώρος.
«Είναι μία νέα Μείζων Διοίκηση με πολυσχιδείς δυνατότητες, που είναι ικανή από την πρώτη στιγμή να επέμβει και να αντιμετωπίσει ταχύτατα και με αποτελεσματικότητα κάθε πιθανή απειλή ή εστία κρίσης στα αρχικά της στάδια οπουδήποτε στην Ελληνική επικράτεια, καθιστώντας τον Ειδικό Πόλεμο διακριτό βραχίονα, αλλά και ισχυρό συστατικό της ενιαίας διακλαδικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ενεργώντας κατά μόνας σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και σε απόλυτο συνδυασμό και συνεργασία σε επιχειρησιακό και τακτικό με τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία».
«Και έτσι, με την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου όχι απλώς υλοποιείται η αρχή της διακλαδικότητας, αλλά εφαρμόζεται πλήρως και η βασική αρχή της διαλειτουργικότητας, αφού πλέον η εκπαίδευση, η διεξαγωγή των ασκήσεων και η απόκτηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων ακολουθεί κοινά πρότυπα και στις 4 διαστάσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, δηλαδή στην Ξηρά, Θάλασσα, Αέρα και στο Διάστημα», πρόσθεσε.
«Επίσης», είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι η ΔΕΠ και οι Μονάδες της είναι ο πλέον κατάλληλος και πρόσφορος σχηματισμός, ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να θεσμοθετείται, να σχεδιάζεται και να υλοποιείται η «δι-υπηρεσιακότητα», η θεσμική δηλαδή συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος, αλλά και άλλες κρατικές υπηρεσίες κατά περίπτωση και είδος απειλής. Παράλληλα, διασφαλίζεται η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα αντίδρασης στο πεδίο των επιχειρήσεων, καθώς αξιοποιούνται κοινά δίκτυα πληροφοριών, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, όπως και μέσα μεταφοράς εικόνας και πληροφοριών, υπό το πρίσμα της ενιαίας επιχειρησιακής αντίληψης για την διεξαγωγή οποιασδήποτε ειδικής αποστολής. Και όχι μόνο».
«Αργήσαμε εξαιτίας πολλών, πάρα πολλών δυσκολιών και εμποδίων, κυρίως νοοτροπίας, αλλά τα καταφέραμε ξεπερνώντας παιδικές ασθένειες και αγκυλώσεις να βγούμε κι εμείς στον σύγχρονο κόσμο των Ειδικών Επιχειρήσεων. Και το λέω αυτό με απίστευτο καμάρι και περηφάνεια εκφράζοντας την ευαρέσκειά μου σ’ αυτούς που εργάσθηκαν με επιμονή, υπομονή, τόλμη και φαντασία για να γίνει πραγματικότητα. Τους περισσότερους τους βλέπω εδώ σήμερα ανάμεσά μας και τους ευχαριστώ και προσωπικά. Εύγε!»
Οι επιτυχίες της ΔΕΠ
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες που έχει σημειώσει η ΔΕΠ από ιδρύσεώς της πριν από 2,5 χρόνια.
«Αποτελέσματα από ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, όπως οι ασκήσεις ORION που συνήθως γίνεται ταυτόχρονα με τον ΗΝΙΟΧΟ γιατί είναι ο ΗΝΙΟΧΟΣ των Ειδικών Επιχειρήσεων, η HERCULES και η BALKAN SHIELD, με την εκτέλεση απαιτητικών και σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων».
«Αποτελέσματα από ασκήσεις με τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ και την Γαλλία, όπως η STOLEN CERBERUS, η ALEXANDER THE GREAT και η ARGO, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής μας συνεργασίας με τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) που συνυπέγραψα με τον τότε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ το 2021, καθώς και των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», που συνυπογράψαμε με τον Γάλλο ομόλογό μου, Στρατηγό Μπουρκ-χαρντ (Burkhard) το 2022, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην επαύξηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου».
«Αποτελέσματα από συνεκπαιδεύσεις και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, που καταδεικνύουν την διεθνή αποδοχή και αναγνώριση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή της στο στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μοζαμβίκη, με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι τώρα».
«Εντυπωσιακά αποτελέσματα από αξιολογήσεις όπως αυτή του ΕΤΑ από τη Συμμαχία, με τον χαρακτηρισμό «Combat Ready» και απόδοση «exceptional». Όπως η πιστοποίηση του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, από την Συμμαχική Διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Allied Special Operations Forces Command -ASOFCOM), ενόψει της έναρξης τήρησης ετοιμότητάς του ως Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ από τον προσεχή Ιανουάριο».
«Μοναδικές διακρίσεις όπως αυτή του ετήσιου διεθνούς στρατιωτικού διαγωνισμού ελευθέρων σκοπευτών, που τα τελευταία 2 χρόνια δείχνει να αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με την κατάληψη της 1ης και 4ης θέσης, αφήνοντας πίσω παραδοσιακά ισχυρές χώρες με πολύ περισσότερα μέσα και δυνατότητες από την Ελλάδα».
«Όσο για τον πρόσφατο ασφαλή απεγκλωβισμό δικών μας και ξένων πολιτών από την εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν, θέλω να τονίσω ότι αυτή επετεύχθη χάρι στον άψογο σχεδιασμό και συντονισμό ενεργειών και απέδειξε εμπράκτως ότι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου συνεργαζόμενη άνετα και με ευχέρεια με συμμάχους και φίλους μπορεί ταχύτατα και αποτελεσματικά να αναλάβει υψηλού ρίσκου αποστολές, όπου και όταν απαιτηθεί, ακόμα και εκεί που άλλες μεγάλες χώρες διστάζουν να πάνε και να τις φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία».
«Η πρόσφατη επιθυμία της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης να εγκαταστήσει τμήματα της στον Ελλαδικό χώρο για μακρύ χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων, αλλά παράλληλα και δημιουργίας μιας προκεχωρημένης βάσης, η οποία θα συντονίζει τις συνεργασίες με χώρες όπως αυτές των Βαλκανίων της Ιταλίας και της Μάλτας, αποδεικνύει του λόγου το αληθές».
«Η δουλειά που έγινε και η προσπάθεια που καταβάλατε είναι πραγματικά αξιέπαινη, και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα μας ικανοποιεί όλους απολύτως και πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτό! Καλορίζικο το νέο κτίριο! Σας ευχαριστώ», κατέληξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου