Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα Πηγή IDF
Η εικόνα παράδοσης ομάδας Ισραηλινών ομήρων σε συνοικία της Λωρίδας της Γάζας, εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς και ο καθένας ξεχωρίζει, για την επόμενη μέρα της διαδικασίας ανταλλαγής ομήρων.
Η Χαμάς μέσω των εικόνων που μεταδόθηκαν από το Αραβόφωνο δίκτυο Αλ Τζαζίρα παρουσιάζεται εντός του κεντρικού ιστού της Γάζας, λίγες ημέρες μετά από τις επίσημες ανακοινώσεις που έχει κάνει ο Ισραηλινός στρατό, που υποστήριζε ότι ελέγχει σε πολύ μεγάλο μέρος το κέντρο της πόλης.
Επιπλέον οι εικόνες αυτές μαρτυρούν και το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας που πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας. Η σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη συνοικία, οι δρόμοι- συντρίμμια μετά τους συνεχείς βομβαριδιμούς, τα σπίτια- χαλάσματα, μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι της πόλης αυτής δεν έχουν που να «πατήσουν», την επομένη του πολέμου.
Με τον τρόπο αυτό η Χαμάς, από τη μια δείχνει ότι είναι παρούσα εκεί που οι IDF είχαν πει πως κερδίζουν τον έλεγχο κι από την άλλη παρουσιάζεται η όψη της πόλης μπροστά σε μια μνημειώδη ανθρωπιστική κρίση.
Η «σιωπή των όπλων» άλλωστε θεωρείται επιχειρησιακής αξίας για την Χαμάς. Το 5ήμερο αυτό της ανταλλαγής ομήρων- κρατουμένων Παλαιστινίων είναι εκείνο της «ανασύνταξης δυνάμεων» των μελών της Χαμάς. Και μέσω των εικόνων της παράδοσης των ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό, η Παλαιστινιακή οργάνωση δείχνει ότι όσες οπισθοχωρήσεις έγιναν, είχαν τη δική τους σημασία και δεν ήταν από την άσκηση στρατιωτικής πίεσης.
Η κατάπαυση είναι ένα σημείο του πολέμου, που στο Ισραηλινό επιτελείο γνώριζαν εξ αρχής πως η Παλαιστινιακή οργάνωση θα το εκμεταλλευτεί, ώστε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την Χαμάς στην γραμμή επαφής και άμυνας.
Την ίδια στιγμή οι Ισραηλινές δυνάμεις, το διάστημα αυτό, επικεντρώθηκαν στους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίσουν ένα δρομολόγιο που αν απαιτηθεί- ως επόμενο βήμα- θα οδηγηθούν με ασφάλεια οι χερσαίες δυνάμεις προς τη νότια Γάζα.
Η Χαν Γιουνίς, στο νότο θεωρείται βασικό προπύργιο της Χαμάς και από τις Ισραηλινές δυνάμεις επαναλαμβάνουν ότι εκεί οι μάχες θα διεξαχθούν με σφοδρότητα. Και επειδή πρόκειται για μια περιοχή νοτιοδυτική, αν και δεν είναι παραλιακή, το Ισραήλ έχει το δικό του σχέδιο για μια περικύκλωση από ξηρά και θάλασσα, την ώρα που η αεροπορία θα παίξει τον δικό της ρόλο.
Επέκταση της κατάπαυσης…
Τα παραπάνω πάντως δεν θα έχουν καμία αξία, αν όλες οι προσπάθειες σε Δύση και Ανατολή, δώσουν καρπούς κατάπαυσης η οποία θα επεκταθεί, αρχικά για τουλάχιστον ακόμη 4 ημέρες.
Πάντως ενώ διανύουμε την τελευταία ημέρα της αρχικής συμφωνίας, εμφανίζονται «σημάδια» διαφωνιών σ’ ότι έχει να κάνει με τις λίστες των ομήρων και των φυλακισμένων Παλαιστινίων που πρόκειται να απελευθερωθούν την Δευτέρα 27/11.
Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη πως χωρίζει μέλη οικογενειών και αυτό είναι ένα σημείο τριβής κατά την διαδικασία που έχει συμφωνηθεί. Το Σάββατο που πέρασε το Τελ Αβίβ απείλησε ευθέως την Χαμάς ότι αν δεν συνεχιστούν οι παραδόσεις των ομήρων, θα υπάρξει στρατιωτικό σφυροκόπημα.
Σε κάθε περίπτωση οι δυο πλευρές έχουν εμφανιστεί ως θετικές για την συνέχιση της κατάπαυσης και την προοπτική να τηρηθεί η ποσόστωση του 1 προς 3, δηλαδή απελευθέρωση 10 ομήρων και αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων.
Η Δευτέρα ως ημέρα διαπραγματεύσεων μπορεί να θεωρηθεί ως αυτή που θα παίξει τον καταλυτικό ρόλο για τις επόμενες ημέρες. Η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν δείξει ότι είναι οι δυο χώρες που μπορούν με άνεση να έχουν συνομιλητές εντός της Λωρίδας της Γάζας. Και ο ρόλος τους ως τώρα έχει φανεί πόσο σημαντικός ήταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου