Το πρώτο τεστ ήταν θετικό χθες στο Παρίσι. Το επόμενο στάδιο είναι η υλοποίηση της πρόταση και η αναμονή ανοίγματος του δρόμου για την κυπριακή ανθρωπιστική πρωτοβουλία για την Γάζα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεδίπλωσε χθες την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον των αρχηγών κρατών που μετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη για την Γάζα, παίρνοντας μάλιστα και πρώτος το λόγο από τους αρχηγούς κρατών για αναπτύξει τον σκεπτικό της κυπριακής πρωτοβουλίας.
Το όνομα αυτής, «Αμάλθεια», εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία η Αμάλθεια ήταν η τροφός του θεού Δία. Άλλοτε περιγράφεται ως Νύμφη Υάδα και άλλοτε ως αίγα (κατσίκα), από το κέρας της οποίας τρεφόταν ο Δίας με γάλα και μέλι.
Το σημαντικό της χθεσινής μέρας ήταν ασφαλώς η στήριξη που έτυχε η κυπριακή πρόταση από μία σειρά σημαντικών χωρών αλλά η αναφορά που έγινε για αυτήν από χώρες όπως η Ολλανδία που προσφέρθηκε να στείλει και πλοίο στην περιοχή, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Βέλγιο, η Κροατία και φυσικά η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει την κυπριακή πρωτοβουλία.
Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα πέντε στάδια σύνθεσης της τα οποία είναι τα εξής:
Πρώτο στάδιο: Μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο ,
Δεύτερο στάδιο: Επιθεώρηση καταγραφή και αποθήκευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραλαμβάνεται στην Κύπρο,
Τρίτο στάδιο: Φόρτωση και επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλοία από λιμάνι της Κύπρου, ενδεχομένως της Λάρνακας,
Τέταρτο στάδιο: Διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου
Πέμπτο στάδιο: Την εκφόρτωση, παραλαβή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και είπε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις.
Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι μια υλοποιήσιμη, καταρτισμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται. Η άμεση γειτνίαση της Κύπρου, ως κράτους της περιοχής, αφού απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, προσφέρεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε όμως ότι πέραν της γειτνίασης, οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα κράτη της περιοχής, αλλά και η αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ ενισχύουν και θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση και επιτυχία της πρωτοβουλίας.
Σύμφωνα επίσης με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναβίωση του πολιτικού ορίζοντα για εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Ibrahim Shtayyeh, τον πρίγκιπα της Ιορδανίας Rashid bin Hassan και με τον Γενικό Επίτροπο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) Philippe Lazzarini.
Σε επικοινωνία με Ισραήλ και Παλαιστιανική Αρχή
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι συγκεκριμένες πτυχές της, συζητείται εκτενώς τις τελευταίες 4 εβδομάδες, στο πλαίσιο των επαφών του ιδίου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά και κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ιορδανία και στη Ραμάλα και με ομολόγους του στην περιοχή.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Παλαιστινιακή Αρχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κράτη μέλη της ΕΕ και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, η συμβολή των οποίων κρίνεται καθοριστική στην υλοποίηση αλλά και στην επιτυχία της πρωτοβουλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου