Έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστή τη Γερμανία επιχειρήθηκε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια από πλευράς Βερολίνου να πάρει η Τουρκία όλα τα δώρα που προβλέπονται μέσα στην έκθεση Μπορέλ χωρίς την ίδια ώρα να ελεγχθεί από τους ηγέτες της ΕΕ εάν έχει υλοποιήσει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις της.
Το γεγονός ότι τα ευρωτουρκικά βρέθηκαν εκτός της ατζέντας συζήτησης στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ήταν κάτι που ενόχλησε τη Λευκωσία καθώς μέσω αυτής της εξέλιξης θα δινόταν χρόνος προκειμένου να δείξει, η Τουρκία, δείγματα γραφής και σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Από νωρίς είχε διαφανεί ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα υπήρχε επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου να συζητηθούν τα ευρωτουρκικά. Παρ’ όλο που η Λευκωσία ήλπιζε ότι τα ευρωτουρκικά θα ήταν στην ατζέντα προκειμένου να ασκηθούν και πιέσεις προς την Άγκυρα για το Κυπριακό, η τροπή που πήρε το όλο θέμα δεν κρίθηκε αρνητικό για την κυπριακή κυβέρνηση. Η εκτίμηση στη Λευκωσία ήταν πως η μετακίνηση της συζήτησης των ευρωτουρκικών σε κατοπινό στάδιο έδινε την ευκαιρία να προχωρήσει η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, με τον διορισμό της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, και να υπάρχει και χρόνος για την Τουρκία να δείξει δείγματα γραφής.
Διαφορετικά ωστόσο τα σχεδίαζαν στο Βερολίνο όπου πατώντας πάνω στην έκθεση που είχε ετοιμάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Πιο συγκεκριμένα οι Γερμανοί είχαν κινηθεί παρασκηνιακά από νωρίς προκειμένου, ανεξαρτήτως του τι θα συνέβαινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Τουρκία να πάρει τα «δώρα Μπορέλ». Για την κυπριακή κυβέρνηση αυτό θεωρήθηκε αρνητική εξέλιξη αφού θα της αφαιρούσε ένα ισχυρό χαρτί που είχε για να πιέσει την Άγκυρα προς όφελος των προσπαθειών στο Κυπριακό.
Ενδεικτικές των κινήσεων που είχαν γίνει οι δηλώσεις του επίτροπου Γειτονίας και Διεύρυνης, Όλιβερ Βαρχέλι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αφού σημείωσε ότι τα συμπεράσματα για τη διαδικασία διεύρυνσης που αφορούν την Τουρκία είναι ξεκάθαρα ως προς τι πρέπει να γίνει από πλευράς της Άγκυρας, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει προσπάθεια προώθησης της θετικής ατζέντας».
Η Λευκωσία δεν συμφωνούσε με τη σπουδή των Γερμανών να ικανοποιηθούν τουρκικά αιτήματα χωρίς συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρεί πως μια ανάλογη εξέλιξη θα σήμαινε ουσιαστικά παράκαμψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κινήθηκε έντονα στα παρασκήνιο υποδεικνύοντας και άλλες ενέργειες που είχαν γίνει προς όφελος των τουρκικών επιδιώξεων. Μια τέτοια ενέργεια ήταν βάλουν την Τουρκία από το παράθυρο για να συμμετέχει σε συζητήσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα σε σύνοδο με ομάδα αραβικών κρατών, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία η κομισιόν έκρινε ότι θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης. Και ο εκπρόσωπος της ΟΙΔ στη συγκεκριμένη σύνοδο θα ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Κι αυτό την ώρα που σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που αφορούσαν την κρίση στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η Τουρκία έμενε εκτός.
Η λεγόμενη θετική ατζέντα η οποία προτάσσεται με κάθε ευκαιρία στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στηρίζεται στο ότι: α) Στο μεταναστευτικό υπήρξε πρόοδος και η Τουρκία συνέβαλε στο να αποκοπούν οι ροές προς την ΕΕ, β) Στα ελληνοτουρκικά υπάρχει πρόοδος ενώ έχουν σταματήσει οι υπερπτήσεις, γ) Στα σιτηρά από Ουκρανία η Τουρκία θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο, δ) Στο θέμα των ισραηλινών ομήρων κάποιοι θεωρούν πως η Άγκυρα ήταν ανάμεσα σ’ όσους έχουν μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή τους.
Το μόνο κεφάλαιο στο οποίο δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια εξέλιξη για την οποία η Τουρκία να μπορεί να ζητήσει ανταμοιβή ήταν το Κυπριακό. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν εξελίξεις για τις οποίες η Τουρκία θα μπορούσε να εμφανίσει θετικές από μέρους της κινήσεις. Η απόφαση για διορισμό απεσταλμένης δεν ήταν ικανοποιητικό δείγμα γραφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου