Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης συναντά αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν


Wang Yi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC), συναντήθηκε την Παρασκευή στο Πεκίνο με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Waleed Elkhereiji και τον Ιρανό Υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Αλί Μπαγκερί Κάνι.

Οι προσκεκλημένοι βρίσκονται στην Κίνα για την πρώτη συνάντηση της τριμερούς κοινής επιτροπής Κίνας-Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

Ο Wang, επίσης διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του CPC, είπε ότι η Κίνα υποστηρίζει τους λαούς της Μέσης Ανατολής στην ανεξάρτητη διερεύνηση των αναπτυξιακών οδών, υποστηρίζει τις χώρες της Μέσης Ανατολής να συνεργαστούν για την επίλυση ζητημάτων περιφερειακής ασφάλειας και υποστηρίζει τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν στη συνεχή προώθηση της διαδικασίας βελτίωσης των σχέσεων.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί αυτή την τριμερή συνάντηση ως ευκαιρία για να δώσει νέα ώθηση στη φιλία καλής γειτονίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν και να συνεισφέρει νέα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Ο Wang υπέβαλε τρεις προτάσεις για τη συνέχιση της προώθησης της διαδικασίας βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Πρώτον, ζήτησε αταλάντευτη τήρηση της στρατηγικής επιλογής της συμφιλίωσης. Ελπίζεται ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να ενισχύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να επιτύχουν διαρκή και ολοκληρωμένη φιλία καλής γειτονίας.

Δεύτερον, πρότεινε περαιτέρω πρόοδο στη βελτίωση των σχέσεων. Η Κίνα καλωσορίζει τις δύο πλευρές να διερευνήσουν ενεργά τη συνεργασία και να επεκτείνουν τις ανταλλαγές προσωπικού σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ασφάλεια και οι ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους, και είναι έτοιμη να ενισχύσει τις ανταλλαγές με τις δύο πλευρές για να βελτιώσει τις σχέσεις τους.

Τρίτον, είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να απορρίψουν την εξωτερική παρέμβαση. Το πεπρωμένο της Μέσης Ανατολής πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των λαών των χωρών της περιοχής.

Η Κίνα στάθηκε πάντα στο πλευρό των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και υποστήριξε την αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, είπε ο Wang.

Ο Elkhereiji και ο Bagheri ευχαρίστησαν την Κίνα για τη διοργάνωση της συνάντησης, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν καλωσορίζουν και υποστηρίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο της Κίνας στην ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Πεκίνου. Η Κίνα τόνισε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο και να υποστηρίζει τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν στη συνέχιση της λήψης μέτρων για την ενίσχυση των σχέσεων. Οι τρεις πλευρές συζήτησαν την τριμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς

Πηγή: Xinhua

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου