Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Τουρκία: Μια σπάνια Μούσα της ελληνικής μυθολογίας βρέθηκε στην αρχαία Στρατονίκεια


Το άγαλμα της Τερψιχόρης κοσμούσε αίθουσα ρωμαϊκού λουτρού στην αρχαία Στρατονίκεια, την περίφημη μεσόγεια πόλη της Καρίας (φωτ.: Χ / Stratonikeia ve Lagina Kazısı)

Το άγαλμα της Τερψιχόρης, που τόσο αντιγράφηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, θεωρείται ένα μοναδικό εύρημα

Δικαίως στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις στον κόσμο, η περίφημη μεσόγεια πόλη της Καρίας, η αρχαία Στρατονίκεια, συνεχίζει να… δίνει σπάνια ευρήματα στους ανασκαφείς της. Σήμερα είναι μέρος της τουρκικής επαρχίας των Μούγλων στη Μικρά Ασία, κοντά στο χωριό Εσκιχισάρ.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εδώ και δεκαετίες στην αρχαιοελληνική πόλη έχουν φέρει στο φως από μαρμάρινες δημόσιες τουαλέτες μέχρι βυζαντινούς τάφους με ατόφιους σκελετούς.

Αυτή τη φορά σε μια αξιοσημείωτη, όπως την χαρακτηρίζει η Daily Sabah, ανακάλυψη, η Μούσα του χορού βγήκε από τα… σκοτάδια. Το άγαλμα της Τερψιχόρης –που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε από την ένωση του Δία και της Μνημοσύνης–, θεωρείται το πιο αντιγραμμένο κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Ωστόσο, αυτό που βρέθηκε χρονολογείται πιο πριν, στην Ελληνιστική περίοδο.

(Φωτ.: Χ / Stratonikeia ve Lagina Kazısı)

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, το έργο αποδίδεται στον Φιλίσκο, διάσημο γλύπτη του 2ου αιώνα π.Χ. Διάφορα αντίγραφα έχουν εντοπιστεί σε Ελλάδα και Ανατολία (όπως αυτά στην αρχαία Πέργη στη Μικρά Ασία και στη Ρόδο), ωστόσο το εύρημα στη Στρατονίκεια θεωρείται ότι είναι αυθεντικό της Ελληνιστικής εποχής, από το ίδιο εργαστήριο.

Έτσι, το άγαλμα αποκτά επιπρόσθετη αρχαιολογική αξία, καθώς πιστοποιεί την καλλιτεχνική παρουσία του Φιλίσκου στην αρχαία πόλη.

Η Τερψιχόρη κοσμούσε την «κρύα αίθουσα» ρωμαϊκού λουτρού στη Στρατονίκεια. Από το άγαλμα λείπουν το κεφάλι και οι βραχίονες, όμως βρέθηκε το βάθρο του.

(Φωτ.: Χ / Stratonikeia ve Lagina Kazısı)

Μετά τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης θα εκτεθεί στο Μουσείο των Μούγλων.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου