Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Κοινό συμπέρασμα για την άμυνα και την ασφάλεια αλλά όχι για τη Μέση Ανατολή


Χωρίς κοινά συμπεράσματα για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 

«Οι ηγέτες είχαν μια στρατηγική συζήτηση για τη Μέση Ανατολή και θα συνεχίσουν να συζητούν το ζήτημα στο μέλλον», ανέφεραν πηγές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι δεν είχε υπάρξει σχεδιασμός για συνομολόγηση σχετικών συμπερασμάτων για το θέμα αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι οι «27» δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινή θέση για ένα ζήτημα που τους «διχάζει» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι αρκετά κράτη-μέλη θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να υπάρξει έστω μια αναφορά εκ μέρους της Συνόδου Κορυφής για την εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

 Παράλληλα, σήμερα οι «27» συζήτησαν πολύ σύντομα για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού στη βάση επιστολής που απέστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τα κράτη-μέλη. Σ′ αυτήν περιέγραφε τις σχετικές πρόσφατες πρωτοβουλίες της Επιτροπής για το ζήτημα ενόψει της πιθανούς ολοκλήρωσης του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για φέτος έληξε με την υιοθέτηση συμπερασμάτων για την κοινή ασφάλεια και άμυνα.

Λόγω μη επίτευξης συμφωνίας για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο. 

Μισέλ: Νέα Σύνοδος για τη στήριξη της Ουκρανίας στις αρχές του έτους

Μια νέα σύνοδος κορυφής για να συζητηθεί η οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία προγραμματίζεται για τις αρχές του νέου έτους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο τέλος της διήμερης συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία με οικονομικά μέσα», δήλωσε ο Μισέλ. Πρόσθεσε ότι 26 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει έως τώρα.

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα εργαστεί για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί για μια λειτουργική λύση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας πριν από μια νέα Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2024. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά τη Σύνοδο Κορυφής όπου οι ηγέτες της ΕΕ ξεκίνησαν ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας.

«Υπάρχει τώρα ένα νέο ραντεβού στις αρχές του επόμενου έτους. Και θα χρησιμοποιήσουμε ως Επιτροπή το χρόνο μέχρι τότε για να διασφαλίσουμε ότι, ό,τι και αν συμβεί σε αυτό το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έχουμε μια λειτουργική λύση», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να εργαστούμε πάνω σε «εναλλακτικές λύσεις» σε περίπτωση που δεν μπορεί να βρεθεί ομοφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Reuters.

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου