Η καθυστέρηση που “παίζεται” στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 Block 50 είναι από εκείνες που έχουμε καταγράψει από την πρώτη στιγμή αναδεικνύοντας κάθε φορά είτε το πρόβλημα, είτε τους προβληματισμούς που εκφράζονται. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL,
Η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται εδώ και καιρό σε ένα επιπλέον δίλημμα και καλείται να αποφασίσει για το τώρα, αλλά και για την μεγαλύτερη ομογενοποίηση του στόλου των F-16.
Η υπόθεση της αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50 περνά από «χίλιους ανέμους» (σ.σ. κατά τα χίλια κύματα από τα οποία περνά το Πολεμικό Ναυτικό με τις αναβολές και τα παγώματα των προγραμμάτων του) αφού πολλές φορές το θέμα αυτό χάθηκε στα συρτάρια κυρίως του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά το παρελθόν.
Η Hellas Journal πρώτη είχε γράψει πολλούς μήνες πριν ότι το αεροπορικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα, ώστε τα 38 F-16 της Ν. Αγχιάλου αντί για το επίπεδο Advanced, να μεταπηδήσουν απευθείας στο Viper και να «κουμπώσουν» με τα 83 αεροσκάφη της αναβάθμισης που γίνεται στην ΕΑΒ.
- Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι το δίλημμα στην παρούσα στιγμή έχει να κάνει με τα εξής:
Την επιλογή ενός ιδιαίτερα ώριμου προγράμματος, που ο τεχνικός διάλογος έχει ολοκληρωθεί κι έχει αποσταλεί το ανάλογο επίσημο αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεύτερον να εκκινήσει εκ νέου η διαδικασία που θα φτάσει τα 38 F-16 απευθείας στο πρόγραμμα Viper.
Το δίλημμα…
Μάλιστα οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στην περίπτωση που το αεροπορικό επιτελείο επιλέξει την πρώτη περίπτωση, ήδη στο αεροπορικό συμβούλιο γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για την επόμενη δεκαετία. Αν όχι πολλά, σίγουρα αρκετά από τα υφιστάμενα συστήματα που πρόκειται να τοποθετηθούν στα μαχητικά για να γίνουν Advanced, στο μέλλον- που δεν είναι μακρύ- δεν θα υποστηρίζονται μια και η τεχνολογία στο αεροπορικό κομμάτι, καλπάζει!
Από την άλλη πλευρά η απάντηση που αναμένεται από τις ΗΠΑ θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου και ίσως «κουμπώσει» ως συνέχεια του προγράμματος αναβάθμισης των Viper.
Αν πάμε στην λύση επέκτασης της ομογενοποίησης του στόλου στα 121 F-16 Viper, για τα 38 μαχητικά της Ν. Αγχιάλου θα πρέπει να εκκινήσουν πολλά από την αρχή, χρονοβόρα βήματα.
Το πρόγραμμα αυτό όμως δεν έχει αποφασιστεί σε κεντρικό στρατιωτικό επίπεδο. Δεν έχει ο υπουργός στα χέρια του την τελική εισήγηση του ΣΑΓΕ. Δεν έχει περάσει την πόρτα του κοινοβουλίου για να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές και την ολομέλεια. Δεν έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ. Δεν υπάρχει ως «επίσημο αίτημα» (LOR) της ελληνικής πλευράς προς τις ΗΠΑ.
Για τα παραπάνω η ιστορία της ελληνικής πραγματικότητας έχει δείξει ότι δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Και δεν αποκλείεται ο φάκελος αυτός να ξεχαστεί εκ νέου σε κάποιο συρτάρι με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να βουλιάξει ξανά.
Αν υποθέσουμε, εξηγούν αρμόδιες πηγές με τεχνική γνώση, πως τα πρώτα «50άρια» ως Advanced θα ενταχθούν στον στόλο από το 2028 κι έπειτα, τότε ορισμένα από τα συστήματα που θα φέρουν ήδη θα θεωρούνται παρωχημένα.
Τα απάρτια των εκατομμυρίων που περιμένουν την τύχη τους…
Και η Πολεμική Αεροπορία εφόσον έχει αλλάξει σελίδα (σ.σ. F-16 Viper & Rafale F3R) δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει τη λογική του «μουσειακού είδους», αν και ως σήμερα μαχητικά πετούν με το ατρακτίδιο Lantirn.
- Εδώ έρχεται κι ένα επιπλέον σαφές ερώτημα που έχει να κάνει με τα απάρτια των αεροσκαφών F-16 Block 52 plus & Advanced που αφαιρούνται ώστε τα μαχητικά να «φορέσουν» ότι προβλέπει το Viper. Ομιλούμε για απάρτια υψηλής αξίας και για τον λόγο αυτό ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η αγορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η διάθεσή τους σε άλλους χρήστες που τα έχουν ανάγκη.
Βεβαίως το ποσό της πώλησης θα συμψηφιστεί με τη συνολική τιμή που πρόκειται να φτάσει το πρόγραμμα αυτό, εφόσον προκριθεί από την πολεμική αεροπορία. Και σαφώς εφόσον προκριθεί η λύση του Viper δεν θα ομιλούμε για 700 εκ. αλλά για επιπλέον κόστος, περίπου 300 εκατομμυρίων.
Η συνέχεια σε αυτό το θρίλερ θα συνεχιστεί, με πηγές της σελίδας να σημειώνουν ότι οι επερχόμενες κρίσεις στην στρατιωτική ηγεσία, έχουν τη δική τους αξία και για το πρόγραμμα αυτό, ενώ όποιες αποφάσεις ληφθούν για τη νέα προτεραιοποίηση αφορά το επόμενο στρατιωτικό σχήμα σε συνδυασμό με τον υπουργό που έχει ζητήσει από τα επιτελεία τις προτάσεις με τις οποίες θα διαμορφωθεί το εξοπλιστικό παζλ για την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου