Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Κεφαλογιάννης: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρά με μακρόπνοο σχεδιασμό των Γενικών Επιτελείων


Το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει στη βάση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού από τα Γενικά Επιτελεία, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής».

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

«Μέσα από μια αυστηρή και στοχευμένη προτεραιοποίηση είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για την διασφάλιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας» συνέχισε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης «προτεραιότητα δίνεται αυτή την περίοδο στη ανάπτυξη προγραμμάτων για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων όλων των Κλάδων».

Για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, επισήμανε ότι «υπάρχουν θεμελιακές διαφορές στην αντίληψή μας με την Τουρκία για τη διεθνή πολιτική» ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα, πιο ισχυρή αμυντικά, διπλωματικά και οικονομικά από ποτέ, προσέρχεται στη διαδικασία της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με σχέδιο, γνώση και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Με ξεκάθαρες, πάγιες, εθνικές θέσεις, τις οποίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική Κυβέρνηση επαναλαμβάνουν διαρκώς, σε κάθε ευκαιρία».

Χαρακτήρισε παντελώς «ανακριβή» τον ισχυρισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «για αποδυνάμωση περιοχών της ελληνικής επικράτειας, όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

«Η γενική εικόνα που αποκομίζουν όλοι οι διεθνείς παρατηρητές, είναι ότι η χώρα μας, με το στοχευμένο και δημοσιονομικά βιώσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ισορροπία αμυντικής ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» εξήγησε ο Ι. Κεφαλογιάννης.

Για το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε ότι απαιτούνται «τομές στον τομέα της εκπαίδευσης» καθώς «χρειαζόμαστε μια νέα γενιά στελεχών Αμύνης με νοοτροπία, ιδέες και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων».

«Στο πλαίσιο αυτό», είπε, «σχεδιάζουμε μια σειρά από αλλαγές σε όλες τις Σχολές προς τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:

  • Την εισαγωγή νέων αντικειμένων που σχετίζονται με τις σύγχρονες απειλές.
  • Την ενσωμάτωση, σε επίπεδο εκπαίδευσης των συμπερασμάτων από τη μελέτη των πρόσφατων πολέμων.
  • Την επανεξέταση και προσαρμογή της χρονικής διάρκειας των σπουδών στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της ακαδημαϊκής εξέλιξης των αξιωματικών και υπαξιωματικών».

ΠΗΓΗ onalert

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου