Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Το «τελεσίγραφο» του Μπάιντεν ώθησε τον Ερντογάν να πει το «Ναι» στην έγκριση της Σουηδίας
Το παρασκήνιο της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν, αποκαλύπτει η τουρκική DW.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η τουρκική υπηρεσία της Deutsch Welle, ένα «τελεσίγραφο» που έδωσε ο Μπάιντεν προς τον Ερντογάν ήταν αυτό που ώθησε τον Τούρκο πρόεδρο να πει το «Ναι» τελικά στην έγκριση της Σουηδίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν μετέφερε ένα κρίσιμο μήνυμα/τελεσίγραφο στην Άγκυρα, το οποίο έδρασε καταλυτικά στην έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από την τουρκική βουλή.
Σύμφωνα με αυτό, η διοίκηση Μπάιντεν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το αίτημά της για τα F-16 θα μπορούσε να «τεθεί σε κίνδυνο», εάν η Τουρκία δεν ολοκλήρωνε τη διαδικασία έγκρισης της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ετοιμάζεται να ενημερώσει το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα μαζί με την πώληση F-16 στην Τουρκία, μετέφερε στην Άγκυρα ότι, εάν η έγκριση της Σουηδίας, καθυστερήσει περαιτέρω, το αίτημα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αφαιρούνταν από την κοινή κοινοποίηση.
Επιδίωξη της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία είναι οργισμένα με την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν, λέγοντάς τους ότι στην κοινοποίηση για την πώληση F-16 στην Τουρκία θα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Στόχος της είναι να το παρουσιάσει ως «δέσμη ενίσχυσης των συμμάχων της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ». Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα θα ενίσχυε έτσι τα χέρια της κυβέρνησης Μπάιντεν και θα εμπόδιζε τα μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην πώληση αυτή.
Εκβιασμός ΗΠΑ: Θα αφαιρέσουμε τα F-16 από την επιστολή στο Κογκρέσο
Όσο η Άγκυρα καθυστερούσε την έγκριση της Σουηδίας, η Ουάσιγκτον λοιπόν «μετέφερε» στην τουρκική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα, η οποία «περίμενε πολύ καιρό», δεν θα έπρεπε να περιμένει άλλο. Άρα, αν τα F-16 δεν μπουν τώρα ως πακέτο στην επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο και αναβάλλονταν το αίτημα της Τουρκίας για αργότερα, τότε η πιθανότητα να εγκρίνει το Κογκρέσο τα F-16 θα ελαχιστοποιούνταν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετέφερε μάλιστα το μήνυμα/τελεσίγραφο αυτό στον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 6 Ιανουαρίου.
Δόθηκε διαβεβαίωση ότι «δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας;»
Ο Άλαν Μακόφσκι, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Κογκρέσου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο (CAP), μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, μοιράστηκε αξιοσημείωτες πληροφορίες για την κρίσιμη διαδικασία που θα βιώσουμε τώρα στο μέτωπο της Ουάσιγκτον.
Ο Μακόφσκι σημείωσε ότι ο Μπάιντεν πριν από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ερντογάν το Δεκέμβριο, πιθανότατα έλαβε διαβεβαιώσεις από τέσσερα βασικά μέλη του Κογκρέσου ότι ΔΕΝ θα σταματούσαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εάν η διαδικασία έγκρισης της Σουηδίας ολοκληρωνόταν επίσημα.
Κατά τη γνώμη μου, προκειμένου να πειστούν τα μέλη του Κογκρέσου, θα πρέπει να προσφέρθηκε κάποιου είδους διαβεβαίωση, πιθανώς έμμεσα μέσω του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι τα αεροσκάφη που θα πωληθούν στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο κι ότι δεν θα παραβιαστεί ο ελληνικός εναέριος χώρος. Αυτό ήταν ήδη μέρος του συμβιβασμού και νομίζω ότι αυτή η προσδοκία θα ικανοποιηθεί».
Οι πρόεδροι και τα τακτικά μέλη των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προθεσμία δύο εβδομάδων για να υποβάλουν αντιρρήσεις για τις κοινοποιήσεις πωλήσεων όπλων. Αλλά ακόμη και αν αυτά τα 4 πρόσωπα-κλειδιά δεν αντιταχθούν και δώσουν το πράσινο φως για την πώληση, μπορεί άλλα μέλη του Κογκρέσου να μπλοκάρουν την πώληση με ψήφισμα που θα θέσουν σε ψηφοφορία. Ο Άλαν Μακόφσκι δήλωσε όμως: «Υπάρχει πιθανότητα, αλλά φαίνεται απίθανο να υιοθετηθεί"».
Μακόφσκι: «Η αγορά των S-400, το μεγαλύτερο λάθος του αιώνα»
«Η αγορά των S-400 από τη Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο λάθος του αιώνα», υπογραμμίζει ο Μακόφσκι. «Η Τουρκία έχασε 100 F-35 και τη θέση της ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα F-35 για ένα σύστημα αεράμυνας που αγόρασε για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν χρησιμοποίησε ποτέ», δήλωσε ο Μακόφσκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου