Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DP, σήμερα το απόγευμα στις 19.00 έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη υψηλότατου επιπέδου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να καθορισθούν οι νέες προτεραιότητες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Δένδια, θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας (Γ.Γ. ΥΠΕΘΑ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ο αντιστράτηγος (ΤΧ) ε.α. Μισαήλ Παπαδάκης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, επιτελείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Είναι αυτονόητο, ότι η σύσκεψη αποτελεί την αφετηρία υλοποίησης της πολλάκις εξαγγελίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην πιο πρόσφατη αναφορά του στο θέμα, ο Δένδιας στις 12 Ιανουαρίου στη δήλωση του για την επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ανέφερε χαρακτηριστικά, προδιαγράφοντας και τις βασικές αρχές της νέας προσέγγισης: «Με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οφείλει να το αξιοποιήσει».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που τον περασμένο Αύγουστο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε στη Βουλή:
>Την τετραετία 2019 – 2022, ανατέθηκαν από τη ΓΔΑΕΕ, συμβάσεις για κύρια εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού ύψους 10.077.782.681,39 ευρώ, με τον μέσο ετήσιο στατιστικό όρο να ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ.
>Μέχρι τις 4 Αυγούστου 2023, η ΓΔΑΕΕ είχε συμβασιοποιήσει 12 εξοπλιστικά προγράμματα του Τετραετούς Προγραμματισμού Εξοπλιστικών Δαπανών (ΤΠΕΔ) 2023-2026 συνολικού ύψους 831.690.061 ευρώ.
>Μέχρι τις 4 Αυγούστου 2023, η ΓΔΑΕΕ είχε προγραμματίσει προς συμβασιοποίηση εντός του 2023 ή εντός του επόμενου έτους, λόγου του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, 43 εξοπλιστικά προγράμματα του ΤΠΕΔ 2023-2026 συνολικού ύψους 5.783.211.173 ευρώ.
Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στην κορυφή του σχετικού καταλόγου (θέσεις 1 και 2) βρίσκονται αντίστοιχα η προμήθεια έως τεσσάρων νέων κορβετών με προϋπολογισμό 2.122.880.000 ευρώ, και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών MEKO-200HN («ΥΔΡΑ») με προϋπολογισμό 643 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου