Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Μα καλά, όλοι αυτοί που θέλουν F-35, ανόητοι είναι;


Μα καλά, όλοι αυτοί που θέλουν F-35, ανόητοι είναι;

in the world of absolute Greek media

Χρήστες Lockheed Martin (Joint Strike Fighter) F-35 Lightning II

Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι μια οικογένεια μαχητικών πολλαπλών ρόλων stealth που τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015. Το αεροσκάφος έχει παραγγελθεί από χώρες εταίρους του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας, καθώς και μέσω του προγράμματος ξένων στρατιωτικών πωλήσεων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ.

Οι μονάδες που λειτουργούν ή σχεδιάζουν να λειτουργήσουν το αεροσκάφος παρατίθενται παρακάτω.

  Λειτουργούν οι εκδόσεις :

1.       F-35A, F-35B και F-35C (Ηνωμένες Πολιτείες),

2.       F-35A και F-35B (Ιταλία, Ιαπωνία),

3.       F-35A (Αυστραλία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα),

4.       F-35B (Ηνωμένο Βασίλειο),

5.       F-35I (Ισραήλ)

  Αναμονή παράδοσης :

1.       F-35A: (Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Φινλανδία, Πολωνία, Ελβετία ,Γερμανία) και

2.       F-35B: (Σιγκαπούρη)

Πιθανοί χρήστες

Ελλάδα

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία – Η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 με δυνατότητα αγοράς 28 ακόμη, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού της άμυνας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ρουμανία

Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία – Στις 11 Απριλίου 2023, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας ενέκρινε το σχέδιο απόκτησης του F-35. Σχεδιάζεται μια παραγγελία 32 μαχητικών F-35, με εκτιμώμενο κόστος 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα. Οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2032, εάν η επιστολή αποδοχής υπογραφεί το 2024.

Μαρόκο

Royal Maroccan Air Force – Αναφέρεται ότι το Μαρόκο ενδιαφέρεται να αγοράσει F-35 για να αντιμετωπίσει την πιθανή απόκτηση Su-57 από την  Αλγερία.

Η υπέρβαση της αναβάθμισης του Lockheed F-35 κινδυνεύει να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, λέει κορυφαίος νομοθέτης/Τα νεότερα F-35 καθυστερούν από την αργή παραγωγή βασικών εξαρτημάτων, διαβάστε εδώ:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/12/lockheed-f-35-1-f-35.html

Ακυρωμένοι χρήστες

Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)

Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Κίνας – Το 2011, αναφέρθηκε ότι η Ταϊβάν θα προμηθευτεί ένα μαχητικό 5ης γενιάς όπως το F-35.  Μια νέα ώθηση για την αγορά του F-35 συνέβη στις αρχές του 2017 και ξανά τον Μάρτιο του 2018.  Τον Νοέμβριο του 2018 αναφέρθηκε ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ταϊβάν εγκατέλειψε το πρόγραμμα F-35 υπέρ του F-16V Viper. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση υποκινήθηκε από ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της βιομηχανίας και ανησυχίες για την κινεζική κατασκοπεία.

Ταϊλάνδη

Royal Thai Air Force – 8 ή 12 F-35A, σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τα F-16A/B Block 15 ADF που έχει σε υπηρεσία. Στις 12 Ιανουαρίου 2022, το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε έναν προϋπολογισμό για τα τέσσερα πρώτα F-35A, ενώ όλο το πρόγραμμα εκτιμάται σε 13,8 δισεκατομμύρια, αλλά το 2023 το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών απόρριψε την προσφορά της Ταϊλάνδης να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 και αντ' αυτού θα προσφέρει μαχητικά F-16V Viper και F-15EX Eagle II.

Τουρκία

Τουρκική Πολεμική Αεροπορία – 4 F-35A παραδόθηκαν και κρατήθηκαν στην αεροπορική βάση Luke. Παραγγέλθηκαν 30 F-35,  έως και 100 συνολικά προγραμματισμένα. Οι μελλοντικές αγορές έχουν απαγορευτεί από τις ΗΠΑ, με τα συμβόλαια να ακυρώνονται έως τις αρχές του 2020.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πολεμική Αεροπορία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Έως και 50 είχαν προγραμματιστεί, αν και η πώληση ανεστάλη και αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Τον Δεκέμβριο του 2021 τα ΗΑΕ αποσύρθηκαν από την αγορά F-35 καθώς δεν συμφώνησαν με τους πρόσθετους όρους της σύμβασης που προστέθηκαν από τις ΗΠΑ.

Στο δικό μας κόσμο τώρα, στον κόσμο των απόλυτων Ελληνικών ΜΜΕ (in the world of absolute Greek media)

Είναι, λέει προφανές ότι :

1.       το θέμα του F-35, αντιμετωπίζεται μάλλον επιπόλαια από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ειδικά από τη σημερινή κυβέρνηση ως καθρεφτάκι προς τους ψηφοφόρους, παρά ως ένα οπλικό σύστημα για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

2.       η απρόσκοπτη χρήση του από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, χωρίς αμερικανικό έλεγχο, έχει λέει ευθέως, δημοσίως και επωνύμως τεθεί υπό αμφισβήτηση.

3.       το F-35 θα είναι εξαιρετικό, αλλά μόνο για τις νατοϊκές μας υποχρεώσεις και τίποτε άλλο.

4.       οι αμφισβητίες δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι δημοσιογράφοι, αλλά είναι έμπειροι Αεροπόροι.

5.       επειδή πολλές φορές την έχουμε πατήσει με αγορές της Πολεμικής μας Αεροπορίας (και όχι μόνο), απλά επειδή δεν ακούσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις των Αεροπόρων μας, δεν πρέπει να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.

6.       τέσσερις Αεροπόροι μας, ολόκληροι, οι τρεις είναι ιπτάμενοι κι ο τέταρτος είναι μηχανικός, έχουν μιλήσει ανοιχτά στο ….φοβερό μας κανάλι….και τα είπαν όλα όπως πραγματικά είναι, για το F-35.

7.       ο ΣΣ, ο ΔΔ, ο ΕΕ και ο ΠΠ είπαν την θέση τους και την άποψή τους ελεύθερα.

8.       μα, δεν πρέπει να ακούσουμε αυτούς τους τέσσερεις Αεροπόρους μας;

Δηλαδή, τέσσερεις από τους χίλιους εκατόν τέσσερεις αεροπόρους μας, ισχυρίζονται διάφορα πράματα για το F 35.

Ο GAO θεωρεί ότι η συντήρηση του F-35 υπό την ηγεσία του εργολάβου είναι δαπανηρή, αργή διαβάστε εδώ:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/09/gao-f-35.html

Την ίδια στιγμή :

1.       δέκα χώρες έχουν εντάξει το F 35 στις ένοπλες δυνάμεις τους

2.       άλλες οκτώ χώρες αναμένουν να εντάξουν το F 35 στις ένοπλες δυνάμεις τους πολύ σύντομα

3.       άλλες τρείς χώρες συγκαταλέγονται ως πιθανοί χρήστες-αγοραστές του F 35 και

4.       άλλες τέσσερεις χώρες δεν έγιναν δεκτοί για αγοραστές του F 35 από τις ΗΠΑ, την κατασκευάστρια χώρα.

Επίσης, το αεροσκάφος F-35, με τις προχωρημένες δυνατότητές του, αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο τμήμα του τακτικού αεροπορικού όπλου των ΗΠΑ, με περίπου 450 αεροσκάφη έως το Σεπτέμβριο του 2023. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθευτούν σχεδόν 2.500 F-35 με εκτιμώμενο κόστος κύκλου ζωής του προγράμματος που υπερβαίνει τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Λίγα λόγια για το F-35 σήμερα

Το πρόγραμμα F-35 σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο τον τελευταίο καιρό. Τα δεδομένα από τις αρχές του τρέχοντος έτους (2024) μας λένε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 773.000 ώρες πτήσης. Επιπλέον, περισσότεροι από 2.280 πιλότοι έχουν εκπαιδευτεί, μαζί με 15.400 προσωπικό συντήρησης σε 14 παγκόσμιες πτητικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα έχει επίσης πραγματοποιήσει με επιτυχία 469.000 εξόδους συνολικά.

Μέχρι στιγμής, 32 βάσεις και 11 πλοία σε 17 έθνη μπορούν να φιλοξενήσουν μονάδες F-35. Αυτό μεταδίδει την εμβέλεια και τον αντίκτυπο του προγράμματος F-35 σε παγκόσμια κλίμακα. Το αεροσκάφος F-35 γίνεται όλο και πιο δημοφιλές χάρη στις μεταβαλλόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια παγκοσμίως.

Πολύ σύντομα (εντός εξαμήνου περίπου), θα υπάρχουν ήδη 1.000 μαχητικά αεροσκάφη F-35 κατασκευασμένα στον κόσμο

Αυτή τη στιγμή, τα F-35 αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Χρειάζονται ένα ενημερωμένο πλαίσιο υλικού και αντίστοιχο λογισμικό, συλλογικά γνωστό ως TR-3, για να λάβουν τις διάφορες δυνατότητες της αναβάθμισης του Block 4. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτού του νέου συστήματος TR-3 μαστίζεται και εξακολουθεί να μαστίζεται με αρκετές καθυστερήσεις.

Το TR-3 είναι ένα ζωτικό εξάρτημα-σύστημα για τις επερχόμενες δυνατότητες του F-35. Οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με την τελική διαμόρφωση του TR-3 κάνουν τα πρόσφατα κατασκευασμένα F-35 να παραμένουν αχρησιμοποίητα και αδιάθετα, καθώς περιμένουν τις απαραίτητες ενημερώσεις τους. Για παράδειγμα, αυτό ισχύει για το 1.000ο F-35 που έχει παραχθεί.

Το Block 4, η πιο σύγχρονη έκδοση για το F 35, θα φέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά στο προσκήνιο. Αυτά περιλαμβάνουν προστιθέμενη ισχύ επεξεργασίας, καινοτόμες οθόνες, καλύτερη ψύξη και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες EOTS και DAS επόμενης γενιάς. Θα διαθέτει επίσης πληθώρα νέων όπλων για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του F-35. Αλλά το καλύτερο που αλλάζει, είναι η κορυφαία σουίτα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου του τζετ.

Ο χρόνος της ανάπτυξης του TR-3 αντιμετωπίζει καθυστέρηση 12 έως 18 μηνών. Αυτή η καθυστέρηση ήταν απροσδόκητη και μπορεί να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα του έργου κατά έξι περίπου μήνες.

Δεν είναι μυστικό ότι, λόγω προβλημάτων, το πρόγραμμα F-35 έχει πλήξει κάποια στερεότυπα και αυτά τα εμπόδια έχουν οδηγήσει σε αυξημένο κόστος. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα με το TR-3 έχουν προκαλέσει αύξηση των δαπανών ύψους επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μια ιδέα για το τεράστιο μέγεθος αυτού του έργου, το προβλεπόμενο κόστος για ολόκληρο το πρόγραμμα F-35, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τη δεκαετία του 2070, ανέρχεται στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας (GAO).

Η ανάπτυξη του πακέτου TR-3 φτάνει στα τελικά της στάδια. Μετά την ολοκλήρωση, αυτές οι βελτιώσεις θα ενσωματωθούν σε όλα τα υπάρχοντα τζετ. Παράλληλα, το πρόγραμμα F-35 επικεντρώνεται στην ενίσχυση των κινητήρων Pratt & Whitney F135 που παρέχουν ισχύ σε όλα τα μοντέλα Joint Strike Fighter. Αυτές οι τροποποιήσεις στα συστήματα διαχείρισης ισχύος και θερμότητας είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των επερχόμενων δυνατοτήτων του Block 4.

Συμπέρασμα

Όλες αυτές οι χώρες χρήστες και μελλοντικοί χρήστες του F-35, εκτός από τις ΗΠΑ που το κατασκευάζουν, πρέπει να ακούσουν τους τέσσερεις αεροπόρους μας πριν είναι αργά και την πατήσουν.

Και μαζί με αυτές τις χώρες είμαστε και μείς. Προς Θεού, μη κάνουμε καμιά ανώριμη επιλογή, πρέπει να ακούσουμε τους φοβερούς μας τέσσερεις αεροπόρους και να μη πάρουμε γουρούνι στο σακί. Πρέπει να ακούμε και να ενημερωνόμαστε από τον δικό μας κόσμο, τον κόσμο των απόλυτων Ελληνικών ΜΜΕ (the world of absolute Greek media).

Μα καλά, όλοι αυτοί που θέλουν F-35, ανόητοι είναι;

ΥΓ: Ο γράφων το παρόν και οι συνεργάτες του φιλόξενου Hellenic Defense Net, δεν έχουμε κάτι εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου-δημοσιογράφου ή εναντίον οποιουδήποτε ΜΜΕ. Πρόθεσή μας δεν είναι να θίξουμε-προσβάλουμε κανένα. Πιστεύουμε απόλυτα στην ελευθερία του λόγου (προφορικού και γραπτού) και στη δημοκρατία. Ο λόγος μας είναι κάποιες φορές σαρκαστικός και σατυρικός αλλά ποτέ προσβλητικός. Η εκτίμησή μας για όλα τα ΜΜΕ είναι δεδομένη και ανεξάρτητη από το αν συμφωνούμε με όλους και με όλα που ακούμε και διαβάζουμε.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου