Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Γιατί οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τους Χούτι πριν τις επιθέσεις εναντίον τους


«Πηγές: Η Αμερική ενημέρωσε τους Χούτι πριν την απεργία… και έτσι ετοιμάστηκαν», γράφει τα αραβικό δημοσίευμα

Ιανουάριος 12, 2024. Ελλάδα.

Ενημερωμένες δημοσιογραφικές πηγές γράφουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τους Χούτι της Υεμένης, πριν πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις τους στην Υεμένη.

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια πραγματοποίησαν επιδρομές σε όλη την Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι -που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα , σε μια επέκταση του εύρους της περιφερειακής σύγκρουσης που πυροδότησε ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δήλωσή του: «Αυτά τα συγκεκριμένα χτυπήματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια σε επιθέσεις κατά του προσωπικού μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικά μέρη να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας».

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι Χούτι ενημερώθηκαν για τα χτυπήματα, μια προφανής ένδειξη της πρόθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν τις ζημιές και να μην κινητοποιήσουν μια αντίδραση που θα επιδείνωνε την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούτι έλαβαν προληπτικά μέτρα

Στο ίδιο πλαίσιο, η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο άμυνας και πηγή προσκείμενη στους Χούτι, ανέφερε ότι οι πολιτοφυλακές Χούθτι είχαν ήδη μεταφέρει ορισμένα σημαντικά όπλα και εξοπλισμό πριν το χτύπημα, ενώ τοποθετούσαν βαλλιστικούς πυραύλους σε κρησφύγετα στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Σαναά.

Η εφημερίδα επικαλείται την Tanker Trackers, μια εταιρεία που παρέχει ναυτιλιακές συμβουλές, να λέει ότι ένα ιρανικό κατασκοπευτικό πλοίο έφυγε από την Ερυθρά Θάλασσα νωρίς την Πέμπτη, κατευθυνόμενος προς την πόλη Μπαντάρ Αμπάς στη νότια ακτή του Ιράν, για την οποία αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι ήταν πιθανό να είχε μπει στο στόχαστρο των δυτικών δυνάμεων για τον ρόλο του στη βοήθεια των Χούτι  στις επιθέσεις των Χούτι στα εμπορικά πλοία.

Επιπτώσεις επιθέσεων

Μάρτυρες στην Υεμένη επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι υπήρξαν εκρήξεις σε ολόκληρη τη χώρα και είπαν ότι οι επιδρομές είχαν στόχο μια στρατιωτική βάση κοντά στο αεροδρόμιο Σανάα, μια στρατιωτική τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο Taiz, μια ναυτική βάση των Χούτι στη Χοντέιντα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κυβερνείο Χατζά.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου