File Photo epa07456303 The gunner on a camouflaged tracked carrier shoots his .50 machine gun during the Northern Wind Swedish Army Exercise in the north-eastern part of Sweden, EPA/NAINA HELEN JAAMA SWEDEN OUT
Στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στην ενίσχυση της Συμμαχίας με τον αμυντικό εξοπλισμό της Σουηδίας τον οποίο περιγράφει αναλυτικά αναφέρεται Το Newsweek σε άρθρο του David Brennan με τίτλο What Sweden Adds to NATO’s Military Arsenal
Η 21μηνη παραμονή της Σουηδίας στην αίθουσα αναμονής του ΝΑΤΟ έληξε αυτή την εβδομάδα με την πολυαναμενόμενη επικύρωση της αίτησης ένταξής της τον Μάιο του 2022 από το ουγγρικό κοινοβούλιο.
Η ένταξη της Στοκχόλμης ολοκληρώνει την επέκταση του ΝΑΤΟ που φθάνει πλέον τα 32 μέλη, μια αύξηση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και αντιμετωπίστηκε με επανειλημμένες απειλές από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τους κορυφαίους αξιωματούχους του.
Η ένταξη της Σουηδίας και της γειτονικής Φινλανδίας -η οποία προσχώρησε τον Απρίλιο του 2023- έχει μεταμορφώσει το περιβάλλον ασφαλείας του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη και την Αρκτική, προσθέτοντας 1.335 χλμ συνόρων με τη Ρωσία και δημιουργώντας μια θηλιά του ΝΑΤΟ γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, η οποία ήδη αναφέρεται από ορισμένους αξιωματούχους ως “λίμνη του ΝΑΤΟ”.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας
Όπως η Φινλανδία, η Σουηδία φέρνει έναν σύγχρονο στρατό στο… τραπέζι της συμμαχίας. Οι ένοπλες δυνάμεις της αποτελούνται μόνο από περίπου 24.000 ενεργά μέλη, που υποστηρίζονται από 11.400 εφέδρους και 21.000 φρουρούς εσωτερικού. Από το 2025, η Στοκχόλμη σχεδιάζει επίσης να επιστρατεύει 8.000 στρατεύσιμους στις εφεδρείες της ετησίως, από 6.000 που είναι σήμερα.
- Οι μονάδες πεζικού της Σουηδίας υποστηρίζονται από περίπου 500 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού, συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου CV-90. Η Στοκχόλμη έστειλε 51 CV-90 στην Ουκρανία το 2023 για χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η Σουηδία διέθετε 120 γερμανικής κατασκευής κύρια άρματα μάχης Leopard 2 στις αρχές του 2023, αν και η Στοκχόλμη είπε ότι τουλάχιστον «το ένα δέκατο» από αυτά δωρίστηκαν επίσης στην Ουκρανία.
Πίσω από το μέτωπο, οι σουηδικές δυνάμεις μπορούν να αναπτύξουν 26 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Archer 155 mm, σχεδιασμένα να είναι εξαιρετικά ευκίνητα για να αποφεύγουν τα αντίπαλα πυρά. Το Archer -οκτώ από τα οποία έχουν δωριστεί στην Ουκρανία- μπορεί να στήσει, να ρίξει τρεις στοχευμένες βολές και να φύγει από τη θέση βολής του μέσα σε 75 δευτερόλεπτα.
Στον αέρα και τη θάλασσα
Οι πιο σημαντική συνεισφορά του ΝΑΤΟ από τη Σουηδία είναι αναμφισβήτητα οι τρομερές αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις της, σχεδιασμένες να καλύπτουν τα 2.000 μίλια της ακτογραμμής της χώρας, τη Βαλτική Θάλασσα και τον εναέριο χώρο που εκτείνεται στην περιοχή της Αρκτικής.
Η Σουηδία διαθέτει περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη Saab JAS 39 Gripen, τα οποία θεωρούνται μία από τις πιο ευέλικτες πλατφόρμες στον δυτικό κόσμο. Το Gripen ήταν υπό εξέταση για προμήθεια στην Ουκρανία, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε με γνώμονα τη Ρωσία.
Το Gripen, έγραψε ο Τζάστιν Μπρονκ της RUSI τον Φεβρουάριο του 2023, «είναι ρητά σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς [πύραυλους εδάφους-αέρος] και τα γρήγορα αεριωθούμενα αεροσκάφη πετώντας πολύ χαμηλά και έχοντας μια εσωτερική σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, και να είναι εύκολο στη συντήρηση και λειτουργία από διάσπαρτες βάσεις με κινητές ομάδες σε οχήματα».
Τα Gripen μπορούν επίσης να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε κατεστραμμένους διαδρόμους και αυτοκινητόδρομους. άλλο ένα όφελος που μπορεί να έκανε την πλατφόρμα ελκυστική για τους Ουκρανούς.
Η Σουηδία διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη αναγνώρισης: δύο αεροπλάνα Gulfstream G-IV εξοπλισμένα για χρήση πληροφοριών σημάτων και δύο Saab 340 AEW&C για αερομεταφερόμενες δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.
Αμυνόμενη από το έδαφος, η Σουηδία διαθέτει τέσσερις συστοιχίες αμερικανικών συστημάτων Patriot επιφανείας-αέρος με αναχαιτιστές PAC-3 που κυμαίνονται σε περίπου 75 μίλια. Οι απειλές μικρότερης εμβέλειας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις πλατφόρμες IRIS-T SLS, RBS 23 και RBS 70.
Η Σουηδία θα παίξει βασικό ρόλο στον έλεγχο του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία εξυπηρετεί τα ζωτικής σημασίας ρωσικά λιμάνια της Αγίας Πετρούπολης και του Καλίνινγκραντ.
Τα υποβρύχια της Σουηδίας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η χώρα διαθέτει επί του παρόντος τέσσερα – τρία πλοία κατηγορίας Gotland και ένα ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο κλάσης Södermanland. Αυτά θα επαυξηθούν από δύο νέα επιθετικά υποβρύχια A26 – το Blekinge και το Skåne – που πρόκειται να πέσοπυν στο νερό το 2027 και το 2028.
Τα σουηδικά υποβρύχια έχουν σχεδιαστεί για να επιχειρούν στη ρηχή Βαλτική Θάλασσα, σε σύγκριση με εκείνα των μεγαλύτερων συμμάχων του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούνται σε βαθύτερα νερά αλλού. Αυτό θα βοηθήσει τη συμμαχία καθώς επιχειρεί να παρακολουθεί τα ρωσικά πλοία και να αποτρέψει τις εξελίξεις στον βυθό της θάλασσας, όπως η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream και η ανάμειξη σε ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών.
Άλλα σουηδικά σκάφη περιλαμβάνουν επτά κορβέτες, οκτώ ναρκαλιευτικά, ένα μεγάλο περιπολικό και περισσότερα από δώδεκα μικρότερα περιπολικά. Από αυτές, οι stealth κορβέτες κλάσης Visby είναι οι πιο ισχυρές και προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας μικρής εμβέλειας.
Μέσα από δεκαετίες επίσημης ουδετερότητας της εξωτερικής πολιτικής -αν και με στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι προετοιμάζονται εδώ και καιρό για τη ρωσική επιθετικότητα. Τώρα, με την εγκατάλειψη της ουδετερότητας, το ΝΑΤΟ αποκτά δύο στρατούς που ενώ είναι σχετικά μικροί, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία.
Η Φινλανδία δαπανά ήδη πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνά της και το υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας δήλωσε στο Newsweek ότι θα κάνει το ίδιο μέχρι το τέλος του 2024. Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι 18 από τα μέλη του θα φθάσουν το όριο αυτό μέχρι το τέλος του 2024. Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των ηγετών που δαπανούν 3,4% του ΑΕΠ τους, με την Πολωνία να δαπανά περισσότερο από κάθε άλλον σύμμαχο με 3,9%.
Μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες δαπάνες είναι το Λουξεμβούργο (0,72%), η Ισπανία (1,26%) και το Βέλγιο (1,26%).
Ο Neil Melvin -διευθυντής διεθνούς ασφάλειας στο Royal United Services Institute (RUSI) του Λονδίνου, δήλωσε στο Newsweek ότι «η Σουηδία φέρνει κυρίως στο ΝΑΤΟ έναν καλά εξοπλισμένο στρατό, πάνω από εκατό προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, ένα σύγχρονο ναυτικό που περιλαμβάνει πέντε υποβρύχια, καθώς και μια τεχνολογικά προηγμένη αμυντική βιομηχανική βάση.
Η επέκταση της δέσμευσης συλλογικής άμυνας της συμμαχίας σύμφωνα με το άρθρο 5 σε όλη τη Σκανδιναβία «αποτελεί μέρος της μετατροπής της βόρειας Ευρώπης σε προπύργιο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Melvin.
Στην συνέχεια γίνεται αναλυτική αποτίμηση του αμυντικού εξοπλισμού της Σουηδίας, από τον οποίο εφεξής θα επωφελείται το ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου