File Photo Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in Ordu. Photo via Turkish Presidency
Στην επικαιροποίηση του «Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας» αναμένεται να προχωρήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή του τον Απρίλιο,
Το έγγραφο αναφέρεται στην καθομιλουμένη ως το μυστικό σύνταγμα της Τουρκίας ή η Κόκκινη Βίβλος λόγω της μυστικότητας του περιεχομένου του και χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως το «μυστικό Σύνταγμα» της Τουρκίας αφού σ’ αυτό ουσιαστικά περιγράφεται το δόγμα εσωτερικής και εξωτερικής ασφαλείας της χώρας.
Πρόκειται για ένα κείμενο που ορίζει το πλαίσιο αντιμετώπισης από το κράτος των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών. Καλύπτει τις αρχές των εσωτερικών και εξωτερικών αμυντικών δράσεων στη βάση των αρχών που καθορίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την εθνική ασφάλεια και την επίτευξη των εθνικών στόχων.
Το έγγραφο επικαιροποιείται περιοδικά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ανάλογα με τις αλλαγές στις απειλές. Η τελευταία φορά που τέθηκε επί τάπητος ήταν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ερντογάν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η επικαιροποίηση του κειμένου γίνεται κατόπιν εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτόν, η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες και ήδη ζήτησε από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με άρθρο του Nordic Monitor, τον Νοέμβριο, η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμη να ορίσει το Ισραήλ ως την κύρια απειλή εθνικής ασφάλειας για την Τουρκίας.
Το σήμα για τον χαρακτηρισμό του Ισραήλ ως κορυφαίας απειλής για την ασφάλεια της Τουρκίας δόθηκε αρχικά από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σε αίθουσα συνεδριάσεων στο παλάτι του στην Άγκυρα στις 10 Νοεμβρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
«Μια καταστροφή, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εκτυλίσσεται μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί [οι Ισραηλινοί] που κατέλαβαν τα εδάφη στα οποία έζησε ο παλαιστινιακός λαός για χιλιάδες χρόνια, δημιούργησαν ένα κράτος [στο Ισραήλ] με μια αμφιλεγόμενη ιστορία μόνο 75 χρόνια. Μη ικανοποιημένοι με αυτό, απειλούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας στη γη της επαγγελίας, αμφισβητώντας την υπομονή μας με την τεχνολογική υπεροχή και την καταπίεσή τους», είπε τότε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια
Οι αναθεωρήσεις της Κόκκινης Βίβλου, που γίνονται συνήθως κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, συντονίζονται από τη Γραμματεία του MGK, η οποία υπάγεται στον πρόεδρο Ερντογάν. Ενώ οι αποφάσεις του MGK λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, είναι το γραφείο του προέδρου που καθορίζει τελικά την ημερήσια διάταξη που θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις του MGK. Ο Ερντογάν όχι μόνο προεδρεύει των συνεδριάσεων αλλά κυριαρχεί και στη σύνθεση των μελών.
Ο αναπληρωτής του, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, αποτελούν το 10μελές MGK, εκτός από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους διοικητές δυνάμεων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η απόφαση πηγαίνει στην πλευρά για την οποία ο πρόεδρος ψήφισε.
Οι τελευταίες σημαντικές αναθεωρήσεις στην Κόκκινη Βίβλο έγιναν το 2019 και φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εξετάζει τώρα μια νέα έκδοση του βιβλίου.
Το MGK χαρακτηρίζοντας ένα ζήτημα ως κατά προτεραιότητα απειλή θέτει επίσης τις βάσεις για την έναρξη μιας σημαντικής εκστρατείας δημόσιας επιρροής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nordic Monitor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου