Η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, που ήταν η «φωλιά» της 1ης Ταξιαρχίας (ΤΑΞΑΣ), πλέον θεωρείται οριστικά χαμένη και ήδη υπάρχει σχέδιο για περιοχή που προκρίνεται ως η επικρατέστερη για την μετεγκατάσταση μέρους των ελικοπτέρων.
του Χρήστου Μαζανίτη
Η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) ξεσπιτώθηκε και σκόρπισε σε τρεις βάσεις μετά την πλημμύρα του Στεφανοβικείου. Τέσσερις μήνες μετά, το enikos.gr αποκαλύπτει τα σχέδια για τη δημιουργία νέας βάσης, όπου θα μεταφερθούν τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ.
Η απόφαση για σπάσιμο στα τρία της βάσης του Στεφανοβικείου, που πλημμύρησε θεωρείται πλέον οριστική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το τεχνικό κομμάτι μεταστεγάζεται οριστικά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ενώ θα μοιραστούν τα ελικόπτερα στα Μέγαρα και στη νέα βάση που προκρίνεται να γίνει στην Χρυσούπολη Καβάλας. Μάλιστα εκεί σχεδιάζεται να γίνει και η φωλιά των drones Patroler, που προμηθεύεται ο Στρατός από την Γαλλία.
Πρόκειται για τα συνολικά 4 UAV που έχει ήδη παραγγείλει ο Ελληνικός Στρατός και αναμένεται να αρχίσουν να παραλαμβάνονται σταδιακά από το 2025.
Το Patroller μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 15 ώρες και να φέρει σε πέρας πολλαπλούς ρόλους. Επιχειρεί σε υψόμετρο ως 16.000 ποδών αναπτύσσοντας ταχύτητα ως 200 χλμ/ώρα ενώ έχει επιχειρησιακή ταχύτητα τα 100 χλμ/ώρα και εμβέλεια ως τα 1.000 χλμ. Θεωρείται μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής και αναπτύχθηκε – και κατασκευάζεται – από τη Safran Electronics & Defense. Το πλαίσιο του αεροσκάφους βασίζεται στο ανεμόπτερο Stemme ASP S15.
Σε ό,τι αφορά τη βάση του Στεφανοβίκειου, τέσσερις μήνες μετά, τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και οι γύρω περιοχές συνεχίζουν να παραμένουν πλημμυρισμένες.
Όπως είχε αποκαλύψει το enikos.gr, στα τέλη Ιανουαρίου για τα αναπάντητα ερωτήματα της βάσης του Στεφανοβικείου, όταν η Λάρισα κι ο Βόλος πλήττονταν από ακραία καιρικά φαινόμενα, η ηγεσία του ΓΕΣ ενήργησε σαν να βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση εκκένωσης στρατοπέδου και τότε κατάφερε μέσα σε 48 ώρες να κάνει το αδιανόητο. Να πάρει όλα τα ελικόπτερα, τα κοντέινερ με τα ανταλλακτικά, τον εξοπλισμό, ό,τι φορητό αντικείμενο υπήρχε, και να τα μεταφέρει σε ασφαλείς τομείς.
Ενεργοποιώντας το σχέδιο εγκατάλειψης εν καιρώ πολέμου, με αυταπάρνηση τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού προχώρησαν στην πλήρη εκκένωση του Στρατοπέδου κι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο enikos.gr άνθρωπος που επί 48 ώρες ήταν άυπνος, βουτηγμένος στα νερά «αν είχαμε ακόμη 48 ώρες, τότε θα είχαμε καταφέρει να πάρουμε ακόμη και τις πόρτες».
Η άσκηση ΠΕΛΕΚΥΣ που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες απέδειξε περίτρανα ότι τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού όχι μόνο κατάφεραν να σώσουν όλα τα ελικόπτερα αλλά να αποδείξουν ότι είναι και αξιόμαχοι, απογειώνοντας ταυτόχρονα 42 ελικόπτερα.
Αυτή τη στιγμή, το νερό σε αρκετά σημεία μέσα στα κτίρια της βάσης ξεπερνά το μισό μέτρο. Που σημαίνει ότι όταν αποστραγγισθεί η περιοχή, θα πρέπει να γίνουν στατικές μελέτες για την κατάσταση των κτιρίων αλλά και τα περιφερειακά έργα που πρέπει να γίνουν – και κυρίως το κόστος – ώστε να μην ξαναγίνει το κακό.
Πάντως, ενώ η επιλογή της Χρυσούπολης για τη δημιουργία της νέας βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού προκρίνεται ως η πιθανότερη, η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) περιμένει να λάβει απάντηση και από τις τοπικές αρχές της Μαγνησίας, αφού σε προφορικό επίπεδο έχει εκφραστεί η προθυμία να βρεθεί χώρος μετεγκατάστασης της βάσης, μακριά από επίφοβες για να ξαναπλημμυρίσουν περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου