Τις προκλήσεις που βρίσκονται προ των πυλών για τον ελληνισμό επεσήμανε σε ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Nίκος Δένδιας. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις ασκήσεις στο Αιγαίο ενώ ο Στρατός Ξηράς αναβαθμίζει την εκπαίδευση των στελεχών των ειδικών δυνάμεων, με την διεξαγωγή του 14ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Άλλωστε, όπως ανέφερε ο ίδιος μία ημέρα νωρίτερα στην ομιλία του στην Βέροια, στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ Ημαθίας της Ν.Δ. την Παρασκευή το βράδυ, «Θα θυμάστε τα “θα έρθουμε νύχτα”. Αυτά δεν ακούγονται πια. Αλλά μην ξεγελιέστε. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία τις βασικές της θέσεις. Ούτε κεραία. Συνεχίζει να πρεσβεύει τα ίδια πράγματα για τη “γαλάζια πατρίδα”, τα ίδια πράγματα για το casus belli. Τα ίδια πράγματα για το ανύπαρκτο τουρκολυβικό μνημόνιο. Τα ίδια πράγματα για τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, την οποία ονομάζει εναντίον των συνθηκών “εθνική” μειονότητα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε: «όλα αυτά τα πράγματα που συνιστούν απειλή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι, δεν έχουν φύγει. Έχουν αλλάξει τα λόγια, αλλά δεν έχει αλλάξει η θεωρία πίσω από αυτά. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πάντα έτοιμοι, όσο και αν αυτό κοστίζει, όσο και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υστέρημά σας για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας».
Ο Στρατός Ξηράς επενδύει στην εκπαίδευση των στελεχών του στις Ειδικές Δυνάμεις, με το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών να γίνεται θεσμός και να βρίσκεται στην 14η εκπαιδευτική σειρά.
Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), από 16 Οκτωβρίου 2023 έως 1 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στην Νέα Πέραμο, το 14ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς.
Σκοπός του Σχολείου είναι η επιχειρησιακή ειδική εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, στις Υποβρύχιες Καταστροφές. Η εκπαίδευση περιέλαβε μεταξύ άλλων, αντικείμενα φυσικής αγωγής μάχης, κολύμβηση επιφανείας, υποβρύχιες πορείες, εκτέλεση θαλάσσιου άλματος καθώς και αθλητικές δοκιμασίες.
Μάλιστα, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΔ η τελετή αποφοίτησης, στην οποία παρέστησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, εν ενεργεία Αξιωματικοί και συγγενείς των αποφοιτούντων.
Οι Τορπιλάκατοι στο Αιγαίο
Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τις ασκήσεις με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) ή Τορπιλάκατοι όπως συνηθίζεται τις αποκαλούν.
Συγκεκριμένα, το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΟΡΜΗ» του Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους, με συμμετοχή Πλοίων της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ).
Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου