Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Γερμανία: Υπογράφει σύμφωνο ασφάλειας με την Ουκρανία εντός του μηνός, γράφει η FAZ


Η Γερμανία θα μπορούσε ενδεχομένως να ολοκληρώσει μια συμφωνία εγγύησης ασφάλειας με την Ουκρανία εντός του Φεβρουαρίου.

Το σχετικό προσχέδιο του συμφώνου ανάμεσα σε Γερμανία και Ουκρανία ήδη ετοιμάζεται, με την οριστικοποίηση να εκκρεμεί, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Κατά το δημοσίευμα της FAZ, η επίσημη υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κατά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου.

Το σύμφωνο προορίζεται να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου διμερών συμφωνιών ασφάλειας, που θα υποστηρίζουν την Ουκρανία στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας μέχρι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο για τις διμερείς συμφωνίες που συνάπτει η Ουκρανία, εκπονήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο και έχει ως αφετηρία μιας ιδέα της ομάδας G-7.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο σχετικό σύμφωνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας, υπογράφηκε ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, στις 12 Ιανουαρίου 2024.

Τότε ο Ζελένσκι είχε πει πως η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια».

«Χαίρομαι που υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο… Αυτή είναι η βάση για την συνεργασία με άλλους εταίρους», είχε δηλώσει ο Ουκρανός ηγέτης.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου